Fârtățești – Respect pentru Trecut – o șansă pentru Viitor

Loading

Mediul rural din România este o vatră de tradiții, ce încă se păstrează, pe alocuri și locul unde mergem cu drag, să ne amintim de copilărie. De asemenea, există mulți turiști care își doresc să experimenteze „viața la țară”, dacă există infrasctructura necesară și dorința localnicilor de a scoate la lumină și a pune în valoare „comorile” locale, presărate la tot pasul. Exact acesta este scopul materialului de față, de a arăta că, în orice loc ai fi, poți face turism rural. Iar tinerii, cu sprijinul autorităților, se pot implica în viața comunității și pot pune localitatea lor pe harta turistică a României, chiar dacă aceasta nu deține obiective celebre.

Am ales, acum, să vă prezentăm localitatea Fârtățești din Vâlcea, aflată în regiunea Oltenia din România, la 63 de kilometri de orașul de reședință a județului, Râmnicu Vâlcea. E o comună foarte mare, formată din 20 de sate. Are 18 biserici, dintre care, unele sunt declarate monumente istorice, precum și o mânăstire nou înființată, cu o poveste impresionantă.   

La Fârtățești poți experimenta viața la fermă, poți învăța cum se obține mierea de albine, poți merge la vânătoare, poți admira comorile din lăzile de zestre – costume populare păstrate din generație în generație și te poți bucura de gastronomia locală, pregătită cu dragoste de gospodinele locului. Și, deși te afli în mediul rural, te poți bucura de condiții moderne de a face sport, activități cultural-distractive și poți explora lumea poveștilor, alături de copiii din sat, într-o grădiniță ultramodernă, realizată după un model american.

Un proiect temerar

Proiectul ce a făcut posibil acest experiment se cheamă „Respect pentru Trecut, o șansă pentru Viitor” și este implementat de Asociația Pro Vertical, prin Centrul de Cultură și Artă Cobilița, în 10 localități din Oltenia, fiind finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Erasmus+.

Patru tineri de la „Cobilița” și șase din comunitatea locală, însoțiți de îndrumătorii de proiect și de cadre didactice din localitate, au luat Fârtățeștiul la pas, să descopere monumentele din zonă, precum și meșteșugurile și tradițiile care se mai păstrează. De asemenea, aceștia au vrut să vadă cum reușesc autoritățile locale să asigure infrastructura necesară, fără de care turiștii sunt mai greu de atras.

Bisericile, monumente ale istoriei și credinței

O piedică în calea uitării trecutului unei comunități este biserica, iar în satul Dozești din comuna Fârtățești se află o biserică monument, construită în anul 1936, ce merită să fie văzută. Aceasta a fost construită fără turlă, iar preotul satului ne-a explicat de ce.

Biserica aceasta, cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, din Dozești, poartă numele de Mânăstire, sau „La Mânăstire”, pentru că aici, pe Valea Mânăstirii, au fost breslele. Au stat fierarii, dogarii, au stat rotarii… și în cimitir întâlnim, pe partea de la vale, înmormântați, preoții și fierarii… breslele, iar în partea aceasta profesorii, luminătorii satului și ai comunei  și cei care au donat pământul, adică Ioneștii. Așa sunt împărțiți aici. Biserica pe care o vedeți nu are turlă, pentru faptul că multe dintre biserici au fost „aduse” (la nivelul caselor n.n.), ca să nu fie prădate. Cei care veneau să le golească de odoarele sfinte se uitau după turle și atunci, pentru a fi în rând cu celelalte case, oamenii au considerat că e bine să nu fie vizibile. ” (preot paroh Nicolae Diaconu – Parohia Dozești, comuna Fârtățești – Vâlcea)

Chiar dacă a fost construită fără turlă, biserica și-a îndeplinit rolul în comunitate, de-a lungul timpului, chemând oamenii la slujbă, prin glasul clopotului. Acesta e inscripționat în limba kirilică, dovadă că are o vechime de peste 200 de ani, iar sunetul său este unic.

La biserica din satul Dozești, se află picturi rar întâlnite în lăcașele de cult. Găsim barza, despre care se spune că aduce copii, atunci când ei vin pe lume, dar înseamnă, de fapt, că viața merge mai departe. În multe culturi, revenirea păsărilor călătoare înseamnă un nou ciclu de viață. Tot aici găsim pe Maica Domnului cu aripi, care mai este întâlnită doar la Mânăstirea Govora, dar cea din biserica din Dozești este mult mai veche.

