În zilele de 26 și 27 mai 2023 a avut loc Consiliul Național al Societății de Științe Istorice din România în comuna Lerești din județul Argeș. Situată în apropierea orașului Câmpulung-Muscel, comuna Lerești are peste 4000 de locuitori și o istorie aparte. Aici funcționează una dintre cele mai puternice filiale SSIR din țară.
Societatea de Științe Istorice din România (SȘIR) este o asociație profesională obștească, apolitică și independentă, al cărei scop este să stimuleze cercetarea științifică și didactică, să-și antreneze membrii în cercetarea istoriei locale, naționale și universale, să militeze pentru o atitudine corectă față de trecutul istoric și față de rolul acestei discipline în școală. Aceasta funcționează neîntrerupt din 9 iunie 1949.
Organizația se adresează profesorilor de istorie, cercetătorilor, studenților și elevilor, și oricărei persoane interesate în domeniul științelor istorice. În prezent SȘIR are peste 1200 de membri cotizanți care activează în 35 de filiale.
Întâlnirea din zona Muscelului a fost coordonată de prof. univ. dr. Bogdan Murgescu-președinte de onoare, prof. univ. dr. Carol Căpiță-președinte executiv, conf. univ. dr. Andrei Sora-prim-vicepreședinte, prof. dr. Bogdan Teodorescu-secretar general și Valentin Maier-secretar trezorier.
Printre cele hotărâte la Consiliul Național al Istoricilor de la Lerești amintim:1. Forumul Profesorilor de Istorie din România se va desfășura online în perioada 10-15 iulie 2023; 2. Cursurile de Vară ale SSIR se desfășoară la Brăila în perioada 23-29 iulie 2023; 3. Până la sfârșitul lunii septembrie 2023 se desfășoară alegeri în toate filialele județene; 4. Conferința Națională de alegeri a SSIR se desfășoară pe 18 noiembrie 2023 la București.
Gorjul are în prezent una dintre cele mai puternice filiale din țară cu peste 100 de membri. În mandatul 2019-2023, filiala Gorj a fost condusă de prof. dr. Gheorghe Nichifor-președinte, prof. Cornel Șomîcu-vicepreședinte, prof. Dorel Șorop-secretar trezorier și general prin cumul.