”Doina Gorjului”, o istorie de 70 de ani

Loading

 

La sfârșitul săptămânii trecute, Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului” a aniversat și cu gorjenii cei 70 de ani care s-au scurs de la începuturile sale. Menționăm că un spectacol aniversar a fost pus în scenă în luna martie pentru spectatorii din țară, manifestare desfășurată în București. În 1948 s-a născut ”Taraful Gorjului” îar în 1968 acesta și-a schimbat numele în ”Doina Gorjului”. Printre numele mari ale folclorului românesc care au slujit ”Doina Gorjului” amintim pe Maria Lătărețu, Maria Apostol, Filofteia Lăcătușu, Iustina Băluțeanu ș.a.

 

Foarte multă lume s-a strâns la sfârșitul săptămânii trecute pentru a sărbători Ansamblu Artistic Profesionist ”Doina Gorjului” ajuns la venerabila vârstă de 70 de ani. Vorbim de una dintre cele mai importante instituții de folclor din România, Ansamblul fiiind de foarte mulți ani un ambasador al Gorjului în țară și peste hotare. Reperele sale istorice au cifre rotunde în acest an, 70 de ani de la apariția ”Tarafului Gorjului” și 50 de ani de la schimbarea numelui în ”Doina Gorjului. Autoritățile gorjene, în frunte cu președintele Consiliului Județean Gorj-Cosmin Popescu, prefectul de Gorj-Ciprian Florescu și primarul municipiului Târgu-Jiu-Marcel Romanescu-au onorat cum se cuvine un asemenea eveniment. De subliniat că din partea Consiliului Județean Gorj, instituție tutelară a ”Doinei Gorjului”, au fost prezenți ambii vicepreședinți-Gheorghe Nichifor și Ninel Muja.

 

Garanție a valorii

 

Chiar dacă a trecut prin momente dificile în primii ani după 1990, Ansamblul ”Doina Gorjului” este un brand greu de egalat la nivelul țării. Notorietatea s-a câștigat în timp prin prestația unor artiști inegalabili, dispăruți-Maria Tănase, Maria Lătărețu, Maria Apostol, Filofteia Lăcătușu ș.a. sau încă prezenți pe marile scene ale țării: Maria Ciobanu, Petrică Mâțu-Stoian,Niculina Stoican, Nelu Băălășoiu, Ștefania Etegan, Sica Rusu-Durlai, Olguța Berbec și Valentin Sanfira.

Când ai avut asemenea artiști de renume  pe scenă, și am enumerat doar câțiva,  e normal ca publicul să îți rămână fidel atât amar de vreme. Mai mult, artiștii gorjeni sunt prezențe constante în studiourile de televiziuni și pe numeroase scene din țară. Faima gorjenilor a trecut de foarte mult timp granițele țării, ultima deplasare externă fiind în Vietnam. Pe lângă soliști, instrumentiști, dansatori, un rol important a revenit dirijorilor iar aici gorjenii au avut întotdeauna valori de la Nicu Novac, Gelu Barabancea, Ionel Puia și Marin Ghiocel până la contemporanii Marcel Parnica și Aurel Blondea. Iar dacă ”Doina Gorjului” nu a murit deși a avut și momente dificile, o datorăm unor oameni politici de toată isprava dar și celor doi directori din ultimul sfert de veac, Liviu Dafinescu și Gheorghe Porumbel.

 

Prezentul sună promițător

 

Desigur, majoritatea gorjenilor știu ce înseamnă ”Doina Gorjului” și i-au văzut măcar odată concertând în Gorj sau în țară. S-au ridicat și se vor naște totdeauna valori: de la veterani ca Ion Ghițulescu și  Maria Loga, la certitudinile Victorița Lăcătușu,  Maria Roberta Crintea, Claudia Torop, Georgiana Bîrsac, Natalia Gorjanu  și la numele tinere ce vin din urmă ca Roxana Croitoru sau Marian Medregoniu.

Și cum subliniam, numele a devenit renume și peste hotare. Soliștii și dansatorii au participat, de-a lungul timpului, la numeroase turnee în țări precum Spania, Portugalia, Mexic, Franța,Turcia, Israel, Iugoslavia, dar și altele. Talentul lor a cucerit juriile concursurilor și festivalurilor, astfel că mereu s-au întors acasă cu trofee. „În anul 2002 a obținut premiul ETNOS al Ministerului Culturii și Radioteleviziunii Române după această perioadă având participări la festivalurile internaționale din Ungaria și Turcia.