Proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 1 – „Proiecte de mobilitate în domeniul Tineret”, program gestionat în România de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP)
Dreptul la viață este un proiect care se va defășura in perioada martie 2022 – iulie 2023, partenerii fiind Asociația EUROPROTECTOR Romania și Fundația Inovare în afaceri pentru dezvoltarea carierei, din Bulgaria.
Proiectul și-a propus abilitarea unui grup de 24 tineri români și bulgari pentru a desfășura activități de reducere a vulnerabilitățtii tinerilor în fata traficanților de persoane.
Traficul de persoane este o formă de crimă organizată, care încalcă dreptul oricarei fiinţe umane la autodeterminare şi libertate personală, afectează toate țările din lume și căreia îi pot deveni victime orice tip de persoane, copiii, tinerii și femeile fiind considerați a avea o vulnerabilitate crescută. Peste 27 de milioane de oameni în lume sunt victime ale sclaviei şi traficului de persoane.
Traficul de persoane este o industrie de miliarde de dolari, a doua ca profitabilitate după traficul de droguri. Spre deosebire de traficul de droguri, „produsul” poate fi revândut.
După etapa de pregătire, va fi realizat un schimb de tineri de 12 zile în România, la Craiova, când cei 24 de tineri participanți, prin metode interactive, vor învăța mai multe despre realitățile dure ale traficului de persoane, se vor întâlni cu specialiști care lucrează în acest domeniu și cu persoane care au fost implicate în acest fenomen, fiind prevăzute 2 întâlniri la Penitenciarul Craiova, își vor exprima propriile opinii și vor găsi împreună soluții de a comunica altor tineri riscurile la care se pot expune.
O etapă importantă va fi cea de comunicare cu alți tineri, având ca scop reducerea vulnerabilității unui număr mai mare de tineri în fața traficanților de persoane.
La întoarcerea în comunitățile de origine, tinerii vor planifica și vor organiza sesiuni de educație non-formală, cu alți tineri, perfecționându-și astfel abilitățile și cunoștințele dobândite pe parcursul mobilității. Aceste activități vor viza în principal prevenirea comportamentelor cu risc crescut și facilitarea accesului la serviciile disponibile, precum și prezentarea tehnicilor folosite de traficanți, pentru a le putea evita.