 „Aici, în partea aceasta, avem pe Maica Domnului cu Aripi – Ocrotitoarea, pe care au descoperit-o la Mânăstirea Govora și este foarte bine prezentată, dar aici era, iată, de foarte mult timp, sub o altă pictură. Vedeți pe Maica Domnului cu Aripi – Ocrotitoarea, care ocrotește preoții, oamenii, conducătorii…” (preot paroh Nicolae Diaconu – Parohia Dozești, comuna Fârtățești – Vâlcea)

Comuna Fârtățești e străjuită, din vârful unui deal, de o mânăstire, construită pe locul unde au fost descoperite oase umane, iar pe timpul comuniștilor, care nu agreau credința, localnicii au ridicat, aici, o construcție simplă, unde veneau să se roage.

Mânăstirea poartă hramurile Sfântul Ierarh Nicolae, Izvorul Tămăduirii, Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul și Sfântul Ioan Evanghelistul.

„În timpul regimului comunist, aceste dealuri au fost lucrate  și pe ele erau plantate vii, pomi și alte plante din acestea fructifere. Atunci, aici, buldozerele, în acest deal, numit Dealul Schitului, au găsit anumite oseminte omenești. Ei au zis să facă ceva, chiar dacă timpurile de atunci… n-aș spune că-i rețineau, dar nu-i ajutau. Oamenii din sat, cu lucrătorii, au făcut ceea ce vedeți în partea de sud a bisericii actuale, unde acum, acolo, este hangarul mânăsturii și veșmântarul. Au făcut acea clădire, în care, noi, preoții, de 4-5 ori pe an,  veneam și săvârșeam sfintele slujbe și lumea se aduna din toate satele vecine.” (preot slujitor Ion Gîrju – Mănăstirea „Sfântul Ierarh Nicolae”, Fârtățești – Vâlcea)

Preotul Ion Gîrju a stat de vorbă cu localnicii, iar unii dintre ei i-au dat și scris, că aici s-a aflat, cândva, o biserică, urme ale acesteia fiind găsite, când s-a săpat fundația actualei biserici, care a fost ridicată la rang de mânăstire.

Dacă, în trecut, regimul nu sprijinea credința, acum autoritățile contribuie chiar și financiar, alături de comunitate, pentru lăcașurile de cult, iar oamenii merg la biserică să se roage, fără teamă, slujbele fiind săvârșite atât duminica, precum și în zilele de sărbătoare.

Comună cu condiții ca la oraș

Primarul comunei Fârtățești, Nicolae Voicescu, conduce comunitatea de 25 de ani, iar treaba lui nu-i deloc ușoară, pentru că Fârtățeștiul are un număr de 20 de sate.

Comuna Fârtățești, din județul Vâlcea, are în componență 20 de sate  și 18 biserici, inclusiv o mânăstire de maici, care funcționează de trei ani de zile. Ca număr de sate, este cea mai mare din județul Vâlcea, are o lungime de drumuri de 106 km.”(Nicolae Voicescu – primar comuna Fârtățești -Vâlcea)

Deși comuna este foarte mare, ca întindere, autoritățile au reușit să introducă apa și canalizarea în 17 sate, iar pentru celelalte trei se lucrează pentru accesare de fonduri guvernamentale și europene, pentru a fi dusă apa și canalizarea și în acestea. De asemenea, cu toate că vorbim despre o localitate din mediul rural, atât elevii cât și cadrele didactice au condiții optime în școli.

„Avem sistemul școlar, Școala gimnazială cu clasele I-VIII,  Rusănești, este o școală modernizată, cu apă curentă, canalizare, toalete interioare, încălzire centrală… Acum, avem sistemul de predare inteligent, cu tablete electronice, laptopuri, deci copiilor din localitate li se predă pe sistemul digitalizat, la ora actuală.” (Nicolae Voicescu – primar comuna Fârtățești -Vâlcea)

Dascălii de calitate, magnet pentru elevi

Pentru un învățământ de calitate și pentru ca elevii să nu plece la oraș, ci să-și facă școala la ei în comună, pe lângă dotările moderne,  este foarte importantă  calitatea corpului profesoral.

