În acest an se împlinesc 170 de ani de la Revoluția română de la 1848, unul dintre personajele principale ale evenimentului fiind generalul pașoptist Gheorghe Magheru. ”Contribuții ale generalului Gheorghe Magheru la realizarea României Moderne” constituie tematica ediției 2018 a Concursului și Simpozionului de Istorie ”Moștenirea Magherilor”, ediția cu numărul 5. Manifestarea este cuprinsă de MEN în CAERI 2018 la numărul 1886.
Luna mai 2018 este una foarte plină pentru elevii iubitori de istorie. Una din competițiile la care li se cere participarea este ”Moștenirea Magherilor”, ediția a V-a, manifestare propusă de Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Societatea de Științe Istorice Gorj și Asociația ȘCOALA GORJEANĂ. Cele două instituții fundamentale în cercetarea istoriei locale-Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” și Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale-își aduc o contribuție importantă la nivel de specialiști și organizare.
Sunt așteptați peste 400 de elevi la cele două competiții anunțate și devenite deja tradiționale: Simpozionul pentru elevi cu tema ”Contribuții ale generalului Gheorghe Magheru la realizarea României Moderne”(1 aprilie-19 mai 2018) cu participare indirectă și on-line. Elevii înscriși on-line sau prin poștă vor trimite comunicările lor care se pot baza pe bibliografia anunțată sau vor fi contribuții absolut inedite, lucrările vor fi premiate potrivit Regulamentului aprobat. Toți participanții primesc diplome de participare. Lucrările sunt elaborate individual; Concurs Național de Cultură Generală pe baza bibliografiei stabilite cu tema ”Contribuții ale generalului Gheorghe Magheru la realizarea României Moderne”(26 mai 2018). La acest concurs participarea este directă în baza unei înscrieri pe baza unei etape de calificare. Competiția are două etape pentru echipajele de câte 3 reprezentanți înscrise: susținerea unui referat pe tema anunțată(print și power-point) de membrii echipajului; test grilă de 20 de întrebări cu răspunsuri unice din bibliografia anunțată; în caz de egalitate se administrează un test suplimentar de 5 întrebări.
Profesorul Grigore Alexandrescu, inspector școlar în cadrul ISJ Gorj, ne-a declarat referitor la acest subiect: ”Pe 26 mai se finalizează, în cadrul Muzeului Județean, o nouă ediție a Proiectului Educațional MOȘTENIREA MAGHERILOR organizat de Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” și partenerii. S-a înregistrat deja o participare numeroasă, la Simpozion ultima zi de înscriere fiind 19 mai 2018. În ceea ce privește Concursul propriu zis, încă se așteaptă confirmări din țară dar reținem o participare deosebită din județ. Ca în fiecare an, organizatorii au făcut eforturi deosebite și pentru premiile în bani, pe această cale doresc să mulțumesc Fundației Cultural-Științifice GHEORGHE MAGHERU”.
Prof. dr. Marius Buzera, președintele Fundației Cultural-Științifice ”Gheorghe Magheru”, spune că ediția din acest an a Proiectului Educațional Regional ”MOȘTENIREA MAGHERILOR” are o importanță deosebită în contextul împlinirii celor 170 de ani de la Revoluția pașoptistă și a Centenarului, făurirea României Mari fiind începută de generația revoluționarilor de la 1848. ”Suntem deosebit de interesați, mai ales în anul Centenarului, să sprijinim activitățile dedicate istoriei naționale. Ce fac cei de la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” din Ceauru, sprijiniți de specialiștii de la Muzeul Județean Gorj și Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale, este de lăudat și, din păcate, o manifestare unică de acest gen. Gheorghe Magheru și Christian Tell sunt două personalități gorjene și naționale care trebuiesc foarte bine cunoscute de către elevii de gimnaziu și tocmai asta face MOȘTENIREA MAGHERILOR”, a declarat Marius Buzera pentru VERTICAL.