Cel mai greu e să faci administraţie publică pe timp de criză, aşa cum a recunoscut şi primarul comunei Plopşoru, Grigorie Petre. Unele proiecte au stagnat, altele sunt în plan pentru 2011, dar edilul local nu se lasă, atragerea de fonduri fiind cea mai sigură şansă de dezvoltare rapidă, în aceste vremuri.
Anul 2010 a fost destul de dificil pentru administraţia comunei Plopşoru, mulţi dintre banii care trebuiau să vină pentru finanţarea unor proiecte aflate în derulare lăsându-se în continuare aşteptaţi. În aceste condiţii, cel puţin deocamdată, a fost nevoie să se sisteze lucrările, termenele de execuţie fiind depăşite. Una dintre lucrări este realizarea alimentării cu apă a satelor Deleni şi Piscuri, în valoare de 3,6 milioane lei, care trebuia să primească finanţare prin OG 7/2006. Aceasta e realizată în proporţie de 50% şi, deşi avea termen de execuţie anul 2009, lucrările au fost sistate, pentru că s-a întrerupt finanţarea.
Un alt proiect sistat este sistemul de alimentare cu apă potabilă a satelor Izvoarele, Ceplea, Cursaru, Broşteni şi Broştenii de Sus. Ea a început în anul 2008, dar a fost realizată doar în proporţie de 25%, primind de la Guvern 277.000 lei în anul 2009, iar în 2010 nici un ban.
Un nou schit, la Ceplea
Cu toată criza, Primăria şi Consiliul Local Plopşoru au găsit soluţii financiare pentru lucrări de investiţii în comună. Una dintre cele mai importante realizări ale anului 2010 este finalizarea restaurării bisericii din satul Ceplea, care a fost adusă din stadiul de ruină în acela al unei biserici falnice, cu o pictură de-a dreptul impresionantă. Fonduri au fost atât de la bugetul local cât şi atrase de la Ministerul Culturii şi Cultelor. După cum ne-a declarat primarul comunei, Grigorie Petre, s-au făcut demersurile către Mitropolia Olteniei, pentru ca aceasta să devină schit. Acesta va avea hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi va funcţiona în subordinea Mânăstirii Strâmba: „Maica Marina, stareţa Mânăstirii Strâmba se va ocupa de acest schit. Am făcut demersurile pentru ca mânăstirea să primească biserica şi terenul din împrejurimi, pentru construirea chiliilor, a stăreţiei şi a celorlalte dependinţe necesare activităţilor schitului. Acesta va fi introdus în circuitul turistic, pentru a-şi aduce contribuţia la dezvoltarea culturală şi chiar economică a comunei Plopşoru.”
Infrastructură
Prin alocarea de fonduri din bugetul local, locuitorii comunei au beneficiat, în anul 2010 de îmbunătăţirea infrastructurii. Astfel, au fost balastate toate uliţele comunei, pe o lungime de 25 de km, această operaţiune făcându-se în fiecare an, până când se va reuşi modernizarea.
De asemenea, cu sprijinul ocoalelor silvice Turceni şi Peşteana, precum şi cu sprijinul voluntar al elevilor de la Şcoala Generală Piscuri, s-a realizat modelarea şi plantarea cu 500 de puieţi de salcâm o zonă de alunecare aflată în vecinătatea DC 48 Plopşoru- Piscuri, în Vârful Curmătura.
Proiecte pentru 2011
Chiar dacă nu au fost destui bani, primarul Grigorie Petre spune că nu s-a descurajat şi a continuat să depună proiecte, pentru obţinerea de finanţări. Astfel, s-a obţinut aprobarea pentru finanţare a unui proiect pe Măsura 322, dar din păcate nu au fost fonduri. Proiectul este, însă, în aşteptare şi prevede, printre altele, modernizarea a 12 km de drumuri vicinale. Un alt proiect e depus pentru modernizarea drumurilor folosite de săteni pentru deservirea exploataţiilor agricole, altul pentru modernizarea a 10 km de drum forestier. Tot pentru 2011 autorităţile local au depus proiecte pentru amenajarea unui canal colector pentru torenţii care coboară de pe Dealul Valea Plopşorului în situaţia căderii de cantităţi mari de precipitaţii, construirea unei grădiniţe cu program prelungit (After School) în satul Olari, amenajarea unui element de cadru natural protejat la Cişmeaua de lângă Drum Stricatu, în satul Piscuri şi, de asemenea, un proiect amplu, pentru realizarea canalizării în satele Olari, Plopşoru, Sărdăneşti şi Văleni.