Elevii din Bălești ”pe drumul trandafirului bulgar”

Loading

Activitatea de învățare C3 intitulată „Pe drumul trandafirului bulgar” a proiectului Erasmus+ 2019-1-PT01-KA29-061307_3 „Identidade europeia à volta dos sabores e aromas” a avut loc în perioada 30.05.2022 – 05.06.2022, în Vratsa , Bulgaria, activitate organizată de Școala Primară Sf. Sofronii Vrachanski. Activitatea s-a desfășurat cu întârziere din cauza pandemiei.

Profesori și elevi din toate țările partenere au participat la activitatea de învățare după cum urmează: Portugalia: 3 profesori și 6 studenți; Italia: 2 profesori și 6 elevi; Franța: 2 profesori și 5 elevi; România: 2 profesori și 5 elevi.

Elevii și profesorii din țările partenere au luat parte la activitatea de învățare pentru a afla despre trandafirul bulgar și diversele sale utilizări. Activitățile desfășurate la școală au fost realizate în funcție de tematica aleasa, în raport cu programele școlare și cu competențele științifice vizate.

Astfel, cunoscând tradițiile culturale, folosind cunoștințele științifice și tehnice, scopul mobilității a fost dezvoltarea abilităților de comunicare orală și scrisă ale elevilor și profesorilor.

Activitățile desfășurate au fost: Întâmpinarea partenerilor la școală și organizarea unui spectacol de către elevii scolii primare Sf. Sofronii Vrachanski; prezentarea Școlii și a țărilor partenere etc. Vizitarea sălilor de clasă și schimbul de bune practici între parteneri; Joc de comunicare între elevi; Expoziție de flori și plante; Organizarea unui concurs în care elevii trebuiau să ghicească ce au mirosit, gustat, atins; Schimb de ierbare ale țărilor partenere – „Europa în flori și plante aromatice”: fiecare țară a prezentat ierbarul realizat; Prânz tradițional la școală: mai multe tipuri de pâine, inclusiv o pâine- trandafir, dulce; pâine tradiționala, mai multe tipuri de brânza si iaurturi tradiționale; Activitate comună la școală in programul Padlet „Trandafiri Digitali”: activitatea a necesitat lucru în echipă și crearea unui padlet comun în jurul femeii-trandafir; fiecare grup trebuia să aleagă mai multe femei celebre din țările lor și să le prezinte in padletul comun. Partenerii au avut ocazia să realizeze schimb de bune practici; Descoperirea producției de iaurt și brânză a Firmei Zorov: elevii și profesorii au avut ocazia să vadă cum se face o brânză tipică regională, la final au avut ocazia să guste produsele; Stagiu de observare a plantelor în regiune.; „Pe drumul trandafirului bulgăresc” : tur cu ghid in Complexul Etnografic “Damascena” si posibilitatea de a culege trandafiri in câmp; observarea procesului de distilare a trandafirilor din trecut până în prezent și producerea de esență de trandafiri în Kazanlak; Atelier de pictură pe sticlă: elevii au lucrat în perechi, în echipe pentru a realiza tablouri frumoase; Stagiu de observare a procesului de distilare a trandafirilor de Damascena.

Activități culturale :

– Activități de descoperire a Muzeului Etnografic si Istoric al orasului Vratsa

– Festivalul orașului și concert în piața centrală

– Activitate de descoperire a Munților Balcani și a Peșterii Ledenika

– Vizită la Muzeul Trandafirilor

– Vizită în Valea Trandafirilor: Vratsa- Pavel Bania- Каzanlak; Pavel Bania – oraș turistic bogat în ape minerale terapeutice

– Excursie educațională la Sopot – primul oraș al trandafirilor și al celebrului scriitor bulgar Ivan Vazov

– Descoperirea rămășițelor orașului antic Sofia

Prof. Georgiana Tulugea