88 de hectare lăsate de izbelişte

O suprafaţă de 88 de hectare de teren agricol din comuna Bengeşti- Ciocadia sunt lăsate de izbelişte de Agenţia Domeniilor Statului, acestea fiind de drept ale oamenilor şi în fapt ale agenţiei. Iar ca situaţia să fie şi mai încurcată, ADS-ul ţine pământul degeaba, deşi trebuia să-l predea comunităţii locale din 2005, acesta fiind cultivat de proprietarii de drept.

Grâul şi porumbul oamenilor pe terenul statului
Grâul şi porumbul oamenilor pe terenul statului

Terenul agricol ce a aparţinut unui IAS (Întreprindere Agricolă de Stat, aşa cum se numea pe timpul lui Ceauşescu) şi se află între Gilort şi izlazul comunal a ajuns, cum se spune: ”nici în car nici în căruţă, nici călare nici pe jos”. Potrivit legii 247/2005, el trebuia să revină cetăţenilor de la care a fost luat cu japca de comunişti, după ce IAS-ul a fost desfiinţat, doar că au trecut de atunci patru ani şi acest lucru nu s-a întâmplat. Primarul comunei Bengeşti- Ciocadia, Victor Giogia, spune că a făcut demersuri la prefectură şi speră ca problema să se rezolve, în sfârşit: ”oamenii au făcut cerere pentru a primi terenurile de care au fost expropriaţi, noi am făcut ceea ce ţinea de noi, dar Agenţia Domeniilor Statului nu ne-a pus nici până în prezent terenul la dispoziţie, pentru a-l putea da la oameni. Am făcut demersuri şi la noul prefect, să sperăm că acum problema va fi rezolvată.”
”Se rezolvă!”
Dacă timp de patru ani nimeni n-a mişcat nimic pentru ca birocraţia să fie învinsă, prefectul Ion Florescu spune că problema va fi rezolvată în cel mai scurt timp: ”Există în Gorj mai multe terenuri deţinute de Agenţia Domeniilor Statului, iar acolo unde trebuie date comunităţilor, potrivit legii, vom face demersurile necesare. Sperăm să rezolvăm cât se poate de repede.”

Amenzi
Imediat după 2005, când oamenii din Bengeşti –Ciocadia au aflat că-şi pot lua terenurile de la IAS a fost bucurie mare. Au făcut cerere, după care unii dintre ei, mai curajoşi, au şi început să cultive. Atunci s-au ales cu amenzi penale, de 5 milioane lei vechi, pe care le-au şi plătit. Timpul a trecut, terenurile au rămas tot ale ADS-ului, dar sătui să aştepte pentru a fi repuşi în drepturi, oamenii au cultivat cu toţii, aşa că pământul statului e cultivat cu porumbi falnici şi grâu sănătos, în aşteptarea restituirii către foştii proprietari…