O cruce de piatră, extrem de veche, ţinând cont că e scrisă cu litere chirilice, stă nebăgată în seamă de trecători, pe strada 23 August, în dreapta intrării din faţă a Şcolii Generale ”Gheorghe Tătărăscu” (fostă nr. 1). Deşi aceasta se află pe lista oficială a monumentelor istorice, la Direcţia Judeţeană de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Gorj nu se ştie mare lucru despre ea. Iată informaţiile primite de la această instituţie: ”Crucea de piatră Târgu Jiu GJ-IV-m-B-09480: Crucea, care reprezintă un pomelnic, s-a ridicat în anul 1779 (7287) de către Radu Bordei, călugărit mai pe urmă în mânăstirea Tismana. Meşter a fost pietrarul Ion Dumitru. Descriere: cruce de piatră cu inscripţii în chirilică săpate în relief, fără soclu, fundaţie din beton (fundaţie iniţială din piatră). Iniţial crucea a avut o terminaţie, tot din piatră, care forma la partea superioară o protecţie, însă a dispărut cu timpul. Se poate reconstitui după fotografia publicată de Alex. Ştefulescu în «Istoria Târgu- Jiului», pag. 50”.
Pompiliu Ciolacu, noul director al Direcţiei de Cultură, ne-a declarat că a demarat un proiect în cadrul căruia se va face un inventar al monumentelor istorice din Gorj, care va conţine atât fotografii cât şi istoricul fiecărui monument în parte. Aceste informaţii urmează să fie postate pe un site care este în lucru.
De precizat că în Gorj mai există cel puţin două cruci cu aceleaşi caracteristici (sau cel puţin atâtea am depistat noi), una la Cetatea Dacică Polovragi şi alta în Comuna Logreşti, pe vârful unui deal. Despre prima dintre ele se ştie că se numeşte Crucea lui Ursache, Ursache fiind un căpitan de plai ce a condus obştile şi a asigurat liniştea în zonă, la sfârşitul Secolului aş XVIII-lea şi începutul Secolului al XIX-lea.