Economia la răscruce de guverne

Loading

O dată cu începutul de an, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, împreună cu vicepreşedintele Radu Angheloiu, s-au întâlnit cu directorii complexurilor energetice Turceni şi Rovinari, ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi ai Hidroelectrica. Scopul declarat a fost acela de a stabili, pe baza consultării cu cei mai mari angajatori gorjeni, o strategie comună pentru interesele judeţului. Deşi întâlnirea ar trebui considerată de bun augur, e greu de crezut că va da roade, în condiţiile în care respectivii directori au fost puşi în funcţie pe timpul guvernării trecute, iar actuala putere vrea să-şi pună oamenii ei…

Planuri în economia energetică, pe tabla şahului politic.
Planuri în economia energetică, pe tabla şahului politic.

Ion Călinoiu a declarat celor prezenţi că administraţia judeţeană trebuie să se implice în sprijinirea marilor agenţi economici:„Trebuie să recunosc că, până în prezent, administraţia nu s-a implicat în sprijinirea marilor agenţi economici. Pe de o parte, pentru că politica managerială a acestora a depins, în exclusivitate, de conducerea centrală”, a arătat preşedintele Călinoiu. „Este momentul ca factorul politic să ia decizii pentru viitorul acestui judeţ, fără a mai fi condiţionat de interesele de moment”, a mai spus acesta.
Punctul de vedere comun, prezentat de directorii celor patru societăţi cu capital de stat, a fost utilitatea reluării discuţiilor privind constituirea acestei companii, deoarece în momentul de faţă, ordonanţa de guvern care stabilea înfiinţarea acesteia a fost abrogată. Prin reorganizare în cadrul companiei, complexurile energetice ar putea obţine lichidităţi pentru continuarea investiţiilor. Preşedintele Ion Călinoiu a spus că va face un lobby foarte puternic, la nivel parlamentar şi guvernamental, pentru ca această companie să aibă sediul în Gorj, astfel încât să fie cu adevărat utilă pentru judeţ. „Profitul se trimite acolo unde este sediul, deci avem nevoie ca aceşti bani să rămână aici”, a mai precizat acesta.

Rămâne de văzut
Dacă, la bază, discuţia a avut o idee corectă, aceea ca banii din Gorj să rămână în Gorj, substratul a fost, până la urmă politic, iar urmările vor fi la fel. Asta pentru că, cu toate asigurările pe care le dau partidele că dau jos nepricepuţii opoziţiei ca să pună pe funcţii pricepuţii puterii, de multe ori clientela politică câştigă în faţa profesionalismului.