Bani în politica gorjeană

Loading

Ne îndreptăm cu paşi mari spre primul scrutin electoral al acestui an, acela pentru primării şi Consilii Judeţene. Este o perioadă foarte agitată, în care lucrurile se schimbă de la o oră la alta, în care politicienii trec dintr-o barcă în  alta, în care se aruncă cu bani sau cu promisiuni de bani la cifre ameţitoare, ca să nu amintim de faptul că toată lumea negociază cu toată lumea şi absolut orice, ideologia sau apartenenţa la un partid fiind cel mult o figură de stil. În această avalanşă de informaţii, e greu de crezut că cetăţeanul va reuşi să înţeleagă ceva şi să se comporte ca atare.
USL-ul este la Gorj în situaţia de a dicta condiţiile, cu siguranţă circa două treimi din judeţ va avea primari de această culoare politică, aşa cum se întâmplă şi acum. Acolo unde vor fi probleme, dacă acestea vor exista, sunt provocate tot de oamenii plecaţi ca urmare a faptului că nu au fost nominalizaţi pentru o candidatură. Se lasă ideea însă că USL-ul nu vrea mai mult, în sensul că în localităţile cu primari PDL puternici sunt aruncaţi în luptă candidaţi slabi parcă pentru a nu-i supăra. Că este doar o impresie vom vedea la alegeri, dar un candidat USL chiar perdant fără un 30% din voturi ridică un mare semn de întrebare.
De partea cealaltă, PDL-ul şi în ţară dar şi în Gorj dă senzaţia de partid dezarticulat din care scapă cine poate. Unii primari negociază cu USL-ul dar nu trecerea, ar avea probleme cu organizaţiile locale unde trec, ci obţinerea unor candidaţi de paie de la adversari. Iar aceste blaturi în ambele direcţii se întâmplă uneori fără ştirea organizaţiilor locale. Cu două-trei excepţii, cel mai probabil PDL-ul îşi va păstra primarii mai ales cu risipa de fonduri pe care o anunţă Guvernul. Portocalii vor avea mari probleme cu scorul înregistrat la nivel de judeţ pentru că vor lua voturi puţine  la Municipii, în special la Târgu-Jiu unde nu a fost desemnat nici candidatul/candidata. Vorbim parcă de un partid resemnat care și-a pierdut puterea de a lupta şi de a câştiga competiţii electorale.
Cea de-a treia forţă politică de la Gorj va fi PP-DD-ul ca urmare a sprijinului mediatic de care se bucură. Partidul e volatil la Gorj indiferent de administraţiile Căruntu sau Prunariu dar dacă sunt adevărate sumele vehiculate de presă drept ”cotizaţie” vorbim de un partid cu foarte mulţi bani. Gorjeanul, îndeosebi în zonele cele mai sărace, va vota cu cine îi dă ceva şi mi se pare mie că acest partid nu va fi faultat, în Gorj cel puţin, de partidul guvernamental. OTV-ul va emite suficient ca PP-DD-ul să obţină un scor bun în alegeri, dar nu în procentele anunţate de presă.
Surpriza plăcută a acestor alegeri ar putea fi PRM care la Gorj anunţat o listă unde se regăsesc şi unii foşti primari sau candidaţi care nu şi-au găsit locul pe listele USL. Acest partid are handicapul unei mediatizări modeste, candidaţii nu se vor putea baza pe un sprijin din acest punct de vedere iar partidul este unul care a luat-o la vale. Cu toate acestea…
Dar subiectul acestor rânduri sunt banii din politica gorjeană şi sunt mulţi. Bunăoară, un primar acceptă să candideze pe lista UNPR dacă îi vin până în alegeri 5 miliarde de lei vechi de la Guvern. Un altul rămâne în PDL dacă îi va veni la Primărie o sumă dublă. Un post eligibil pe lista de consilieri judeţeni a USL este undeva între 500 de milioane şi un miliard. Un post de şef de partid la Gorj costă câteva zeci de mii de euro. Să tot fii politician!