Dăneşti: Trei finanţări, un singur contestatar

Loading

Primăria Dăneşti se confruntă cu o situaţie inedită şi în acelaşi timp nedorit, căreia angajaţii nu sunt foarte hotărâţi cum ar trebui să-i facă faţă. Este vorba despre foarte mulţi bani nerambursabili, pe care comunitatea locală riscă să-i piardă, din cauza unei firme din Rovinari care şi-a făcut un obicei din a contesta licitaţiile.

Primarul Emilian Rusu are de ales între a respecta legea şi a pierde finanţările
Primarul Emilian Rusu are de ales între a respecta legea şi a pierde finanţările

Sistemul de epurare- colectare ape uzate şi asfaltare drum comunal DC 56 sunt două lucrări pentru care Guvernul României a aprobat peste 50 miliarde lei vechi, bani care pot fi pierduţi din cauza firmei Coremi, care a contestat licitaţia. În mod normal, este dreptul oricărui participant la o licitaţie să facă contestaţie, dacă a fost nedreptăţit, dar firma cu pricina nu a dovedit să aibă motive temeinice de a contesta. Cu toate acestea, conform procedurii, contestaţiile au fost depuse la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), care s-a pronunţat, deja, în unul din cazuri, respingând contestaţia şi se aşteaptă rezultatul în al doilea caz.
La fel, conform procedurii, dacă firma care a făcut contestaţie nu va fi mulţumită de decizia CNSC, are dreptul să se adreseze Curţii de Apel Craiova, care urmează să dea o decizie irevocabilă şi executorie.

Unde-i lege….
Potrivit Ordonanţei 34/19 aprilie 2006, privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, după ce a fost depusă contestaţie la CNSC, autoritatea contractantă nu are voie să încheie nici un contract. Astfel, la art. 277 alin (1) actul normativ precizează:„Depunerea contestaţiei în faţa Consiliului suspendă de drept procedura de atribuire până la data soluţionării contestaţiei de către Consiliu. Contractul încheiat în perioada de suspendare a procedurii de atribuire este lovit de nulitate absolută”. În concluzie, Primăria Dăneşti trebuie să aştepte până la soluţionarea contestaţiei şi, oricum, decizia Consiliului poate fi contestată, la rândul ei, la instanţă. Aşa a aşteptat primăria cu pricina şi anul trecut, când aceeaşi firmă Coremi a contestat o licitaţie pentru o lucrare finanţată de Ministerul Educaţiei, iar pentru că procedurile au depăşit sfârşitul anului, iar guvernul a luat înapoi banii necheltuiţi de autorităţile locale, comunitatea locală a pierdut 3 miliarde de lei vechi.

Cum e mai bine?
Primarul comunei Dăneşti, Emilian Rusu, a ajuns acum să se întrebe dacă nu e cumva vorba despre reacredinţă din partea firmei contestatare şi dacă nu ar fi mai bine să încalce legea ca să nu piardă şi aceşti bani: „Eu nu înţeleg de ce firma asta tot face contestaţie, dacă pierde. Oare numai să ne-ncurce. A depus contestaţie şi la licitaţia la care a pierdut pentru că nu a depus actele de participare în termen. Oricum, una dintre contestaţii a pierdut-o şi sperăm ca procedurile următoare să fie cât mai scurte, chiar dacă firma va merge mai departe la instanţă, ca să nu pierdem din nou banii.
Potrivit aceleiaşi ordonanţe, la articolul 285 se precizează că, dacă autoritatea contractantă încheie contractul cu firma câştigătoare înainte de soluţionarea contestaţiei printr-o decizie definitivă, contractul se anulează. Cu alte cuvinte, legislaţia este o dată categorică, precizând că contractul nu se poate încheia înainte, fiind lovit de nulitate absolută, după care nuanţează şi spune că, dacă acesta a fost încheiat, va fi anulat de instanţă. Iată un bun motiv pentru Primăria Dăneşti să se întrebe, dacă o instituţie ar putea face asta, ce e mai bine: să respecte legea şi să piardă finanţarea, sau să încalce legea şi să suporte pedeapsa. Ori, cum pedeapsa e de câteva milioane de lei vechi, mulţi ar înclina spre a doua variantă.