„Vreau să pun mult accent pe problema învățământului, pentru că avem cadre didactice foarte bine pregătite, merg cu elevii la olimpiade,  merg la diferite concursuri cu acești copii. Mă bucur, ca edil al localității, că exită o preocupare foarte mare, astfel încât copiii din Fârtățești să participe la evenimente culturale, concursuri de știință și mulțumesc, pe această cale, cadrelor didactice. Avem niște cadre  foarte bine pregătite și interacționează foarte bine cu elevii, cu părinții și cu noi, cu  autoritatea locală.” (Nicolae Voicescu – primar comuna Fârtățești -Vâlcea)

Autoritatea locală din Fârtățești are metodele ei de a atrage cadrele didactice să rămână în comună. Daniela Dinu, profesor la Școala  Gimnazială Rusănești, predă franceză și engleză și a venit în localitate în anul 2009, fiind orășeancă, din capitala de județ, Râmnicu Vâlcea. Ea a rămas la Fârtățești, deși avea în gând să stea doar un an, până-și găsea post la oraș.

„Inițial am zis că stau doar un an, pentru că așa ne obliga metodologia, dacă ne titularizăm, să rămânem un an pe post, dar nu am mai plecat, de atunci. Domnul primar ne-a sprijinit foarte mult pe cei aflați la început de drum, în carieră. Am fost primul locatar al  dispensarului de la Dozești, unde, la etaj, domnul primar a prevăzut apartamente pentru cadrele didactice. Am locuit într-un apartament de 100 mp, cu toate utilitățile  și mi-am cunoscut, după câteva luni, soțul, care este tot cadru didactic. M-am căsătorit și am rămas aici.” (Daniela Dinu – profesor Școala  Gimnazială Rusănești, comuna Fârtățești – Vâlcea)

Daniela e un dascăl dedicat profesiei sale și a intrat într-o familie de dascăli la fel de pasionați ca și ea. Soacra ei a fost educatoare și, pe lângă programa pe care o avea, conform regulamentului școlar, le împărtășea copiilor, la grădiniță, câte ceva din tainele picturii.

„Soacra mea a fost tot cadru didactic la grădinița Dozești, doamna educatoare,  iar astăzi am venit aici cu câteva tablouri pictate de soacra mea, Dinu Rodica. Și-a desoperit această pasiune la 40 de ani, nu a făcut niciodată cursuri de pictură, pur și simplu așa a simțit, a luat o pânză și s-a apucat să picteze.” (Daniela Dinu – profesor Școala  Gimnazială Rusănești, comuna Fârtățești – Vâlcea)

Grădiniță după model american

Atenția autorităților locale din Fârtățești este îndreptată și spre copiii mai mici. Aici există o grădiniță model, cum, poate, nu găsești nici în marile orașe. Este o investiție pe fonduri europene, proiectul de realizare al construcției fiind făcut după un model american. Practic, sunt trei grădinițe într-una. Grupele au intrări separate și, când ajungi aici, ai impresia că ai călcat într-o lume de basm.  

„Tot în cadrul învățământului, avem o grădiniță cu program prelungit, cu trei grupe, în satul Giulești. Ideea noastră, în 2019, a fost să luăm toți copiii din localitate, să-i aducem cu cele două microbuze școlare. Toți copiii noștri își desfășoară activitatea până la ora 12.30, cei care doresc să rămână la programul prelungit servesc o masă caldă, după care își fac programul de somn și există cadru didactic, ca, după ora 13.00, să se ocupe de acești copii, pentru educația lor. La ora 18.00, nu mai asigurăm noi transportul, pentru că părinții care  lasă copiii  vin și îi ia, la diferite ore. Dimineața îi aducem noi, cu microbuzele școlare. La ora 13.00, pe cei care nu rămân peste program, îi ducem cu microbuzele școlare, din poartă în poartă, pe fiecare, acasă.” (Nicolae Voicescu – primar comuna Fârtățești -Vâlcea)

Inițial, localnicii au fost sceptici, având rețineri de a-și lăsa copiii la program prelungit, dar, în prezent, sunt copii înscriși atât din Fârtățești, cât și din alte localități  din împrejurimi: Stănești, Lădești, Măciuca, Valea Mare și chiar din orașul Bălcești.

Sportul, important pentru dezvoltarea fizică

Elevii și tinerii din comuna Fârtățești au și condiții pentru a face sport, având baze multifuncționale, cu teren sintetic, în satul Dozești,  la Școala Gimnazială Rusănești și în fața Primăriei. Toate au nocturnă, deci indiferent că vor să joace fotbal, volei, handbal, sau să alerge, ei pot și noaptea să facă asta, fără să plătească nici o taxă. Iar investițiile în sport și mișcare nu se opresc aici.

