Celebrul articol 253 din Legea Educaţiei este neconstituţional

La trei ani după intrarea în vigoare a unei părţi din Legea Educaţiei Naţionale(LEN), anumite dispoziţii din aceasta  privind posibilitatea titularizării cadrelor netitulare calificate au fost declarate neconstituţionale.

Judecătorii de la Curtea Constituţională dejoacă multe speranţe în lumea şcolii
Judecătorii de la Curtea Constituţională dejoacă multe speranţe în lumea şcolii

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis săptămâna trecută  că sunt neconstituţionale dispoziţiile din Legea Educaţiei Naţionale care prevăd posibilitatea titularizării cadrelor didactice netitulare calificate care au participat la concursul naţional unic de titularizare în ultimii 3 ani.
CCR a luat  în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 253 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea 1/2011 a Educaţiei Naţionale, excepţie ridicată de Constantin Ştefania Sidonia în Dosarul nr. 11432/3/2012 al Tribunalului Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal.
„Cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art. 253 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea 1/2011 a educaţiei naţionale sunt neconstituţionale. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Tribunalului Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal”, se arată într-un comunicat al CCR transmis joi.
Art. 253,din Legea Educaţiei Naţionale, declarat neconstituţional, prevede: „Cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursul naţional unic de titularizare în ultimii 3 ani, anteriori intrării în vigoare a prezentei legi, care au obţinut cel puţin nota 7 şi au ocupat un post/o catedră devin titulari ai şcolii respective dacă: a) se certifică viabilitatea postului/catedrei; b) consiliul de administraţie al şcolii respective este de acord”.

One Comment on “Celebrul articol 253 din Legea Educaţiei este neconstituţional”

  1. Dar ce se intampla cu directorii care au schimbat ilegal in aplicatia de la men postul din titular in suplinire?
    Dar cei care au fost titularizati deja? Li se ia titulatura inapoi? Deci eu cred ca-i incurca pe niste directori in mom de fata articolul asta si nu-si mai pot face ei smecheriile.

Comments are closed.