Dascălii, fraieriţi şi cu banii luaţi!

Loading

Cornel ŞomâcuPrin 1926, un învăţător numit Gheorghe Lăscăteu publica un articol intitulat „Funcţionarii” în care combătea bine, cum ar spune un personaj de-al lui Caragiale, realităţile din acel moment: „Şi-a constatat, cu totul demoralizat sufleteşte, că, numai când e vorba de el ţara e datoare; că, numai pentru el, ţara e săracă. A constatat, uluit-câteva zile chiar nu-i venea să creadă-că, în timp ce lui i se drămuieşte acel batjocuritor 10-15 la sută,-natural din lipsă de fonduri, aleşii neamului îşi îndoiesc diurna…”. Să recunoaştem că parcă am citi un text contemporan, şi nu unul peste care au trecut mai bine de opt decenii, dovadă prestaţia presei de atunci care îi avea în prim-plan pe dascăli.
Am recurs la istorie pentru a analiza această vacanţă prelungită a cadrelor didactice şi elevilor, fără precedent în ultimii ani. Nici un guvern nu şi-a permis să facă acest lucru până acum, şcoală mai puţină pentru elevi şi salarii mai mici, deşi erau cele mai mici din sectorul bugetar, pentru cadrele didactice. Sunt câteva sute de cadre didactice din Gorj, aflate la început de carieră, care vor face Sărbătorile de Iarnă cu 400-500 de lei. Cu siguranţă că la urne, cei care au luat această decizie vor plăti cu vârf şi îndesat, bineînţeles, dacă cei din învăţământ vor merge şi la vot. Cu atât mai suspectă ni se pare prestaţia sindicatelor din domeniu, unele aservite politic, cu cât învăţământul a fost singurul sector care a simţit criza. Să nu uităm că de aici au plecat 20 000 de oameni şi, cu siguranţă, vor pleca alţii, mult mai mulţi, în vara anului 2010.
Practic sectorul de învăţământ este singurul unde salariaţii au rămas cu buzunarele goale, ne referim aici la sectorul bugetar, de Sărători. Funcţionarii din primării şi Consiliul Judeţean au descoperit brusc nişte economii la fondul de salarii şi nu aplică legea. Să mai spunem că aceleaşi instituţii nu au respectat nici o altă lege prin care despăgubirile de natură salarială se extind pe patru ani, Măria Sa Funcţionarul a băgat şi în acest an sute de milioane de lei la buzunar pentru sporuri închipuite bazate pe hotărâri judecătoreşti suspecte. Chiar Prefectura, instituţie care verifică legalitatea hotărârilor din consiliile locale, a avut „orbul găinilor” când a fost vorba de hotărâri ilegale ale acestor instituţii. Asta deşi conducătorii instituţiei au avut salariu diminuat conform legii!?
Sistemul sanitar, de care ne plângem toţi şi nu fără motiv, a găsit o altă soluţie prin care îşi protejează proprii salariaţi. Prima de stabilitate, care teoretic nu trebuia să se mai acorde în sistem, a reapărut pentru a acoperi…pierderile din salarii. Tot aşa s-a procedat şi în celelalte ramuri bugetare, deci şi cu zile libere şi cu toţi banii. Cât despre sistemul judecătoresc, acesta a fost totdeauna un stat în stat aşa că a ne mai mira e o pierdere de vreme.
Încheiem acest editorial tot cu o sintagmă dintr-un editorial de acum 80 de ani semnat de acelaşi Gheorghe Lăscăteu: „Amărât apostol! Tu ai auzit că e cel ce-a avut necaz, Dumnezeu, l-a făcut învăţător. N-ai fi crezut, dar acum o vezi. Ai ameţit lumea cu pretenţiile tale. Te superi că simbria ţi-e prea mică? Ţi se pare! Nu uita că eşti apostol şi…apostolii Domnului nu primesc nici o plată pentru învăţătura lor”.