Prin natura ocupaţiei de jurnalist şi obligaţia de a rămâne conectat la ce se întâmplă în ţară şi în lume, televiziunile ”mogulilor” sunt o sursă de informare facilă şi obligatorie. Agenţiile de presă româneşti au început să fie depăşite de viteza presei făcută ”live”. Din nefericire, de la o zi la alta este tot mai dificil să te informezi corect şi, mai ales, echidistant. Am putea spune pentru cei mai puţin iniţiaţi în ale presei că este mai convenabil să urmărim ştirile de a posturile generaliste decât de la televiziunile de nişă, informaţia ajunge de multe ori la noi mai puţin atinsă de politic sau de presiunea ratingului.
Sunt cel puţin două subiecte care mi-au atras atenţia în ultima săptămână şi care m-au pus pe gânduri cu privire la televiziunile de ştiri, care acum sunt trei cu mogulii aferenţi. A fost mai întâi cazul premierului Boc care şi-a transportat cu elicopterul SRI fetiţa şi nepotul din dotare. Un eveniment banal care ar fi putut fi cel mult o ştire de câteva secunde a fost răsucită pe toate feţele de Realitatea şi Antena 3 de ai fi spus că ”ţărişoara” stă chiar în lipsa de inspiraţie a premierului. Celălalt canal, B1, care pare să îşi facă prime-time-ul după agenda Puterii, nici nu a amintit cazul, poate de aici şi explicaţia că acest canal este în marja de eroare al ratingului, mai exact se uită la el prea puţini cetăţeni ca să conteze. Despre caz în sine nimic de semnalat, se ştiu politicienii care s-au cărat ”cu căţel şi cu purcel” pe banii statului, Emil Boc a plătit o sumă şi cu asta nu ştim ce a obţinut, despre oportunitate şi toate cele nu are rost să mai vorbim.
Cel de-al doilea subiect pe care vrem să îl aducem în discuţie se referă la prezentarea rezultatelor la Titularizarea profesorilor: dezastru, catastrofă, coşmar etc. Desigur, asemenea titluri pe burtieră îţi asigură un rating mare dar reprezintă un mare neadevăr. Până la urmă, circa 70% dintre candidaţi au depăşit nota 5.00 ce le permite să funcţioneze în învăţământ pentru că mulţi asta au avut şi ca obiectiv, de vreme ce posturile titularizabile au fost puţine. Un concurs serios, lucru care nu se întâmplă în nici un alt domeniu bugetar, care a făcut o selecţie printre cei care cred că la catedră pot ajunge doar cu pregătirea dintr-o facultate, oricare ar fi aceasta. Doar că pe canalele tv am văzut diverse pipiţe, angajate probabil pe criteriul estetic, care anunţau o mare catastrofă că nişte tineri nu au promovat un examen deşi suntem de acord cu toţii că în învăţământ accesează doar cei care nu găsesc un alt loc de muncă mai bine plătit. Cât despre alte concursuri organizate în sistemul bugetar ce să mai vorbim, într-o majoritate zdrobitoare se ştie câştigătorul înainte de începerea probelor.
Am dat doar două exemple de ştiri care manipulează într-un fel sau altul. De cele mai multe ori din raţiuni de audienţă, totul trebuie să fie negativ iar titlurile cât mai şocante. Ce vină au românii?