Lumea şcolii fierbe după ce proiectul salarizării unice plasează acest sector la coada clasamentului. Liderii de sindicat gorjeni avansează deja ideea unor mişcări de protest din septembrie, primul pas putând fi chiar boicotarea începutului de an şcolar. Cu bani mai puţini, orice discuţie despre reforma în Educaţie nu are suport, spun sindicaliştii.
Învăţământul, o cenuşereasă
Cadrele didactice se află într-o poziţie extrem de dificilă după ce salariile nu le-au crescut în ultimul an, au fost singurul sector bugetar cu reduceri de personal iar salariile sunt oricum mai mici decât la ceilalţi salariaţi ai statului. Anul şcolar ar putea începe cu noi mişcări sindicale, mai ales că profesorii riscă să aibă de la 1 ianuarie 2010 un salariu mai mic decât acum.
Vasile Mija, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, ne-a declarat la începutul acestei săptămâni că sindicaliştii din Educaţie resping categoric ultima variantă a proiectului privind legea salarizării unice pentru bugetari, spunând că acesta accentuează actualele inechităţi privind salarizarea şi determină prăbuşirea, iremediabilă, a învăţământului românesc. Acelaşi lider sindical susţine că reforma şcolii va fi sortită eşecului, atât timp cât guvernanţii îşi vor bate joc, mai departe, de resursa umană din învăţământ, recompensând munca cu salarii de mizerie.
Într-un comunicat al celor patru federaţii sindicale din învăţământ se spune că:”Salariaţii din învăţământ riscă să rămână, în continuare, Cenuşăreasa sectorului bugetar, iar actualii bugetari de lux nu-şi vor pierde acest statut. După ce, în urma negocierilor între reprezentanţii salariaţilor bugetari şi cei ai MMFPS s-a conturat un proiect de grilă care elimina inacceptabilele discrepanţe salariale actuale, conducerea aceluiaşi minister, în mod unilateral, a «mutilat» această grilă, diminuând cu peste 40% coeficienţii de ierarhizare pentru salariaţii din învăţământ şi sănătate. Pentru a demonstra că nu sunt cu nimic mai prejos decât «specialiştii» de la MMFPS, contabilii Ministerului Finanţelor au mai dat o lovitură acestor categorii de salariaţi, aruncându-i şi mai mult spre partea inferioară a grilei”.
Favorizaţi tot bugetarii de lux
Vasile Mija spune că reprezentanţii Guvernului nu au respectat principiul stabilit la începutul negocierilor conform căruia să existe echivalenţe între salariile din învăţământ şi cele din sectoarele bugetare privilegiate: justiţie, administraţie publică centrală şi locală, poliţie şi armată. Vinovaţii sunt identificaţi la Ministerele Muncii şi Finanţelor, care au propus o “lege privind salarizarea inechitabilă în sectorul bugetar”.
Cele patru federaţii reprezentative din învăţământ solicită Guvernului, Preşedinţiei, conducerilor partidelor politice, precum şi parlamentarilor, ca viitoarea lege a salarizării în sectorul bugetar să aibă la bază, grila de salarizare negociată cu partenerii de dialog social, aceasta fiind singura variantă care ar putea conduce la creşterea calităţii actului educaţional.