Dumitru Brezulescu, întemeietorul Novaciului modern, în pagini de carte

Loading

La sfârşitul săptămânii trecute a fost lansată monografia dedicată lui Dumitru Brezulescu scrisă de Gheorghe Ciorogaru, o carte document scrisă cu mai bine de două decenii în urmă.

Despre Dumitru Brezulescu foarte multe locuri de la Novaci amintesc, iar acum şi o carte
Despre Dumitru Brezulescu foarte multe locuri de la Novaci amintesc, iar acum şi o carte

Cum a apărut lucrarea dedicată lui Dumitru Brezulescu? În deceniul al VIII-lea al secolului trecut, conform spuselor istoricului Gheorghe Todea din Novaci, s-a luat hotărârea realizării unei monografii, dedicată celui mai apreciat om pe care l-a avut Novaciul fiind evident vorba de Brezulescu. Cel solicitat de autorităţile locale ale vremii să realizeze lucrarea a fost Domnul Gheorghe Ciorogaru (Doctor în filozofie la Heidelberg şi fost deţinut politic vreme de 12 ani în România). Fiind un foarte bun cunoscător al limbii germane, Gh. Ciorogaru era recunoscut ca şi un bun translator, iar la vârsta de 31 de ani s-a aflat în Hotelul Belvedere, acolo unde a fost impus României Dictatul de la Viena. Din cauza restricţiilor vremurilor, publicarea cărţii a fost în mai multe rânduri amânată, rămânând în cele din urmă doar sub formă olografă (exemplarul autorului) precum şi câteva exemplare dactilografiate la începutul anilor ’80.
Din postura de autor al prezentului articol, redau ultimii paşi ai operei, anterior evenimentului de duminică de la Novaci. În data de 20 septembrie 2009, când am organizat la Casa de Cultură Novaci, Simpozionul dedicat a 130 de ani de la naşterea lui D. Brezulescu, Primarul Novaciului de până în 1989, D-l Ion Grecoiu, mi-a înmânat lucrarea dactilografiată în anul 1982, insistând asupra oportunităţii tipăririi ei. În această situaţie am demarat demersurile, pentru ca după atâta timp, scrisul domnului Ciorogaru, dedicat lui Brezulescu să vadă în sfârşit lumina tiparului. Astfel am obţinut sponsorizarea tipăririi a trei sute de exemplare, din partea Obştii ”Banca Gilort”, prezidată de către ing. Gheorghe Minel Fîrlan, editarea cărţii s-a făcut prin intermediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, iar tipărirea a fost realizată de către un alt novăcean, George Humuzău.
De ce este oare Brezulescu atât de important pentru Novaci? Deşi a trăit aproape 37 de ani, a reuşit printre altele: să fondeze la 22 de ani Banca Populară ”Gilortul” cu un capital de 72 lei, pe care în anul 1910 a plasat-o pe primul loc în ţară din peste 2000 de astfel de unităţi bancare, cu un capital ce depăşea 2 milioane de lei; a reuşit să cumpere prin intermediul băncii în anul 1908 Moşia Novaci, pe care a împărţit-o novăcenilor, cu precădere celor veniţi din Mărginimea Sibiului (oierii), realizând astfel o formă atipică de împroprietărire a ţăranilor; a dat Novaciul configuraţia pe care o păstrează şi astăzi structura străzilor din localitate; a anticipat potenţialul muntelui Rânca, demarând primele proceduri de punere în valoare a sa; a scris probabil singura lucrare asupra proprietăţii în devălmăşie a munţilor noştri, care a fost apreciată scriptic inclusiv de către Nicolae Iorga, prin Banca populară al cărei preşedinte era a contribuit foarte mult la finanţarea învăţământului local, a bibliotecii dar mai ales prin sprijinirea celor săraci să meargă la studii, sub forma oferirii de burse. În plan profesional, în anul 1907, Brezulescu a obţinut titlul ştiinţific de Doctor în Drept la Paris, din păcate teza de doctorat nu a putut fi recuperată.
La lucrările simpozionului au participat şi au luat cuvântul printre alţii: Moise Bojincă, Decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Av. Pantelimon Manta, Prof. Ion Mocioi, Ion Manta, viceprimar al Novaciului, Ion Ciorogaru, fiul autorului cărţii, Ion Cepoi – Director al CJCPCT, ing. Gheorghe Cuţuliga, prof. Dumitru Bondoc.
În final articolului doresc să mulţumesc Directoarei Liceului Teoretic din Novaci, pentru găzduirea evenimentului, ocazie cu care Sala de festivităţii a instituţiei a fost arhiplină, în alegerea acestei locaţii ţinându-se cont şi de faptul că la Novaci Casa de Cultură este în al II-lea an consecutiv lipsită de agent termic.

2 Comments on “Dumitru Brezulescu, întemeietorul Novaciului modern, în pagini de carte”

  1. foarte interesant articolul!unde aş putea găsi mai multe informaţii despre Dumitru Brezulescu şi despre istoricul staţiunii Rânca?poate mă ajutaţi cu câteva informaţii(am nevoie pt lucrarea de licenţă).Vă mulţumesc anticipat!Valentina

  2. Foarte interesant articolul.Eu m am nascut si am crescut in Novaci dar nu aveam decat cateva informatii vagi despre aceasta personalitate a orasului ca si de altfel majoritatea oamenilor din zona.Cred ca tinerii ar trebui mai bine informati.E pacat ca astfel de oameni cu care ne putem madri sa fie dati uitarii.

Comments are closed.