„La Rusănești am construit un parc în incinta școlii și intenționez, acum, să-l modernizez din nou, pentru că e în jur de un hectar, ca suprafață și s-a nimerit să fie chiar în incinta școlii. La 50 de metri de școală, lângă biserica din satul Rusănești, construim, la ora actuală, o sală de sport pentru copii, modernă, cu fonduri guvernamentale, prin Compania Națională de Investiții. Au dușuri, apă caldă și rece, fac sport, au vestiare, să-și ducă viața sportivă acolo, să facă orele de sport, deci au condiții ca la oraș.” (Nicolae Voicescu – primar comuna Fârtățești -Vâlcea)

Agricultura, ocupația de bază a localnicilor din Fârtățești

Fârtățeștiul e o localitate cu oameni harnici, ocupația de bază a acestora fiind agricultura. Dealurile sunt cultivate cu vii, pomi fructiferi, sau sunt păstrate ca pășuni, pentru creșterea animalelor. De asemenea, se practică apicultura, iar în lunca Cernei se cultivă cereale și legume.

Nicolae Mădălin Cărăbineanu e student la politehnică, la București, dar vine foarte des acasă, pentru că are o afacere în apicultură, pantru care a atras chiar și fonduri europene.

„De la părinții mei am moștenit pasiunea pentru apicultură și o parte dintre stupi, după care, tot cu ajutorul lor, am avansat, i-am înmulțit și, în continuare, mă ajută și mă susțin. Eu nu dispun de foarte mult timp liber, fiind, momentan, în anul IV, trebuie să mă ocup și de lucrarea de licență. Mă împart între stupi și facultate.” (Nicolae Mădălin Cărăbineanu – apicultor, Fârtățești – Vâlcea)

Apicultorul are și o făbricuță, unde îmbuteliază mierea, tinerii din cadrul proiectului, la fel ca și  potențialii turiști, putând vedea, cu ochii lor, cum ajunge mierea, din stup, în borcanele pe care le găsim pe rafturile magazinelor. Iar pentru că producția fără desfacere nu-și are rostul, Mădălin a găsit cea mai bună soluție. El vinde mierea online, pe E-mag, o altă afacere de succes, sută la sută românească, creată tot de tineri.

La Fârtățești am găsit și un loc unde se poate face turism experențial. Turiștii dornici să simtă, pe pielea lor, viața la țară, pot veni să petreacă o zi la o fermă de animale, așa cum au experimentat și tinerii din echipa de proiect.  Alexandru și Claudia Diaconu au o fermă cu peste 200 de capre, iar, de curând, au luat și patru miei, pe care-i hrănesc la biberon.

„Avem în jur de 230 de capre și mai avem patru mieluți, pe care i-am crescut cu biberonul, pentru că i-am cumpărat, nu au avut mamă. Au fost mai mulți frați, oaia n-a putut să-i crească și ne-am oferit noi să-i creștem.”( Alexandru Diaconu- fermieri, comuna Fârtățești – Vâlcea)

Pentru cei doi fermieri, ziua la stână începe, iarna, la ora 6 dimineața, iar vara, la ora 4.30, „din viul nopții”, cum se spune la țară. 

„Prima dată mulgem, după aceea închegăm laptele,  după care mergem la păscut cu animalele, le îngrijim și la ora 16.00 o luăm iarăși, de la capăt, cum ne-am trezit de dimineață și am muls… deci ele trebuie mulse cam la un interval de 12 ore. Soția este cea care se ocupă, la stână, cu mulsul și cu făcutul brânzei.” ( Alexandru Diaconu- fermieri, comuna Fârtățești – Vâlcea)

Alexandru e fermier din tată-n fiu, dovadă că dealul din spatele fermei, pe unde duce caprele la păscut, are un loc ce poartă numele străbunicului său: „ La Oboru’ lu’ Bălă”. Acolo, acesta avea un grajd, unde-și ținea animalele.

„Aici, la Oboru’ lu’ Bălă, deci acolo sus, în vârf (taică-miu știe mai bine) avea străbunicu’ nostru un grajd de animale, de boi și de asta s-a dat denumirea „La Oboru’ lu Bălă”” ( Alexandru Diaconu- fermieri, comuna Fârtățești – Vâlcea)

Vânătoarea, un alt potențial turistic pentru Fârtățești

Chiar și vânătorii pot fi atrași la Fârtățești, dealurile și pădurile din zonă fiind pline de animale și păsări sălbatice, ce pot fi extrase, după obținerea autorizației de vânătoare, cu respectarea regimului silvic. Acesta prevede păstrarea biodiversităţii faunei sălbatice și a echilibrului ecologic.

