Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor”, o nouă încercare la UNESCO

 

Primăria Municipiului Târgu Jiu a organizat în această săptămână, la Sediul Facultății de Științe Tehnice Medicale și Comportamentale din cadrul Universității „Constantin Brâncuși”, o întâlnire în cadrul căreia a fost prezentat dosarul de candidatură al Ansamblului Monumental Calea Eroilor înaintea depunerii tehnice la comisia de evaluare. La întâlnire au fost prezenți: Ștefan Bâlici- Director general al Institutului Național al Patrimoniului, Irina Iamandescu- Focal Point National pentru Convenția Patrimoniului Mondial,  Berry Gamble- Coordonator al dosarului, dar și reprezentanți ai Primăriei Municipiului Târgu Jiu, Consiliului Local și Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”.

Dosarul privind candidatura Ansamblului monumental „Calea Eroilor“ la patrimoniul UNESCO a fost finalizat și prezentat târgujienilor și autorităților în cadrul unei întâlniri care s-a desfășurat în amfiteatrul Facultății de Științe Medicale și Comportamentale din cadrul Universității „Constantin Brâncuși“. De la prezentarea dosarului a lipsit  primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu. La întâlnirea cu reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului, care au lucrat la întocmirea dosarului, au fost prezenți cei doi viceprimari ai municipiului Târgu Jiu-Aurel Popescu și Adrian Tudor, prefectul Ciprian Florescu și vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor, consilieri locali, studenți, profesori,  cadre universitare și artiști plastici.

După cum au fost informați cei prezenți, dosarul care poate schimba în bine fața  municipiului Târgu Jiu, în cazul în care Ansamblul Brâncuși va fi inclus în patrimoniul universal a fost finalizat, iar în urmă cu o lună a fost prezentat Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice. Dosarul va fi înaintat la începutul anului viitor Convenției UNESCO, care va analiza candidatura și va lua o decizie. Este pentru a doua oară când se încearcă înscrierea Ansamblului monumental „Calea Eroilor“ în patrimoniul UNESCO.

Se mizează pe brandul universal Brâncuși

Irina Iamandescu, director în cadrul INP, a prezentat în linii mari modificările care au fost aduse dosarului, și anume modificarea titlului, pentru că la cel anterior nu apărea numele Brâncuși, o consultare mult mai strânsă cu Comitetul Internațional al Monumentelor și Siturilor (ICOMOS), care are rol consultativ pe lângă UNESCO. Aceasta a precizat că lucrările care se vor realiza în cele două parcuri ca urmare a proiectului de amenajare al arhitectului Dorin Ștefan trebuie să țină cont de spiritul concepției brâncușiene.
Barry Gamble, expert Patrimoniul Mondial, a fost angajat de statul român pentru a lucra la noul dosar de candidatură. „Aceste dosare se depun la 1 februarie și sunt anual în jur de 30 -40 de dosare. 22% din dosare sunt respinse. (…) Dosarul anterior a fost în linii mari un dosar excelent, dar avea două probleme, una tehnica cu privirea la cartarea ansamblului și oricine lucrează în domeniul patrimoniul poate să spună că este o problemă frecvent întâlnită și o cercetate mai aprofundată“, a precizat expertul englez. Acesta a arătat și care sunt principalele modificări aduse dosarului anterior: „Avem un nou titlu explicit. A doua schimbare este chestiunea tehnică, cartarea fiecărui element și de asta s-a considerat că este o operă dispersată. Acum avem un ansamblu unic și avem mai multe elemente sculpturale pe un ax urban. Era descrisă în dosarul anterior că o axa conceptuală, iar în dosarul de acum este vorba de o axă concretă, pentru că aceasta există în realitate“.

Vulnerabilitățile proiectului

Ca și până acum, problema  dosarului și al candidaturii este reprezentat de strada ”Calea Eroilor”, care este cuprinsă în Ansamblul Monumental, dar este în realitate o stradă obișnuită, de unde apare și problema valorizării acesteia și identificării ca parte a ansamblului. „Reușita unei nominalizări este de a demonstra existența valorii universale excepționale. În acest sens, UNESCO are un set de criterii. Trebuie să demonstrăm unul dintre aceste criterii. (…) Utilizarea Căii Eroilor este o problemă care poate fi rezolvată, pentru că ar costa oportunitatea acestui proiect, și există o unealtă, cea a planului de management pentru că pe termen lung aceste probleme să fie rezolvate. Exista un plan de acțiune a acestor scopuri și un termen de realizare. (…) Trebuie să vă gândiți la protejarea site-ului dar și la îmbunătățirea lui“.

Adrian Tudor, viceprimar al Municipiului Târgu-Jiu, a declarat cu acest prilej că s-au făcut multe eforturi ca această candidatură să fie una de succes. În luna octombrie 2018, la Târgu-Jiu se va desfășura o importantă manifestare dedicată Ansamblului ”Calea Eroilor” care va împlini 80 de ani de existență.