Începând de săptămâna viitoare, produsele de origine animală din pieţe vor trebui să respecte foarte multe condiţii, după model european. Astfel, ciobanii vor trebui să aibă documente de înregistrare sanitar-veterinară de vânzare directă, să respecte condiţiile de igienă, produse etichetate pentru a atesta calitatea lor, certificate de sănătate atât pentru animale, cât şi pentru ei şi multe altele. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj au demarat o campanie de informare a micilor producători şi s-au întâlnit cu medicii veterinari din toate circumscripţiile. Micii producători de produse primare de origine animală trebuie să obţină de la DSVSA Gorj un document de înregistrare sanitar-veterinară de vânzare directă a acestor produse, care costă zece lei. Produsele primare sunt: laptele de vacă, ouăle de găină, carnea de pasăre sau iepure, peştele proaspăt, melcii. Producătorii care solicită comercializarea în pieţe a laptelui şi a brânzeturilor trebuie să obţină aceste produse în spaţii dotate cu sursă de apă potabilă, canalizare, sursă de încălzire a apei, aparatură şi utilaje conforme cu domeniul alimentar.
Ciobanii din Crasna s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni să discute despre obligativitatea de a-şi vinde produsele ambalate în pieţe. Crescătorii de oi din zona Crasna sunt nemulţumiţi deoarece spun că vând brânza direct din putină de când se ştiu, iar clienţii nu cumpără până când nu gustă. Ciobanii din zona Crasna vor să înregistreze la OSIM, brânza pe care o produc. Aceştia spun că s-au văzut nevoiţi să recurgă la respectiva măsură, dupa ce reglementările în materie de vinderea produselor s-au modificat, iar produsele lactate trebuie ambalate.