Contestată de multe voci, apreciată mai ales de cadrele didactice, corectarea lucrărilor de la Bacalaureat în alte judeţe decât cel în care a fost susţinut examenul ar putea continua şi la examenul de anul viitor, pentru că această metodă a stabilit o ierarhizare corectă a absolvenţilor de liceu, a declarat fostul secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS), Vasile Şalaru. De menționat că Metodologia de examen lasă posibilitatea Ministerului Educației să ia această decizie în preajma examenului.
Fostul secretar de stat MECS, Vasile Șalaru, recent demisionat în urma unei declarații nefericite, a menţionat ca posibilă şi încheierea unui protocol de colaborare cu Poşta Militară pentru transportul securizat al lucrărilor scrise de Bacalaureat dintr-un judeţ în altul, în vederea corectării tezelor. Declarația sa,făcută săptămâna trecută,lasă loc clar măsurii mutării evaluării în alte județe.
„Şi în 2016, probabil, vom continua această procedură, dar vom încerca să îmbunătăţim metodologia, în aşa fel încât colegii noştri din inspectoratele şcolare – mă refer la preşedinţii de comisii judeţene (de bacalaureat, n.r.) – să muncească mai puţin, să nu trebuiască să însoţească tezele. Probabil domnul ministru Cîmpeanu va apela la metoda semnării unui contract, a unui parteneriat cu Poşta Militară”, a spus fostul secretar de stat, într-o conferinţă de presă.
Vasile Șalaru a mai declarat că în sistem s-au înregistrat mult mai puține cazuri de corupție după ce în acest an s-a aplicat metoda corectării tezelor de bacalaureat în alt judeţ decât cel în care a fost susţinut examenul. ‘Nu a fost niciun caz de corupţie în ceea ce priveşte corectura’, a spus Şalaru. Acesta a menţionat, însă, situaţia din localitatea Ştei (Bihor), unde au fost depistate ”fraude” în ceea ce priveşte susţinerea tezelor de Bacalaureat, problemele fiind puse în evidenţă de camerele de luat vederi şi de sistemele de monitorizare audio.
Ex-secretarul de stat în MECS a mai arătat că şi-ar dori să se ajungă la un asemenea grad de corectitudine în evaluarea lucrărilor încât să se poată renunţa, într-un interval de timp scurt, la sistemul de corectură în alte judeţe. „Nu-mi place acest sistem. Mi-aş dori din toată inima ca într-un interval de timp foarte scurt să reajungem la sistemul de acum 25 de ani. Adică, la corectarea tezelor în şcoală, de către profesorii şcolii, iar profesorii supraveghetori să fie tot din şcoală. Pe timpul când eu am dat Bacalaureatul, nici nu se punea problema fraudei la examen şi nici la favorizarea unuia sau altuia dintre candidaţi de către membrii comisiei de evaluare”, a spus Vasile Şalaru.