Savantul Ion Popescu-Voitești, stea pe Aleea Celebrităților din Târgu-Jiu

La 141 de ani de la naștere, autoritățile gorjene s-au străduit și au și reușit să organizeze o serie de manifestări dedicate memoriei marelui savant cu origini gorjene, Ion Popescu Voitești. Astfel, această personalitate are de vineri, 17 noiembrie 2017, o stea pe Aleea Celebrităților din Târgu-Jiu.

Ion Popescu-Voitești(18 noiembrie 1876 – 4 octombrie 1944), a fost un savant gorjean, care a avut o contribuție  importantă la dezvoltarea industriei extractive prin descoperirea de zăcăminte de sare și petrol. S-a născut în satul Voitești, din comuna Bălănești, aflată la câțiva kilometri de municipiul Târgu – Jiu, acolo unde se află și casa memorială. A absolvit în anul 1898 Facultatea de Științe – secția de Științe Naturale a Universității din București, după care a lucrat în mai multe școli și licee, inclusiv în Târgu – Jiu.

Marele savant a condus Institutul Geologic al României. După ce a ieșit la pensie, s-a retras în satul său natal, Voiteşti. El a fost toată viața mândru de originea sa și a adăugat numele satului de baștină la numele de familie. El a lăsat în casa sa o veritabilă colecție paleontologică și de mineralogie, monumentul în stare avansată de degradare va fi reabilitat în perioada următoare.

La festivitatea desfășurată în centrul municipiului Târgu-Jiu au rostit alocuțiuni evocatoare istoricul  Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, profesorul Marcel Romanescu, primar Târgu-Jiu, juristul Adrian Tudor, viceprimar Târgu-Jiu.

Pe Aleea Celebrităților din Târgu-Jiu, alături de Ion Popescu Voitești, au stele: Arethia Tătărescu, Elvira Godeanu,  Francisc Milescu, Tudor Vladimirescu, Tudor Arghezi, Constantin Brâncuși și Ecaterina Teodoroiu. Viceprimarul Adrian Tudor a anunțat că și o stradă din Târgu-Jiu va purta numele faimosului geolog din Bălănești. Sâmbătă, în organizarea Primăriei de la Bălănești, a avut loc un simpozion.