În această toamnă cadrele didactice vor ajunge din nou la grevă pentru a obţine nişte drepturi elementare, care la alte categorii de bugetari se acordă fără probleme. Dascălii se află la coada listei salarizării bugetarilor şi după intrarea în vigoare a noii legi, deşi vorbim despre cel mai mare segment social din acest domeniu. Clasa politică a manipulat de fiecare dată, prin intermediul promisiunilor sau a unor lideri sindicali trădători, pe dascăli pentru a le câştiga votul. Actuala guvernare i-a minţit pe cei din învăţământ într-o manieră fără precedent în ultimii ani, reduceri de salarii şi şomaj în locul unor salarii mai mari aprobate chiar de Parlamentul României. Învăţământul controlează însă peste 2 milioane de voturi prin angajaţi şi familiile lor, ca să nu mai punem la socoteală părinţii elevilor.
Numai dascăl să nu fii în anul de graţie 2009 confruntat cu spectrul şomajului şi a reducerii salariilor la jumătate. E greu să vezi cum doar pentru tine statul nu are bani, că doar tu ai putea produce inflaţie la o mărire de salariu nesemnificativă, că doar în şcoală s-a adunat toată corupţia din România. Nu se gândeşte nimeni că doctorul câştigă din şpagă de câteva ori salariul pe lună, că judecătorul s-a obişnuit să îşi taie partea pe lângă salariul consistent care îl primeşte de la stat, că orice slujbaş la stat nu te serveşte până nu dai, doar la şcoală îţi dai copilul şi atât. Chiar şi în varianta meditaţiilor, de care vorbesc acum comisiile şi comitetele de pe la Cotroceni, e totuşi muncă suplimentară care o prestezi contracost.
La coada salarizării bugetare
În urmă cu doar un an de zile, cadrele didactice erau pe cai mari după ce Parlamentul României le aprobase o mărire consistentă a salariilor, creştere care le apropia de ceilalţi bugetari cu mai multă trecere la guvernanţi. Acea creştere nu s-a aplicat nici până azi deşi conducătorii politici s-au schimbat şi cu votul dascălilor. Până la urmă, cadrele didactice s-au resemnat cu gândul că doar în cazul învăţământului ţara e prea săracă, deşi administraţia locală este un sac fără fund, doar că a venit criza. Iar în această toamnă, lucru greu de crezut şi de anticipat înainte de alegerile trecute, dascălii au aflat că doar o reducere de 40-50% lunar din salariile lor ar putea salva ţara. Doar salariile lor, cele mai mici din sectorul bugetar, trebuie reduse ca nişte guvernanţi incompetenţi să rămână la putere, în timp ce miniştrii, parlamentarii, judecătorii, funcţionarii, doctorii etc. nu vor pierde o leţcaie pe altarul crizei.
De parcă toate acestea nu ar fi suficiente, noua lege a salarizării bugetarilor vine cu salarii mult mai mici decât în prezent pentru cadrele didactice. De promisiunile guvernanţilor că nu vor exista reduceri de salarii s-a ales praful, cel puţin cu referire la învăţământ, pentru că în alte sectoare salariile vor creşte. Cadrelor didactice li s-a dat o lege castrată politic care va trebui modificată urgent şi o salarizare proastă pentru că este singurul sector care acceptă orice. Cunoscându-se faptul că educaţia are o eficienţă redusă la acest moment, şi nu doar din vina sistemului, s-a reuşit chiar culpabilizarea unui segment de dascăli-cei mai slabi pregătiţi şi obedienţi- că ei ar fi vinovaţi de actuala stare de lucruri. A rezultat o masă de cadre didactice care nu face grevă, nu are voce şi nici rezultate. Această masă de anonimi a dus învăţământul atât de jos încât ne va trebui cel puţin un deceniu să revenim acolo de unde am plecat acum două decenii. Din nefericire, această masă creşte cu fiecare an prin cei aduşi în sistem de tranziţie şi nu de vocaţie, dar acesta este deja un nou subiect.
Un sector supradimensionat
La fel de adevărat este că sectorul Educaţiei este supradimensionat la acest moment de vreme ce faţă de 1989 avem cu peste un milion de elevi mai puţin şi cu peste 100 000 de cadre didactice mai mult. De prin şcoli au dispărut cu timpul maiştrii şi laboranţii dar s-au înmulţit psihologii, profesorii şi învăţătorii de sprijin, mediatorii pentru rromi, documentariştii etc. Toate aceste profesii, întâlnite în majoritatea şcolilor, au o tradiţie europeană dar nu se găsesc la capitolul PLUS VALOARE. De acest lucru nu se fac vinovate doar instituţiile de învăţământ superior absolvite, de tipul intri bou dar ieşi vacă cu diplomă de licenţă, ci şi prestaţia celorlalte cadre didactice cu mentalitatea că muncim cât ne plătesc, adică puţin. Şcoala nu mai este implicată în viaţa comunităţii cum era odată, dascălul complăcându-se acum într-un statut de slujbaş la stat în care toate merg oricum. Nu există dăruire, sacrificiu de sine, vocaţie etc., doar un serviciu şi un salariu. La toate acestea se adaugă plafonarea, slaba pregătire şi precaritatea surselor de informaţie, profesori de prestigiu ne având mijloace să se ţină în actualitate nici măcar cu domeniul lui. De parcă toate acestea nu ar fi suficiente, şcoala este acum un tărâm interzis în care profesor şi elev nu ştiu cum să-l părăsească mai repede. Acest lucru în pofida faptului că investiţiile masive din ultimii ani ar permite o activitate mai eficientă.
Greva bate la uşă
La două săptămâni de la sesizarea de către Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a conducerii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării în legătură cu prevederile Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice conform cărora, veniturile salariale ale personalului didactic se vor diminua substanţial pentru perioada urmatoare datorită anulării sporurilor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi salariale prevăzute de Legea nr. 128/1997 şi de Contractul Colectiv de Muncă, Ministerul Educaţiei, printr-un comunicat de presă, recunoaşte existenţa acestei erori materiale şi asigură profesorii că ea este remediată.
În urma numeroaselor noastre demersuri şi după ce a fost anunţat calendarul actiunilor de protest, Guvernul Boc, pe ultima sută de metri înainte de trimiterea acestei legi spre promulgare, anunţă că articolul din lege prin care se anulau sporurile, a fost eliminat.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că această eroare materială din textul legii de salarizare a fost introdusă intenţionat, fiind o dovadă incontestabilă a faptului că Executivul este incapabil să asigure fondurile necesare acoperirii integrale a veniturilor salariale pentru angajaţii din învăţământ până la sfârşitul anului.
Având în vedere că reprezentanţii celor doua partide care formează actuala coaliţie aflată la guvernare nu mai sunt credibili, atâta timp cât aceştia nu şi-au onorat promisiunile şi nu şi-au respectat nici angajamentele scrise faţă de salariaţii din învăţământ, apreciem că această problemă va fi rezolvată, în momentul în care în Legea cadru de salarizare publicată in Monitorul Oficial, nu va exista un articol în care să se precizeze că sporurile vor fi anulate la 3 zile de la publicarea acestei legi in M.O..
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia actualei Puteri că acţiunile de protest anunţate se vor desfăşura, datorită poziţionării inacceptabile a funcţiilor pe care le ocupă personalul din educaţie în grila de salarizare şi a faptului că Guvernul a legiferat acordarea a 10 zile libere, fără plată, pentru perioada octombrie – decembrie 2009.