Despre şomajul din România

Ministerul Muncii arăta zilele trecute că rata şomajului în România este cu aproape cinci puncte procentuale mai mică decât media Uniunii Europene. Ei au aproape 9,5%, iar noi avem 4,8%. Greşit! Rata şomajului calculată după metodologia românească nu coincide cu metodologia Biroului Internaţional al Muncii.
Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, crede că şomajul înregistrat în România nu este „mare” şi, faţă de alte state europene, ţara noastră „stă chiar foarte bine”. În cadrul unei conferinţe de presă susţinute vineri, la Alba Iulia, ministrul Muncii a mai spus că rata şomajului „este rezonabil” şi „pe un trend descendent”.
Unde vede domnul ministru „trendul descendent”, e greu să ne pronunţăm. Cinstit vorbind, dacă se scad din cei 18 milioane români cu drept de vot, patru milioane pensionari, patru milioane salariaţi, două milioane plecaţi afară şi vre-un milion de studenţi, obţinem cifra reală a şomajului din România, care este de vreo şapte milioane. Deci la procentul real al şomajului, care este undeva pe la 40%, am conduce detaşat în „topul” ţărilor cu cea mai mare rată a şomajului din Uniunea Europenă.
Cu toate acestea, domnii de la Ministerul Muncii se încăpăţânează să afirme că: „Noi nu avem un şomaj mare în România. Faţă de alte ţări europene stăm chiar foarte bine. În momentul acesta rata şomajului este de 4,8% şi e în scădere. Ea a fost mai mare anul trecut, când am fost şi noi afectaţi de criză. În momentul acesta este rezonabilă, în scădere, pe un trend descendent”.
Poate nu locuim cu toţii în aceeaşi ţară, dar dacă statistic şi oficial stăm foarte bine, cu cinci procente sub media Uniunii Europene, atunci cum se face că suntem din ce în ce mai săraci.
Când radiografiile social-economice ale populaţiei de rând arată gradul de sărăcie al românilor, ministrul Muncii vine cu precizări despre cum va arăta România peste zece ani, vorbind frumos despre obiective foarte importante, precum rata de ocupare la nivelul ţării să crească de la 63%, cât este în prezent, la 70%.
Pe lângă faptul că nu credem în acest 63%, să mai spunem că deşi Ministerul Muncii se laudă cu „realizările” sale, România s-a clasat în luna iulie de pildă pe a doua poziţie în Uniunea Europeană, la rata inflaţiei. Ştim şi noi, din întâmplare, că există o legătură între şomaj şi rata inflaţiei. Concluziile le puteţi trage singuri. Să mai spunem doar că rata inflaţiei anuale a urcat după majorarea  preţurilor de la începutul lunii august la 4,9 la sută, potrivit datelor Eurostat, o inflaţie mai mare fiind înregistrată doar în Estonia, de 5,3%. Cât  de bine trăiesc deci românii, fără grija şomajului, să ne tot explice domnul ministru Lăzăroiu, dar cu procente ceva mai realiste.