Cercetaşi belgieni la Tismana

Loading

Un grup de scuţi din Belgia s-a aflat, săptămâna trecută, la Tismana, pentru a face activităţi împreună cu tinerii din localitate. Ei au socializat cu localnicii, au organizat concursuri sportive, seri dansante cu grătar şi foc de tabără şi au  vizitat zona, făcând excursii la mânăstirea Tismana şi pe munţii din împrejurimi.

Scuţii alături de reprezentanţi ai comunităţii din Tismana
Scuţii alături de reprezentanţi ai comunităţii din Tismana

Scuţii din Chimay (THO 11), aşa cum este denumirea lor oficială, cercetaşi în accepţiunea românească, au ales România din toate proiectele propuse la nivelul organizaţiei şi au hotărât să vină la Tismana, având, deja, relaţii de colaborare cu Asociaţia ELVEROM din localitate. Ei au fost cazaţi într-un spaţiu amenajat la Şcoala Generală Vânăta, în care, în prezent, mai funcţionează doar grădiniţa. Au avut la dispoziţie o cameră cu paturi, pentru toţi membrii echipei , o bucătărie unde şi-au gătit singuri, iar hainele şi le-au spălat la lighean. Nimeni nu s-a plâns, însă, că nu au condiţii de hotel, pentru că exact aceasta e calitatea cercetaşilor, de a se obişnui să trăiască chiar în condiţii vitrege. De altfel, în excursia făcută pe munte au plecat pe jos din sat, parcurgând, timp de două zile, kilometri întregi, au dormit în cort şi au bătut munţii de la Culmea Pocruii la Culmea Cioclovinei.

Activităţi
Pentru tinerii belgieni, cea mai importantă parte a programului a constituit-o activităţile făcute cu tinerii şi copiii din Tismana. Aceştia au participat împreună la activităţi sportive, au pregătit grătar în aer liber şi au organizat seri dansante şi  foc de tabără. Tinerii scuţi, în număr de 17, care au venit în România împreună cu doi bucătari şi doi animatori autorizaţi (Giliaux Maxime şi Hubert Quentin), au făcut pentru localnicii din Tismana  un program foarte interesant, în care toată lumea s-a distrat pe cinste. Acest gen de acţiuni de socializare şi destindere sunt practicate frecvent în vest, pentru întărirea relaţiilor interumane şi eliminarea stresului. De altfel, tinerii din Belgia au reuşit să facă acest proiect fără nici o finanţare, ei strângând bani din organizarea aceluiaşi gen de manifestări în comunitatea din care fac parte.

Profil de organizaţie
Grupul prezent la Tismana în aceste zile face parte din categoria ”Pionieri”, asta însemnând, la scuţi, veterani (15-18 ani). Sloganul lor este ”Mă implic” şi implicarea lor se îndreaptă spre orientarea adolescenţilor spre proiectele viabile şi care pot duce la rezultate cât mai importante, implicându-se, de asemenea, pentru ajutarea tinerilor să-şi realizeze proiectele. În acest an, scuţii belgieni s-au concentrat pe o acţiune socială, aceea de a face animaţie pentru tineri. Tinerii veniţi la Tismana fac parte dintr-o organizaţie internaţională, care numără 3 milioane de scuţi în lume, dintre care 90.000 sunt în Belgia. Întrebaţi cum le-a plăcut la Tismana, membrii echipei de proiect ne-au înaintat o scurtă declaraţie scrisă pe o coală de hârtie, pe care o pregătiseră dinainte, pentru că ştiau că mergem să-i vizităm în cantonament: ”A fost o experienţă plăcută, iar tinerii de aici sunt extraordinari şi zona superbă. Vrem să mulţumim domnului primar de la Tismana şi soţiei domniei sale, fără de care nu am fi reuşit să ne atingem obiectivele. Dumnealor au mobilizat tinerii din localitate să participe la activităţile organizate de noi şi ne-au sprijinit, orice fel de probleme am avut.”