Cârciumaru rupe tăcerea

Loading

La aproape două luni de când au început fierberile în coaliţia PDL-PSD la Gorj, preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat, Florin Cârciumaru, s-a hotărât să rupă tăcerea. Acuzat de trădare şi blat şi pus pe marginea prăpastiei de cei care afirmau că va fi decapitat, acesta a răspuns, în exclusivitate pentru Vertical, la toate întrebările ce planau în jurul acestui scandal politic.

florin-carciumaru1Reporter: Aţi fost acuzat în presă de trădare în ceea ce priveşte numirile directorilor generali de la complexurile energetice şi la SNLO. Cum comentaţi?
Florin Cârciumaru:
Nu a fost deloc vorba de trădare, deşi s-a tot vorbit de asta.
A fost, la vremea respectivă, o simplă discuţie, fără nimic semnat, discuţie la care eu am spus că nu sunt de acord cu numirile. Nu s-a ţinut cont, însă, de ce am spus eu şi lucrurile au luat o altă turnură, iar cei răuvoitori s-au grăbit să arunce cu noroi şi să spună că eu am trădat. Dacă trădam, de ce mai insistam, apoi, ca lucrurile să fie puse la punct? Problema a fost că s-a trecut peste ce am spus eu şi nici nu s-a aşteptat decizia oficială a Biroului Executiv al PSD.
Dacă se aştepta acea decizie, s-ar fi văzut clar care e poziţia PSD Gorj şi a mea şi atunci nu ar mai fi fost atâtea speculaţii.
R.: S-a pus pe seama dumneavoastră un conflict cu Ion Călinoiu, legat de numirile pe funcţii. Dacă e adevărat, cine a pornit conflictul?
F. C.:
Nu a fost un scandal între mine şi Ion Călinoiu, suntem colegi de partid şi discutăm lucrurile cu calm, iar deciziile le luăm împreună. Ne ştim de atâţia ani, am trecut prin atâtea împreună şi, şi de această dată am ştiut să trecem peste speculaţii şi am vrut să căutăm cele mai bune soluţii pentru partid.
R.: În urmă cu o lună, presa scria, că unii primari PSD se revoltă împotriva dumneavoastră. În aceeaşi perioadă a fost convocat Biroul Executiv Judeţean şi unii aşteptau decapitarea dumneavoastră. S-a discutat această situaţie în şedinţă?
F.C.:
La vremea respectivă, au fost foarte multe nelămuriri, pentru că presa a comentat mult subiectul numirilor, iar greşeala noastră a fost că nu am informat din timp colegii de la toate organizaţiile, pentru ca ei să ştie că nu a fost vorba de trădare. Când ne-am întâlnit, însă, la şedinţă, le-am explicat totul, am răspuns la întrebările dumnealor şi totul a fost clarificat. Nu a fost, nici un moment, pusă în discuţie decapitarea mea, aşa cum au mai speculat unii.
R.: Aţi fost acuzat, tot în presă, că, împreună cu Victor Ponta şi Ion Călinoiu aţi făcut jocurile lui Marin Condescu şi că aceasta este nemulţumirea unora din organizaţia PSD Gorj.
F.C.:
Eu nu fac jocurile nimănui. Nu poţi să te joci cu viaţa oamenilor şi exact despre asta vorbim aici. Trebuie să se înţeleagă că aceia care vor ajunge şefi la unităţile importante au o responsabilitate uriaşă faţă de oameni şi, tocmai de aceea, nu renunţăm nici noi aşa uşor la a pune un director PSD-ist la SNLO.
Pe noi, chiar ne interesează să avem un om acolo, care să gestioneze eficient activitatea, mai ales că şi criza se face resimţită la Gorj. Ce fel de joc aş putea face, când am pierdut şirul drumurilor la Bucureşti şi am petrecut ore întregi încercând să rezolv problema, să deblochez discuţiile şi să pun lucrurile pe un făgaş normal???
R.: Dan Ilie Morega vă acuză de blat în aplicarea protocolului la nivelul Gorjului. E adevărat?
F.C.:
Nu, în nici un caz! Ce fel de blat, când noi nu reuşim să ne înţelegem?! Noi vrem să numim noi directorul SNLO, nu facem blaturi şi nici nu ne interesează aceste lucruri.
R.: Cine face parte din echipa de negociere?
F.C.:
Din echipă facem parte Ion Călinoiu, Victor Ponta, Cornel Popescu, Ion Ciocea şi cu mine.
R.: Cine se face vinovat de blocarea negocierilor?
F.C.:
PD-L, evident. Ei nu şi-au respectat înţelegerea de a ne da nouă conducerea SNLO.
R.: Ce soluţie vedeţi pentru rezolvarea diferendelor între PSD şi PD-L?
F.C.:
Singura soluţie despre care poate să fie vorba acum, e desemnarea unei persoane numite de noi la conducerea SNLO. Asta nu intră în discuţie, după aceea vedem noi.
R.: V-a afectat imaginea acest scandal, vă e teamă de alegerile care vin la organizaţia de la Gorj?
F.C.:
În primul rând, eu nu vreau să fiu preşedinte PSD Gorj cu orice preţ. Mi s-a propus, cu câţiva ani în urmă, am fost ales, am încercat să îmi fac treaba cum am ştiut eu mai bine, iar acum am ajuns la o nouă rundă de alegeri în cadrul organizaţiei. Colegii mei din partid trebuie să decidă dacă eu am fost un preşedinte bun, dacă vor să îi mai reprezint eu. Nu ţin cu dinţii de scaun şi cred că s-a văzut asta. La Gorj, pot să spun, fără falsă modestie, că eu am ajutat partidul mai mult decât m-a ajutat partidul pe mine.
Scorul de aproape 85% la alegerile locale nu l-a obţinut PSD, l-a obţinut Florin Cârciumaru. Acesta e cel mai important lucru, că oamenii m-au ales pe mine, iar cei de la PSD ştiu asta. De când sunt preşedinte la PSD Gorj am încercat să fac lucrurile cât mai bine, cât mai democratic, iar acum e momentul ca şi colegii mei să decidă ce vom face în viitor. Dacă vor pe altcineva preşedinte, nu e nici o problemă din partea mea.
În ceea ce priveşte afectarea imaginii, nu ştiu să vă spun. Eu am conştiinţa curată, ştiu ce am făcut şi ce nu am făcut, iar cei care încă mai cred în nişte minciuni se vor convinge pe parcurs. Oricum, imaginea mea este mai puţin bazată pe partea politică, oamenii văd în mine un primar care se ocupă de problemele comunităţii şi exact aşa vreau să fie şi în continuare. E uşor să ai o activitate politică, e mult mai greu să munceşti şi să câştigi aprobarea şi votul oamenilor lucrând în folosul lor.