„Avem și zone  de vânat, avem porc mistreț, căprior, avem fazan frumos aici, iepuri… din păcate ne-au invadat și șacalii. Au venit din Bulgaria, au trecut pe perioadă rece în România și au ajuns și la Fârtățești acești șacali. Am avut, acum vreo doi ani de zile și o trecere a unui urs pe la noi prin comună, am găsit urmele, l-am dirijat spre munte, l-am reorientat…”  (Nicolae Voicescu – primar comuna Fârtățești -Vâlcea)

Condiții optime, pentru toate vârstele

Deși e o localitate din mediul rural, așezată departe de orașul de reședință al județului, comuna Fârtățești nu s-a depopulat. Autoritățile se străduiesc să le asigure tuturor categoriilor de vârstă condiții optime de trai.

„Mă bucur că mulți tineri au început să rămână în localitate, pentru că noi le asigurăm condiții de viață bună, cu apă, canalizare, strângerea gunoiului, acum avem proiect pe introducere gaz metan în localitate, pe o rețea de 77 de km, pentru că magistrala Țicleni – București  străbate localitatea noastră chiar prin centru. Am cumpărat terenul acolo, facem stația de măsurare, cu posibilitatea de extindere și în localitățile vecine: Stănești, Măciuca, Tetoiu și Valea Mare.” (Nicolae Voicescu – primar comuna Fârtățești -Vâlcea)

Seniorii au, la rândul lor, facilități care să-i ajute să se trateze, ca la stațiune, chiar la ei în comună. Cu fonduri europene, o fostă școală a fost transformată în centru de îngrijire și asistență medicală pentru vârstnici.

„În satul Cățetu am finalizat o lucrare, într-o fostă școală, tot pe fonduri europene, am făcut centru de îngrijire pentru persoane vârstnice și asistență medicală.  Am cumpărat o ambulanță, am cumpărat aparatură de recuperare medicală…  Gândirea noastră a fost în felul următor: să angajăm personal specializat, pentru ca pensionarii și nepensionarii (nu contează asta, găsim o formă legală de a-i ajuta),  să se trateze ca la Călimănești și la Govora. Să nu mai meargă oamenii la 100 de km distanță, să facem recuperarea medicală la Fârtățești. (Nicolae Voicescu – primar comuna Fârtățești -Vâlcea)

Spațiile de cazare, o necesitate luată în vizor

O necesitate importantă pentru ca, în comuna Fărtățești, să se poată face turism, este existența spațiilor de cazare. Din păcate, acestea nu există, încă, așa că echipa noastră de la „Cobilița” a găsit soluția de a se caza în comuna vecină, Măciuca, la Casa de Vacanță Nora. Aceasta a fost o casă obișnuită, dar proprietarii, doi tineri întreprinzători ce locuiesc în Craiova (și au acolo afaceri prospere) și-au întors privirile în trecut. Ei n-au lăsat casa bunicilor să se degradeze, ci au investit în ea, au extins-o și au transformat-o într-o casă de vacanță cu patru camere de cazare, în care noi ne-am simțit minunat.

Exemplul poate fi urmat și de locuitorii din Fârtățești, care, pe lângă agricultură, pot face și agroturism.

„Noi ne-am gândit să propunem câtorva familii, (pentru că sunt foarte multe case bătrânești abandonate), înseamnă să lămuresc tinerii, pentru că au casele lor, de la părinții lor, de la bunicii lor și, cu o investiție foarte măruntă, cu o renovare a unei case în stilul oltenesc de Fârtățești, nu cu bani foarte mulți, să amenajeze fiecare câte 2-3 camere de cazare.  Am investit în drumuri, în poduri, în școli, în cămine, în biserici, apă, canalizări, urmează gaz. Acum haideți să promovăm, să ne vină oameni în comună și să ne simțim și noi bine lângă ei!”  (Nicolae Voicescu – primar comuna Fârtățești -Vâlcea)

Tradițiile și gastronomia locală, importante puncte de atracție

Activitățile tradiționale și piesele de muzeu, ce se păstrează cu sfințenie, atât în școală, în colțul muzeal, cât și în casele oamenilor, precum și gastronomia locală, sunt alte puncte de atracție ale comunei vâlcene Fârtățești.

