Au plecat cu Cobilița

Loading

Precum se știe, există riscul pierderii identității naționale, prin degradarea obiectelor de patrimoniu material, dar și a patrimoniului imaterial, odată cu ele. Unul dintre aceste obiecte, cobilița, aflat pe cale de dispariție, a fost, însă, reînviat de un centru de cultură și artă privat din Oltenia, care a decis că acesta va fi numele său.

În satele Olteniei, regiune din sud-vestul României, mai poți găsi, prin poduri sau beciuri, acest obiect ce rar se mai folosește, cobilița. Ba, mai mult, mare parte dintre localnici, mai ales cei tineri, au auzit de el, dar nu știu la ce se folosește, sau, pur și simplu, nu au auzit niciodată. E o bucată de lemn lungă și curbată, cu toarte, cârlige sau crestături la cele două capete, care se poartă pe umeri și servește la transportarea, în echilibru, a vedrelor (găleților), coșurilor, sau a altor greutăți identice.

Tradițiile, obiceiurile și meșteșugurile vechi sunt legate strâns de anumite obiecte, precum cobilița despre care vorbeam, dar, din păcate, multe sunt pe cale de dispariție, ca și aceasta. Lăudabilă, deci, inițiativa centrului de cultură și artă din județul Gorj, unul dintre cele cinci județe ale Olteniei, de a-și găsi drept nume Cobilița. Apoi s-a născut Grupul Folcloric Cobilița, având membri din toate cele cinci județe ale Olteniei. Aceștia și-au dorit ca grupul să aibă un imn- ce s-a numit „Imnul Cobiliței”, a fost creat, apoi, Dansul Cobiliței, iar cum mulți care auzeau acest nume întrebau „ce e aia Cobiliță?”, a fost găsit și meșterul popular, în persoana lui Nicolae Rotaru, care a găsit lemnul potrivit și a cioplit Cobilița.

O piedică în calea uitării

De acum, Cobilița va fi o piedică în calea uitării: Centrul de Cultură și Artă Cobilița din Oltenia, Ansamblul cu același nume, ce va duce Cobilița peste tot pe unde va merge, un dans popular și un imn. Toate astea s-au întâmplat în 2020, când a avut loc lansarea acestui frumos proiect, la prima ediție a spectacolului „Am plecat cu Cobilița”. Cea de-a doua ediție a avut loc anul acesta, la Teatrul Dramatic Elvira Godeanu din Târgu Jiu, cu această ocazie urcând pe scenă, alături de Ansamblul Cobilița și elevii Școlii de Artă Cobilița (nou înființată), alături de profesorii lor.

O școală iubită

Copiii care vin la Școala de Artă Cobilița nu se mai dau duși, iar pauza este, pentru ei, o corvoadă. Sunt atât de îndrăgostiți de pasiunea lor, pe care au ocazia să și-o cultive și să și-o fructifice aici, încât nu se mai satură să lucreze cu profesorii, lor la un viitor pe care și-l doresc fericit.

Se știe că menirea fiecărui om pe lume e acea pasiune care nu-l lasă să doarmă, care nu-l obosește niciodată, indiferent cât timp ar aloca pentru a se perfecționa, sau pentru a performa în acel domeniu. Se știe, de asemenea, că cine își dedică viața pasiunii sale și face din asta o profesie, din care să-și câștige și existența, nu va simți niciodată că muncește. Se va trezi bucuros dimineața, va fi nerăbdător să-și reînceapă activitatea, nu se va simți obosit și va fi fericit. Așa sunt și profesorii și elevii de la Școala de Artă Cobilița, care-și desfășoară cursurile la Muzeul Județean Gorj, din Târgu Jiu. Aici se studiază canto, vioară, dans, chitară, orgă, acordeon, precum și artă plastică și decorativă. Și, deși școala se află în primul an de funcționare, rezultatele deja se văd: spectacole, expoziții, excursii tematice, ateliere și tabere de artă pe timpul vacanței de vară, invitații de participare la evenimente culturale și multe alte activități.  

Partenerii permanenți ai acestui frumos proiect sunt: Muzeul Județean Gorj, Consiliul Județean Gorj, Primăria Municipiului Târgu Jiu și Teatrul Dramatic Elvira Godeanu.

Să le urăm succes tuturor și promitem să le urmărim evoluția, pe viitor și să vă ținem la curent.