Sunt câteva lucruri pe care cetăţenii trebuie să le afle şi mă bucur că am ocazia să le aduc la cunoştinţa oamenilor, prin intermediul săptămânalului dumneavoastră. Avem în lucru câteva modificări legislative care să vină în sprijinul anumitor categorii de cetăţeni, care, în prezent, sunt defavorizaţi. De exemplu, e nevoie de o lege pentru mediatorii sanitari, care în prezent sunt plimbaţi de la direcţiile de sănătate publică la primării, primele instituţii nemaivoind să-i ţină, iar cele din urmă nefiind de acord să-i primească. Astfel, aceşti oameni nu mai au siguranţa zilei de mâine, nu mai ştiu cui se subordonează, fiind refuzaţi din amândouă părţile.
O altă problemă e aceea a proprietarilor de teren din zonele care nu au fost cooperativizate şi pentru care, în prezent, nu se eliberează titluri de proprietate. În acest caz, lucrăm la o lege care să prevadă ca, acolo unde nu sunt litigii şi există probe cu martori, în baza declaraţiei proprietarului să se elibereze titluri de proprietate, pentru că aceşti oameni, în prezent, nu-şi pot intabula terenurile, deşi le-au stăpânit din moşi strămoşi, sau le-au dobândit, dar nu au acte care să le ateste proprietatea. Astfel, vrem să eliminăm un blocaj care acum îi încurcă pe proprietarii aflaţi în această situaţie. Asta pentru că nu se mai pot face nici un fel de tranzacţii sau construcţii dacă proprietarul nu prezintă la notar, sau la primărie (pentru autorizaţie), un extras de carte funciară. Ori acesta nu se eliberează dacă nu se face intabularea terenului, iar aceasta nu e posibilă dacă proprietarul nu are nici un act cu care să dovedească proprietatea.
De asemenea, avem în lucru o lege care să prevadă includerea meseriilor tradiţionale în nomenclatorul de meserii, pentru ca meşterii populari să poată să se autorizeze. Se ştie, însă, că nu te poţi autoriza dacă nu ai un certificat de calificare în domeniul în care vrei să activezi ca persoană fizică autorizată. În aceste condiţii, proiectul de lege, care va fi pe masa Parlamentului în septembrie, va prevedea ca meşterii populari să primească certificate de calificare, fără să mai facă vreun curs, numai în baza unei anchete sociale. Această măsură trebuie luată în primul rând pentru că pe aceşti oameni nu mai trebuie să-i înveţe cineva meseria pe care au practicat-o de-a lungul timpului, iar în al doilea rând pentru că mulţi dintre ei nu ştiu să scrie, deci nu pot absolvi un curs, care presupune şi cunoştinţe teoretice, nu numai cursuri practice.
Sperăm, astfel, să dăm o mână de ajutor acestor trei categorii de cetăţeni, pe care legislaţia actuală îi dezavantajează.