Călinoiu și regele Mihai, zburători la Stănești

Loading

Comuna Stănești va avea aerodrom, chiar pe izlazul comunal de la intrarea în localitate. Inițiativa aparține autorităților județene, care au adus, deja, la fața locului, reprezentanții unei firme specializate pentru a vedea dacă locația corespunde. Cu această ocazie, Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean Gorj, a făcut primul zbor, la 68 de ani după regele Mihai, care efectua zboruri de pe fostul aeroport din comună, pe perioada cât a stat ascuns, împreună cu reginan mamă, la un conac din Dobrița.

Ion Călinoiu a participat la zborul de probă pentru aerodrom
Ion Călinoiu a participat la zborul de probă pentru aerodrom

Joi, 05.07.2012, Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, împreună cu primarul Comunei Stăneşti, Vasile Pârvulescu, şi reprezentanţii S.C.ECSO & EXO, specializată în proiectarea şi realizarea infrastructurii aeronautice, în pregătirea şi instruirea piloţilor, s-au deplasat în comuna Stăneşti, în vederea vizualizării locaţiei, unde se intenţionează înfiinţarea aerodromului. De comun acord, această primă discuţie s-a finalizat cu propuneri concrete privind: înființarea unui aerodrom în Comuna Stănești, pe locația islazului comunal, fără a schimba destinația terenului; aerodromul va fi destinat operării aeronavelor din categoria ultra-ușoare ULM, LSA dar și VLA, aeronave cu masa maximă admisă la decolare de 5700 kg, care pot efectua și zboruri internaționale, curse charter, transport de marfă și pasageri, zboruri de agrement și sportive, precum și diferite zboruri utilitare ( întreținerea culturilor, fotogrametrie, zboruri cu specific umanitar, urgențe medicale etc); în perimetrul aerodromului se vor amenaja spații comerciale și de agrement, de pregătire și conducere a zborului, acesta devenind și un punct de operare turistic și în viitorul apropiat va deveni o poartă aeriană de comunicare internațională și un aeroport de tranzit; prin integrarea aerodromului în Rețeaua Națională de Aerodromuri Certificate pentru Aviație Generală – “AVIECSO”, Județul Gorj, va oferi facilități deosebite pentru dezvoltare regională și pentru exploatarea potențialului turistic; aerodromul va integra și o Școală de Pilotaj unde cei interesați vor putea fi pregătiți și antrenați pentru obținerea licenței de pilot.

Regele Mihai, fost pilot de încercare pentru instrumentele de zbor, a decolat de mai multe ori de la Stănești
Regele Mihai, fost pilot de încercare pentru instrumentele de zbor, a decolat de mai multe ori de la Stănești

Pe urmele regelui
Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean Gorj, s-a urcat și el la bordul avionului adus de firma de specialitate, pentru efectuarea de probe de zbor. Acesta a declarat că se lucrează la studiul de fezabilitate, că primele lucrări vor fi cele de reamenajare a pistei vechiului aeroport, ce a fost desființat cu mulți ani în urmă și că primul miting aviatic va avea loc aici în lunile august- septembrie ale acestui an.
În vremurile sale bune, fostul aeroport din Stănești era folosit ca aeroport al forțelor armate. De pe el a decolat de mai multe ori Regele Mihai, care era un pilot desăvârșit, ca să nu se plictisească. Timp de trei săptămâni, după momentul 23 August 1944- când a ordonat arestarea lui Ion Antonescu şi întoarcerea armelor împotriva nemţilor- acesta, împreună cu regina mamă, s-a adăpostit în Gorj. Ei au stat la Dobriţa, la conacul lui Petrică Petrescu şi a soţiei sale Ana, fiica doctorului Dumitru Culcer. Sătenii mai în etate își amintesc și acum acele clipe, de parcă s-ar fi petrecut ieri: ”Regina stătea în curte şi cosea. Iar de multe ori se speria, pentru că regele se ducea la Stăneşti, la aeroport şi zbura cu avionul pe deasupra conacului. Venea până aproape de conac şi făcea cu batista salut reginei, iar ea se temea să nu se prăbuşească. El conducea avionul şi avea şi câinele cu el, că l-am văzut eu.”

One Comment on “Călinoiu și regele Mihai, zburători la Stănești”

  1. înființarea unui aerodrom în Comuna Stănești, pe locația islazului comunal, fără a schimba destinația terenului; ( așa se precizează în articolul dnei Aura Stoenescu.)
    Pentru informarea corectă a cititorilor fac următoarele precizări:
    – terenul nu este al comunei ci al armatei. De aceea până acum nu s-a construit nimic pe el și, fiindcă stă degeaba de la terminarea războiului,iarba este păscută de erbivorele comunei;
    – crede cineva că atunci când își va recăpăta destinatia de aeroport civil – chiar turistic – mai intră vreun animal sau persoane necontrolat pe el? Poate vreun iepure!… În anul 1959 am participat la un studiu – ca în hangarele care mai erau să se facă un depozit în care să fie strâns armamentul scos din dotare -, dar gara fiind prea departe s-a ales TEIȘ lângă Târgoviște.
    Tare m-ași bucura să se realizeze o asemenea investiție benefică pentru Gorj, cu riscul pierderii „izlazului” comunal.
    Ion C. Gociu

Comments are closed.