Complexul Energetic Turceni a organizat joi, 14.04.2011, Ziua Porţilor Deschise, în cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile, în scopul dezbaterii proiectului de captare si stocare a carbonului -GETICA CCS. Acest proiect demonstrativ este coordonat de ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi susţinut de Global CCS Institute, Australia. Din Compania de proiect fac parte: Complexul Energetic Turceni – operator al instalaţiei de captare CO2, SNTGN Transgaz SA Mediaş – operator al reţelei de transport şi SNGN Romgaz SA Mediaş –operator al instalaţiei de stocare a carbonului.
Cu această ocazie, Tudor Şerban, consilier al ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a declarat ca strategia energetică a României se va baza, în continuare, pe utilizarea cărbunelui în producerea energiei electrice. În 2010, 35% din producţia României de energie electrică a fost produsă pe bază de cărbune.
În opinia lui Tudor Şerban, Complexul Energetic Turceni poate deveni o centrală europeană prin prisma proiectului privind construcţia unei viitoare instalaţii de captare şi stocare a emisiilor de dioxid de carbon.
De asemenea, acesta consideră că singurul domeniu în care se mai fac investiţii de mediu este cel al sectorului energetic.”Bineînţeles , costurile vor creşte în viitorul apropiat “ a precizat T. Şerban.
Autorităţile române vor să construiască o instalaţie de captare, transport si stocare a emisiilor de dioxid de carbon cu aplicabilitate la Electrocentrala Turceni, la grupul energetic nr. 6 de 3330 MW . Proiectul ar putea costa aproximativ 1 miliard de euro si este primul de acest fel , in Romania. Instalaţia ar putea fi funcţionala în anul 2015. În prezent, ISPE derulează studiul de fezabilitate al proiectului GETICA CCS.
Tot în cadrul acestei conferinţe, directorul general, Octavian Graure a spus că până în 2012, CE Turceni trebuie sa finalizeze toate investiţiile de mediu impuse de Uniunea Europeana. După 2015, Electrocentrala Turceni va funcţiona cu 4 grupuri energetice retehnologizate în scopul arderii curate a cărbunelui. În prezent, sunt funcţionale 6 grupuri energetice. De asemenea, acesta a afirmat ca s-a înregistrat un deficit de certificate de CO2 de 1,8 milioane, in perioada 2008-2011.”Am cumpărat 100.000 de certificate de pe Bursa Romana de Mărfuri –BRM si 500.000 de pe OPCOM. În vară, în funcţie de profit, vom mai cumpăra 500.000, astfel încât, în 2012, să fim la zi.”
Complexul Energetic Turceni are cea mai mare electrocentrală pe bază de cărbune din Romania si acoperă 12,5 % din energia consumata în SEN. Are, în prezent , cca 4600 salariaţi, incluzând si carierele Jilţ Sud şi Jilţ Nord şi mina Tehomir.
CE Turceni a înregistrat o cifra de afaceri de 1,2 miliarde lei si un profit net de 4,6 milioane lei, in 2010. In primul trimestru al acestui an, societatea a estimat un profit de 25 milioane de lei.