Gorjul a obținut o rată a promovabilității la examenul de Bacalaureat de 58,25 % care ne plasează în ultimele zece județe din țară dar rezultatul este superior anului trecut cu 3,73 %. În topul liceelor gorjene rămân Colegiile Naționale ”Tudor Vladimirescu”, ”Ecaterina Teodoroiu” și Spiru Haret” din Târgu-Jiu, Colegiul Național ”George Coșbuc” Motru, Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” Târgu-Jiu și Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru” Târgu-Jiu, la acestea adăugându-se Liceul Teologic Târgu-Jiu, Liceul Teoretic Novaci și Liceul ”Mihai Viteazul” Bumbești- Jiu.
Bacalaureatul 2016 a trecut şi de faza contestațiilor, acestea influențând în general puțin rezultatele finale. Gorjul se plasează în ultimele 10 județe din țară pe rezultat general dar dacă este să privim rezultatele absolvenților 2016 o să constatăm că 2/3 dintre aceștia au promovat. Cei care nu au promovat examenul la momentul potrivit nu reușesc să facă față cerințelor mai ales în condițiile de corectitudine în care se desfășoară examenul maturității în ultimii ani.Cei care văd procentele modeste ale liceelor gorjene trebuia să ia în calcul și pe cei care își doresc promovarea acestui examen de mai mulți ani şi încearcă constant să obţină un succes.
Rezultate excelente
Rata promovabilităţii Bacalaureatului la Gorj a fost de 58,25%. La capitolul pozitiv se înscriu rezultatele de peste 90% obținute de CNTV, CNSH, CNET și CN ”George Coșbuc” Motru secondate de Colegiul Economic ”Virgil Madgearu”, Liceul Teologic, Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru”, Liceul Teoretic Novaci și Liceul ”Mihai Viteazul” Bumbești Jiu.
Patru eleve din judeţul Gorj au obţinut media 10 la examenul de Bacalaureat: Oana Mihaela Florescu, Ioana Patricia Işfan şi Adina Gabriela Mergea, toate au absolvit Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu și o tânără de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Motru, Delia Roxana Ionete.
Rezultate foarte bune au obţinut şi alţi doi elevi ale unor licee din municipiu. Daniel Cusma, absolvent al Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” şi Roberta-Carla Niculescu, absolventă a CNTV, au obţinut media 9,98.În topul elevilor de elită ai Gorjului se află Hortensia Tănescu, absolventă a Colegiului Naţional „Spiru Haret”, aceasta obţinând 9,96. Alexandra Anghelache-Dobrescu şi Maria-Francesca Gherghe au absolvit Colegiul „Tudor Vladimirescu” şi au obţinut 9.93, la fel ca şi Georgiana Cristina Nan, de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”.
Rezultate slabe
La capitolul negativ topul este deschis de Liceul Tehnologic Stoina, unde doar unul din cei 22 de elevi de clasa a XII-a a reușit să ia Bac-ul. În aceeași categorie, a „codașilor” este inclus şi Liceul Tehnologic Roșia de Amaradia, cu doar nouă promovați, din 44 de elevi sau Liceul Tehnologic Baia de Fier, cu doar şase promovați, din 25 de elevi înscriși. Nici la Liceul „Gral. Constantin Șandru” din Runcu situația nu este prea departe, aici doar nouă din cei 29 de elevi promovând. Promovabilitate scăzută a fost înregistrată și la Colegiul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Peștișani, unde au promovat doar 10 din 38 de elevi. Astfel, la Liceul Tehnologic Tismana au promovat doar trei elevi, din 42, ceea ce înseamnă o promovabilitate de sub 10%.
Rezultate mai bune s-au înregistrat la Colegiul Tehnic Mătăsari, unde au promovat 43 din cei 84 de elevi înscriși. Şi la Rovinari au trecut bacul 43 de elevi ai Colegiului „Gheorghe Tătărescu” din 135. La fel este și la Liceul Tehnologic Turceni, unde au promovat 83 de elevi, din 282 înscriși. Colegiul Tehnic Motru are 104 promovați, din 315.
În Târgu-Jiu, Liceul Energetic Târgu Jiu, cu 26 de promovați din 146 înscriși, Colegiul Tehnic Nr. 2 unde doar 19 elevi din 115 reușind să ia bacul, dar și Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, aici doar 13 din 89 de elevi fiind în stare să promoveze, oferă topul negativ.
O nouă șansă pentru absolvenți
Cei care nu au promovat examenul nici după contestații, dar și cei care nu au participat la această sesiune se pot înscrie la a doua sesiune a Bacalaureatului, potrivit calendarului, perioada rezervată înscrierii candidaților este 18-22 iulie. Aceștia vor susține examenul în perioada 16-26 august, după cum urmează: 16-17 august – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română și evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă; 17-19 august – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională; 18-19 august – evaluarea competențelor digitale; 22 august – proba scrisă la Limba și literatura română; 23 august – proba scrisă la limba și literatura maternă; 24 august – proba obligatorie a profilului; 26 august – proba la alegere a profilului și specializării. Afișarea primelor rezultate este programată pentru data de 29 august; în aceeași zi vor putea fi depuse și eventualele contestații. Rezultatele finale ale examenului vor fi afișate în cursul zilei de 1 septembrie.