„Cum alegi ce te faci când vei fi mare?”, întrebarea săptămânii la muzeu

Loading

Atelierele de Primăvară de la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” au venit cu o provocare specială pentru micuții participanți. Ei au avut ca temă să realizeze „Cartea visurilor mele”, în care să înceapă să se descopere, pentru a afla care ar fi cea mai potrivită activitate pe care să o transforme într-o profesie, când vor fi mari.

Potrivit programului obișnuit, activitățile au început cu vizitarea unei expoziții de artă, apoi a urmat vizionarea unui filmuleț, în care participanții au aflat cum și-au descoperit vocația atât unii oameni obișnuiți cât și titani ai picturii, științei sau ai altor activități. După aceea, încărcați cu o mare energie creativă, copiii au început să-și scrie și să ilustreze cartea visurilor lor.

Fiecare a trebuit, mai întâi, să scrie care sunt lucrurile pe care iubesc să le facă, indiferent că era vorba despre jocuri, pasiuni artistice, științifice, să învețe anumite materii, sau despre orice altceva. Au aflat că pot fi fericiți și să nu considere niciodată că muncesc, dacă vor reuși să-și transforme pasiunile într-un job și au ajuns, încet, prin introspecție, fără influența celor care le dau diverse sfaturi, să realizeze care este calea de urmat în viață, spre fericire. De asemenea, copiii au învățat și faptul că pasiunea trebuie bine analizată, ca și cererea pe piață a activității pe care ei și-ar dori cel mai mult să o practice și au aflat că, dacă aceasta nu e cerută, trebuie să și-o păstreze ca pasiune pentru timpul liber și să-și caute o altă pasiune, chiar mai mică, ce le-ar putea aduce venituri.

Gândind și lucrând la conținut, scriind, ilustrând, copiii au terminat paginile, apoi s-au întors la coperta cărții lor, care trebuia să aibă numele autorului, titlul cărții, editura (care era chiar mânuța lor), data editării și o imagine care să ilustreze conținutul cărții.

Micuții au plecat fericiți, cu cărticelele create de ei, promițând că le vor păstra și le vor mai adăuga pagini, acasă, pentru a scrie în continuare în ele, pe măsură ce cresc și își descoperă noi veleități, pentru a-și creiona viitorul și a-și descoperi vocația. Cu toții au înțeles că vor face performanță, reușind să ajungă chiar cei mai buni din lume într-un anumit domeniu, doar dacă își descoperă vocația.  

Program de educație muzeală

Atelierele de Primăvară fac parte din Programul de Educație Muzeală, organizat de Consiliul Județean Gorj, prin Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. Activitățile durează două ore, materialele și personalul sunt asigurate de organizatori, iar participanții își pot lua lucrările acasă. Biletele costă 10 lei, dar trebuie cumpărate din timp, numărul locurilor fiind limitat.