Un număr de 86 de proprietari sau deținători de terenuri din Târgu Jiu riscă să fie amendați de Poliția Locală, pentru că, pe terenuirile lor, crește ambrozia, o plantă sălbatică ce produce o puternică alergie. Specialiștii spun că numărul bolnavilor este în creștere continuă, iar soluția este cosirea plantei sau acționarea asupra ei cu erbicid.
Amenzi până la 20.000 lei
În urma verificărilor efectuate de Poliția Locală a Municipiului Târgu Jiu, au fost depistați cei care dețin terenuri pe care crește ambrozia, planta al cărei polen produce un mare disconfort alergicilor și care s-a înmulțit foarte mult în ultimii ani. Șeful Poliției Locale Târgu-Jiu, Florin Băluță, a declarat, într-o conferință de presă, că instituția pe care o conduce a început campania de aplicare a noii legislații, menită să ducă la reducerea numărului acestor plante în România.: „Au fost depistate 86 de terenuri și au fost trimise tot atâtea somații deținătorilor sau proprietartilor acestora, au primit sancțiunea de avertisment. Urmând ca, la a doua verificare pe care o vom face, în perioada următoare, după 15 august, dată după care ambrozia începe să polenizeze, se vor aplica sancțiuni conform Legii 62/2018, care sunt foarte mari, din punctul meu de vedere: amendă pentru persoanele fizice de la 1.000 la 5.000 de lei, iar pentru persoane juridice amendă de la 10.000 la 20.000 lei.”
Numărul bolnavilor crește exponențial
Medicul alergolog Simona Coleașă spune că numărul bolnavilor crește exponențial: „Nu există zi să nu am pacienți pe care să-i depistez că sunt alergici la ambrozie, în ultimul timp, chiar și 2-3 pacienți pe zi, creșterea numărului acestora fiind, uneori, exponențială. Simptomele sunt multe, de exemplu cele ale unei răceli, care nu trece la tratamentul specific acesteia. De asemenea, pacienții prezintă simptome de rimită alergică, conjunctivită alergică, sau astm bronșic alergic. Pacienții strănută în salve, poate uneori de 30 de ori la rând, nu pot respiea (prezintă congestie nazală), le curge nasul abundent apos, pe ambele nări, îi mănâncă nasul, pot apărea mâncărimi ale ochilor, umflături ale ochilor, lăcrimare, pot prezenta manifestări de tipul mâncărimi ale urechilor, sau mâncărimi la nivelul faringelui, pot să-și piardă temporar, sau parțial, mirosul. Pot prezenta irascibilitate, somnolență, oboseală cronică, iar această alergie, la ambrozie, le afectează viața și le scade competența la locul de muncă.”
Cosire sau folosirea de erbicide
Șeful Direcției de Agricultură Gorj, Valentin Priporeanu, recomandă două metode pentru combaterea ambroziei, prin cosire sau cu ajutorul erbicidelor: „Avem probleme deosebite la nivelul județului Gorj cu această plantă. Metodele de combatere sunt: prin cosire, sau folosirea de erbicide. Când planta ajunge la înălțimea de până la 50 de cm trebuie cosită, pentru a nu ajunge la maturitate, pentru că produce un număr foarte mare de semințe, 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. Combaterea chimică, prin erbicide, se face cu substanțe care se găsesc în fitofarmacii. Dacă activitatea de cosire a ambroziei trebuie făcută succesiv, cu ajutorul erbicidelor planta poate fi stârpită definitiv, după trei erbicidări.”
Terenuri părăsite
Ambrozia crește, de regulă, pe terenurile nelucrate, pe marginea drumurilor sau a căilor ferate, pe șantierele părăsite și, în general, acolo unde lipsește intervenția omului asupra pământului. Dacă mulți târgujieni țineau terenurile doar ca o investiție care să le aducă profit prin vânzarea lor, de acum se vor gândi de două ori dacă merită să le țină nemuncite, în condițiile în care riscă să fie amendați dacă nu le cosesc periodic, sau nu dau cu erbicid, pentru stârpirea ambroziei.