Sindicaliștii amenință cu înghețarea anului școlar

Cadrele didactice ar putea să protesteze în ianuarie 2014
Cadrele didactice ar putea să protesteze în ianuarie 2014

Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar solicită  îngheţarea anului şcolar, pe fondul nemulţumirilor privind nivelul scăzut al salarizării, a declarat recent Simion Hăncescu,preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Acest lucru ar însemna neîncheierea situaţiei şcolare a elevilor pe semestrul I la sfârşitul lunii ianuarie 2014 ne-a declarat profesorul Constantin Huică, liderul USLI Gorj.
Liderul FSLI a cerut Guvernului să găsească soluţii pentru majorarea salariilor cadrelor didactice debutante, la fel cum a găsit soluţii pentru medicii rezidenţi. “Profesorii tineri nu mai vin în sistem. Cu 50-60 lei cât vor primi în plus, nu o să-i determine pe tinerii performanţi să vină spre învăţământ. Se spune că nu sunt bani, dar există categorii privilegiate. O greşeală pe care a făcut-o actuala putere şi este inexplicabil şi care dă foarte rău este aceea de a răsplăti clientela politică. Din moment ce ai pus 25% din venitul directorilor pentru cei care sunt în AGA, este clar că aici, în AGA, nu intră decât cei care sunt implicaţi politic”, a afirmat Hăncescu.
El a reiterat că săptămâna viitoare va începe consultarea membrilor de sindicat cu privire la declanşarea unei greve generale. Oficialii FSLI prezenţi vineri la Botoşani au afirmat că greva generală va fi declanşată doar dacă va exista o majoritate solidă în rândul membrilor de sindicat, în condiţiile în care “greva generală înseamnă a nu-ţi primi salariile pe perioada protestului”.
Hăncescu a anunţat joi că membrii FSLI vor fi consultaţi printr-un referendum dacă sunt de acord sau nu cu declanşarea unei greve generale în educaţie. “Parlamentarii de la Putere, aleşi şi de salariaţi din învăţământ, nu au voinţa de a curma politica de subfinanţare a învăţământului, pe care a practicat-o şi fosta Putere”, a susţinut preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, în comunicat.
Liderul FSLI a adăugat că toţi salariaţii din învăţământ au venituri cu 20% mai mici faţă de cele din 2009, când s-au tăiat 25%, deşi reprezentanţii Guvernului susţin contrariul. “Dacă nu se va găsi o soluţie ca salariile să crească, lucrurile se vor complica foarte mult. Acum mai este o şansă, la votul în Parlament privind bugetul pentru anul 2014. Şansa unei educaţii performante este în mâinile senatorilor şi deputaţilor, dacă într-adevăr vor binele acestui sector”, a mai punctat liderul FSLI în comunicatul menţionat.