„Noi avem animale, aici se poate mânca un cocoș la ceaun, se poate mânca un miel, se poate mulge o capră, se poate bea o țuică bună, avem cazane de țuică, se poate face țuica, să vadă tusitul cum se fabrică țuica din Fârtățești, sau avem posibilitatea, unde avem teascuri, linuri, să arătăm cum se face vinul, în mod tradițional, (Nicolae Voicescu – primar comuna Fârtățești -Vâlcea)

Pușa Vlădoi e locatară a comunei. De ceva timp, aceasta a venit de la Râmnicu Vâlcea. Soțul e din satul Dozești al comunei Fârtățești, iar ea provine dintr-o comună vecină. Amândoi sunt pensionari și le place viața la țară.

„ Mi-a făcut plăcere că am auzit că veniți la noi în comună, să vedeți costumele populare, care sunt o tradiție veche, din moși-strămoși. V-am pregătit și noi câte ceva să vă simțiți și dumneavoastră bine la noi. Am pregătit în oale de pământ, așa cum e tradiția la noi și cum era pe vremuri. V-am făcut sarmale la ceaun, piftii, le-am pus la castroane  de pământ, o palincă bună, un vin bun de buturugă, de la noi din propria recoltă. Am făcut o fasole bătută, o șunculiță… ” „V-am prezentat toate costumele mele, pe care le am din moși-strămoși,  iar nepoata mea poartă costumul pe care eu îl purtam, în tinerețile mele… mergeam la bal cu el” (Pușa Vlădoi, localnică sat Dozești, comuna Fârtățești – Vâlcea).

Elena Bianca  Văduva, nepoata Pușei Vlădoi, are 17 ani și este elevă la Liceul Sanitar Antim Ivireanu, fostă elevă a școlii gimnaziale Dozești. Ea poartă cu mândrie costumul moștenit de la bunica sa: „Costumul pe care îl port este alcătuit din opinci, șosete de lână, fotă, brâu, vestuță și ie. Fota este cusută cu fir auriu și argintiu, ia e cusută manual, cu mărgeluțe și cili și vesta este cusută cu accesorii metalice.”

Deși muzica și vestimentația modernă sunt pe placul tinerilor din comună, unii dintre ei se apleacă și spre  cântecul și costumul popular, cum sunt Ioana Elena Antonia,Matei Ionela Amalia, Diaconu Vasile Gabriel, precum și fetele de la Ansamblul Dozeștencele, care iubesc dansul popular.

Călușul oltenesc, ritual străvechi

Așa cum am prezentat aici, proiectul ce a făcut posibilă realizarea acestui material despre comunitatea din  Fârtățești se numește „Respect pentru Trecut – o șansă pentru Viitor”. O importantă dovadă a respectului pentru trecut, aici, este păstrarea unui ritual străvechi, specific zonei de la nord și sud de Dunăre, care, însă, se păstrează sporadic în forma lui originală, în multe zone devenind doar un act artistic plin de măiestrie. Este vorba despre ritualul numit „Călușul”, care, la Fârtățești, continuă să fie practicat, așa cum se făcea odată. Înscris în Patrimonul UNESCO, dansul călușarilor este un ritual de alungare a „ielelor”, „șoimanelor” sau strigoilor din gospodăriile sătenilor și pentru a-i proteja de boli sau de alte rele. Mai mult, există credința că cei bolnavi, „Pociți de Iele”, sau „Luați de Căluși”,  vor fi vindecați, dacă vor sări peste ei călușarii, în timpul ritualului. Acesta se desfășoară în ziua de Rusalii, călușarii, însoțiți de lăutari, mergând din casă-n casă, să alunge răul.

Vă invităm la Fârtățești!

Acestea fiind zise, vă spunem „La revedere!”, iar dacă materialul de față v-a trezit interesul pentru frumoasa și tradiționala comună vâlceană Fârtățești, din regiunea Oltenia, țara România, vă invităm să purcedeți la drum și să petreceți măcar 3-4 zile aici, pentru a vedea pe viu tot ce v-am povestit și arătat.

(Acest material a fost realizat în martie 2022)

Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei. Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Respect pentru Trecut, o șansă pentru Viitor” (nr: 2021-1-RO01-KA154-YOU-000021331), implementat de Asociația Pro Vertical , în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 decembrie 2022. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană , prin Programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 1 – „Proiecte de mobilitate în domeniul Tineret”, program gestionat în România de Agenția Națională
pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP).