De ce nu învățăm din istorie?

Loading

Paul Valery scria undeva că ”istoria este cel mai periculos produs pe care intelectul uman l-a făurit, deoarece face naţiunile…arogante, de nesuportat…”. Acest lucru se poate întâmpla cu Statele Unite ale Americii care au răpus în aceste zile pe cel mai mare adversar al său, Osama Ben Laden. Vestea ar trebui să bucure toată planeta dar tocmai ce am aflat că economia americană tocmai o ia iar la vale iar într-un orizont de timp de 4-5 ani China şi poate şi Japonia vor trece în faţă. Pariază cineva că toate aceste evenimente nu au o legătură? Sau, şi mai important, ce urmări vor avea aceste lucrări asupra României? Nu ştim dacă la acest moment cineva are un răspuns dar urmările ar putea fi dintre cele mai nefericite pentru toate ţările aliate cu americanii. Iar despre moartea lui Ben Laden poate ar trebui să ne gândim la ce spunea regele Dromichetais pe la 300 î.Hr., ”nu moartea lui Lisimah e soluţia de vreme ce a putut fi învins”. Historia Magistra Vitae!
Dar să ne gândim că toată istoria este presărată cu evenimente care de multe ori s-au dovedit şi mari greşeli. Şi cum se spune, mare parte dintre acestea au fost făcute de oameni care erau purtaţi de cele mai bune intenţii şi, unele dintre decizii au părut la vremea aceea nişte idei geniale. Filosoful George Santayana scria pe bună dreptate: ”Cei care nu cunosc trecutul sunt condamnaţi să-l repete”. Iar istoria ne oferă multe exemple, printre acestea cazul celebrei Linii Maginot, o reţea de fortificaţii construite de francezi după 1918 pe graniţa cu Germania care nu i-a ajutat niciodată. Mai exact pentru cei care cunosc mai puţin cazul, germanii au ocolit prin Belgia această linie fortificată în 1940 aşa cum o făcuseră şi în Primul Război Mondial. De ce au întărit francezii după Primul Război Mondial graniţa cu Germania deşi ei fuseseră atacaţi şi în Primul Război Mondial prin Belgia? Răspunsul e foarte simplu, sora noastră de gintă latină-vorbim de ţară-nu a crezut că istoria se poate repeta.
Tot istoria universală ne oferă şi un alt exemplu. Bunăoară Stalin, sinistrul dictator sovietic, a reuşit ca în perioada 1936-1938  prin aşa-numita ”mare epurare”  să nimicească elita militară sovietică. Rezultatul? În primele luni ale anului 1941 URSS era să fie nimicită de Germania lui Hitler. Apropo de greşelile istoriei şi de faptul că Hitler nu a învăţat din păţania lui Napoleon, s-a aruncat asupra ruşilor convins că autodistrugerea lor este o ocazie prea bună de a fi ratată. Ştim cu toţii rezultatul acelor evenimente şi confirmarea privind adevărurile despre istorie.
Şi, poate cel mai important exemplu, după dezastrul nuclear din Japonia, Cernobâlul. Nu am învăţat nimic de la dezastrul din Ucraina, de la cei 100 000 de oameni care au suferit o moarte lentă din cauza cancerului tiroidian, am repetat aceleaşi greşeli de proiectare şi execuţie a unei centrale nucleare. Şi, din nefericire, se pare că se vor repeta şi victimele. De ce suntem obligaţi să repetăm greşelile trecutului, rămâne doar o întrebare retorică.