Capcană mortală pentru liberali

 410 total views

Hotărât lucru, Partidul Național Liberal nu trece prin cele mai bune momente după ce a schimbat doi președinți în ultimele șase luni. Situația este cu atât mai surprinzătoare cu cât partidul se află în continuare la guvernare și încă dă primul ministru. Liberalii stau prost și în sondaje și nu se prăbușesc încă datorită susținerii președintelui Klaus Iohannis,  o susținere scump plătită prin promovarea la conducere a unor oameni  care au venit din afara partidului. După modelul Klaus  Iohannis, în PNL  au venit șefi și s-au cocoțat în fruntea țării Florin Cîțu, Nicolae Ciucă, Rareș Bogdan ș.a. Putem spune că marele PNL, preluat de cadrele foste PDL, traversează acum o criză identitară și nu este exclus să plătească toate oalele sparte ale guvernării deoarece având premierul se contabilizează și nereușitele.

Observăm  că liberalii sunt pe cale să repete toate greșelile din cazul Cîțu, doar că acum nimeni nu va mai avea răbdare cu ei. Mai exact, s-a spus că Florin Cîțu a fost promovat președinte PNL  pentru a nu mai exista o dualitate de comandă între președintele PNL, atunci Ludovic Orban, și premierul în exercițiu, Florin Cîțu. Liberalii se făceau că nu văd că de fapt comanda era la Cotroceni  și că cei doi îndeplineau, mai bine sau mai rău, „indicațiile prețioase”. Trecem peste lunga agonie mai-septembrie 2021, în plină pandemie, și găsim o altă guvernare cu aceeași problemă…liberală. Liberalii vor să regleze lucrurile rapid acum dar premisa e greșită, avem din nou un președinte impus de Cotroceni  la  partid. Doar că lucrurile  se fac pe la alții altfel, președintele partidului devine premier și nu invers. Este mai clar ca niciodată că PNL este acum doar o jucărie a președintelui țării care poate să se strice sau să fie abandonată.

Nicolae Ciucă, militarul de care avem nevoie în vreme de război(Cum ar spune unii!), va fi președintele PNL  în mai puțin de o săptămână, poate chiar cu unanimitate de voturi. Va fi  o victorie à la Pirus din moment ce nu avem de-a face cu un liberal autentic și care, pe deasupra, mai are și o uriașă problemă de CV. Dacă acum lucrurile trenează pentru evenimentele din Ucraina, după aceea generalul va fi ”carne de tun” pentru toți adversarii liberalilor. Îmi e greu să cred, dar nu ar fi imposibil, că toată lumea va uita că premierul a plagiat, verdictul oficial fiind amânat doar din rațiuni birocratice. Și de-ar fi doar asta, dar premisele ne arată la orizont o guvernare proastă. Poate că în șase luni, Ciucă va fi la fel de ”popular” ca și Cîțu, nu credem că va urma o nouă schimbare. După cum nu credem nici în planul președintelui, alianța PNL-PSD să dea în 2024 președintele și premierul Klaus Iohannis.

În concluzie, liberalii fac aceleași greșeli în speranța că rezultatul va fi altul! Consecința ar putea fi una foarte drastică, trecerea partidului în irelevanță.