Într-un proiect educațional intitulat UNIREA ROMÂNILOR-UN VIS ÎMPLINIT, elevii din comuna Bălești și reprezentanții Primăriei și Consiliului Local Bălești au organizat comemorarea eroilor din localitate. Acțiunea s-a făcut în parteneriat cu Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale.
Ca și Ziua Eroilor, care de asemenea se serbează la nivelul comunei Bălești, Ziua Națională este dedicată şi omagierii eroilor neamului. Despre eroii comunei Băleşti vorbesc monumentele închinate în cinstea acestora la Cimitirul Băleşti, Cimitirul Ceauru, Monumentul de la Găvăneşti, Monumentul de la Tămăşeşti ca şi troiţe, plăci comemorative şi altele.
Două secole de jertfe
Dacă ar fi să rememorăm toate evenimentele la care eroii comunei noastre şi-au adus tributul de sânge, jertfindu-şi viaţa pentru apărarea ţării, ar trebui să precizăm faptul că locuitorii acestei comune au avut mulţi morţi încă din timpul Războiului din 1828-1829. Într-o însemnare privind numărul pandurilor din judeţul Gorj care au făcut acest război, avem o listă cu cei din zona Băleştiului. Amintim aici pe Constantin Vârţi în războiul de la Cladova; la Turnu pe Matei Mazilu; Matei Gârdu-Stolojani cel care a fost sub comanda vistierului Gheorghe Magheru „la prinderea de hoţi şi alte războaie”; Ion Popescu-Vârţi – rănit la Turnu; Gheorghe Cocheci – Stolojani – mort; Nicolaie Tămăşi – Stolojani – mort la Schela Cladova; Niţă Mămăligă – Rasova – mort la Izvoară; Nicolae Grindan – Băleşti – mort la Cladova; Răducan Ienăşel – Bălăceşti – mort la Salcie; Matei Pera – Băleşti – mort la Turnu; Alecsandru Dănău – Vârţi – mort la Turnu; Barbu Popa – Bălăceşti de Sus – mort la Turnu; Barbu Trăistar – Vârţu – mort la Turnu; Ioniţă Căpeţi – Rasova – mort la Turnu; Nicolaie Găvan – Găvăneşti – „fost în bătăliile pe unde s-au preumblat Vistieru Maghier”.
Despre contribuţia locuitorilor comunei noastre la Războiul de Independenţă reţinem printre numele şi prenumele ce figurează în tablou veteranilor din campania anului 1877 pe Armega Constantin care servise în Regimentul II Dorobanţi şi Mihuţoiu N. Ion – Regimentul II Vâlcea, soldaţi, ambii din Băleşti. În aceiaşi situaţie găsim pe Holt Vasile din Ceauru, care servise în Regimentul I Linie şi pe Polifronie Alexandru din Corneşti care servise în Regimentul II Dorobanţi şi care fusese decorat cu Medalia Independenţei.
Satele din comuna Băleşti au avut însă şi eroi căzuţi pe câmpul de luptă în Războiul de Independenţă. Astfel, soldaţii Curcă Traşcă, Guran Matei şi Pasăre Ion din Bălăceşti nu s-au mai întors acasă. Acelaşi lucru s-a întâmplat cu Tatu Constantin şi Voicu Vasile din Băleşti. Eroii din Ceauru au fost Firoiu Dumitru şi Ştefan Ion.
În comuna Băleşti au existat familii care au dat eroi la fiecare eveniment important. Ion Găvănescu a fost împuşcat în picior la 1877. Fiul său, Grigore I. Găvănescu, fost învăţător la Şcoala Şomăneşti şi sublocotenent în Regimentul 58 Infanterie, a fost rănit în luptele de la Jiu din 1916. După doi ani de prizonierat unde a suferit de foame fiind hrănit cu rumeguş, cu carne de câine şi ciori, Grigore Găvănescu a murit la 16 ianuarie 1920.
În timpul primului şi celui de-al doilea război mondial, mai mulţi fii ai comunei Băleşti au participat la luptele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, la Stalingrad şi Odessa. Dintre aceştia puţini s-au întors. Sacrificiul lor a fost unul total.
Potrivit documentelor de arhivă, în Războiul de Reîntregire Naţională din 1916-1918 au murit 45 de soldaţi din Bălăceşti, 77 de eroi din Băleşti, 69 de soldaţi din Ceauru şi 91 de soldaţi din Corneşti. În cel de-al doilea Război Mondial nu s-au mai întors acasă 10 soldaţi din Bălăceşti, 23 din Băleşti, 26 din Ceauru şi 30 din Corneşti.
Cu preţul vieţii au slujit credinţei şi intereselor naţionale, atunci când ţara a cerut jertfa lor. Memoria documentelor a reţinut numele a peste 200 de eroi participanţi la cele două războaie mondiale.
Veşnică ne este recunoştinţa în faţa acestor eroi. Cu toţii sunt pilda jertfei supreme. Dovada vie că memoria lor va dăinui pe mai departe pe aceste meleaguri sunt şi acţiunile organizate de instituţiile locale. Despre toţi aceşti eroi s-au scris cărţi, studii şi articole, dar nimic din toate acestea nu pot reda la adevărata dimensiune spiritul lor de sacrificiu şi jertfă.