Biserica Dănești, resfințită după 100 de ani

Parohia Dăneşti din judeţul Gorj a îmbrăcat duminică, 17 noiembrie 2013, haine de sărbătoare, cu prilejul evenimentului religios de resfinţire a Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”. Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

Biserica din satul Dănești a fost resfințită, după reabilitare
Biserica din satul Dănești a fost resfințită, după reabilitare

Sute de credincioşi au fost prezenţi la acest sfânt lăcaş de la primele ore ale dimineţii, bucurându-se de prezenţa în mijlocul lor a Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, acesta a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire a bisericii. „Duminica aceasta rămâne însemnată în viaţa şi în istoria acestei parohii, ca şi în aducerea aminte a noastră, a fiecăruia dintre noi. După 100 de ani, avem ocazia aceasta rară ca să ne sfinţim cu toţii şi să ne bucurăm de lucrarea Preabunului Dumnezeu, săvârşită asupra acestei biserici, asupra vieţii noastre,  ca şi asupra întregii Sale creaţii. Sfinţirea unei biserici este o sărbătoare cu totul deosebită pentru o parohie. Această lucrare, făcută cu osteneală omenească, cu sudoare şi prin contribuţia tuturor, este încredinţată lui Dumnezeu, dăruită lui Dumnezeu, ca să fie sfinţită şi să devină lăcaş, Casă a lui Dumnezeu unde să ne asculte rugăciunile noastre, să primească jertfa noastră, Sfânta Liturghie şi sufletele noastre, în acelaşi timp, în Împărăţia Cerurilor”, a spus în cuvântul de predică ÎPS Părinte Mitropolit Irineu.

Părintele Rusu Ştefan Cosmin a fost ridicat la rangul de iconom
Părintele Rusu Ştefan Cosmin a fost ridicat la rangul de iconom


Părintele Rusu, ridicat la rangul de iconom

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele Rusu Ştefan Cosmin a fost ridicat la rangul de iconom, pentru implicarea deosebită în realizarea lucrărilor de reabilitare şi înfrumuseţare a sfântului lăcaş. Acesta a ținut un discurs în fața enoriașilor și în prezența Mitropolitului Olteniei: „Iubiți credincioși, primul nostru gând în această zi este să înălțăm rugăciune de mulțumire către bunul Dumnezeu, care ne-a binecuvântat cu această bucurie de a resfinți această biserică. De asemenea, ne bucură prezența Preasfințitului părinte academician doctor Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, care a venit astăzi în mijlocul nostru să oficieze slujba de resfințire a bisericii noastre.”

Ritualul de resfințire a fost oficiat de IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei
Ritualul de resfințire a fost oficiat de IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei

Primarul Rusu, mulțumit

Primarul comunei Dănești, Emilian Rusu, preot la rândul său,  tatăl preotului Rusu Ștefan Cosmin, s-a declarat mulțumit de faptul că a reușit să aloce, împreună cu consilierii locali, fonduri pentru reabilitarea bisericii: „Dacă străbunii noștri au construit aceste biserici, este de datoria noastră să le păstrăm cel puțin așa cum le-au făcut ei. La această biserică s-a lucrat doi ani, pentru că n-au fost sume suficiente pentru a fi terminată într-un singur an, mai ales că nu am dat bani numai pentru parohia aceasta, ci și pentru parohiile de la Sașa și Brătuia. Este a cincea biserică pe care o sfințim, în decursul timpului, din 2004 încoace, de când sunt primar. S-a făcut spălarea și chiar reabilitarea, unde a fost cazul, a picturii, care este la fel de veche ca biserica, având 100 de ani. O spălare a picturii s-a mai făcut în 1977, când eu am venit preot aici. Acum s-a reabilitat și exteriorul și acoperișul, iar copertina de lângă biserică, unde se fac parastasele, a fost realizată cu sprijinul enoriașilor, care au dat bani, au participat cu mâncare pentru oameni și chiar au participat direct la lucrări și la curățenie. Vreau să mulțumesc pentru tot ce s-a realizat consilierilor locali, colegilor din primărie și enoriașilor.”

Istoric

Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul” din Parohia Dăneşti a fost ridicată între anii 1896 – 1906 şi sfinţită în anul 1912 de către Preasfinţitul Atanasie Mironescu, Episcopul Râmnicului Noului – Severin.
În anul 1954, pentru că bătea piatra în fiecare an de Sfinții Petru și Pavel, preotul din timpul respectiv, părintele Vlădoianu Constantin și consiliul parochial au decis și au adăugat la hramul bisericii Sfântul Ion și hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Acum enoriașii din Dănești prăznuiesc și pe Sfântul Ion, dar hramul bisericii este de Petru și Pavel. Ce este cert, după cum spun localnicii, este faptul că, de la schimbarea hramului bisericii, nu mai bate piatra de această sărbătoare.