267 de posturi reduse în învăţământul gorjean

Loading

Gorjul va desfiinţa 267 de posturi din învăţământ începând cu 1 septembrie 2010 după cum a stabilit Ministerul Educaţiei. O parte din aceste posturi se găsesc la cele 19 şcoli generale care îşi încetează existenţa începând cu aceeaşi dată. Alte posturi vor dispărea în învăţământul primar simultan unde legea nouă prevede ca efective minime 10 elevi la fiecare şcoală. Reducerea cheltuielilor din învăţământ presupune mărirea numărului de elevi raportat la un post didactic auxiliar şi nedidactic, adică dispariţia unor posturi nedidactice.

Începând cu 1 septembrie 2010 elevii gorjeni vor avea mai puţini profesori
Începând cu 1 septembrie 2010 elevii gorjeni vor avea mai puţini profesori

Actuala conducere a Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj s-a văzut obligată să gestioneze la nivelul judeţului o situaţie care presupune reducerea a mai multe sute de posturi din învăţământ. Să reţinem că şi normativele privind personalul didactic auxiliar şi nedidactic s-au schimbat, în următoarea perioadă trebuind să se facă o evaluare şi în acest domeniu. Un post didactic-auxiliar(secretar, bibliotecar, informatician, laborant) va funcţiona la 300 de elevi iar un post de îngrijire la 100 de elevi. Psihologii şcolari vor fi salarizaţi doar în şcolile în care totalizează minim 800 de elevi.

19 şcoli desfiinţate în Gorj
La sfârşitul săptămânii trecute Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a luat decizia desfiinţării începând cu luna septembrie 2010 a 19 şcoli : Şcoala Generală Nr. 7 Târgu-Jiu, Curtişoara, Pojogeni, Sterpoaia, Ploştina, Sârbeşti, Petreşti, Ciocadia, Gilort, Scrada, Alimpeşti, Lihuleşti, Sălcuţa, Urecheşti, Cârbeşti, Dobriţa, Copăcioasa, Curpen şi Strâmba. Majoritatea acestor şcoli au mai fost vehiculate pentru închidere şi anii trecuţi dar au rămas până la urmă să funcţioneze sub presiunea primarilor şi chiar a unor parlamentari. Rămâne de văzut dacă acum această listă va rămâne definitivă deoarece există conflicte mai vechi pentru existenţa unor şcoli la nivelul acestor comune. Este clar însă că aceste şcoli nu îndeplinesc condiţiile legale în vigoare iar măsura ISJ se impunea.Bunăoară este cunoscut conflictul iscat prin comasarea Şcolii Generale Ciocadia deşi aici se funcţionează de mai mulţi ani sub efective. Există păreri divergente privind comasarea Şcolii Generale Curpen cu cea din Stăneşti, cu diferenţă netă de investiţii în ultimii ani. Surprinde de asemenea desfiinţarea Şcolilor Generale Cârbeşti şi Urecheşti în favoarea celei din Drăguţeşti doar prin amploarea măsurii, ISJ Gorj şi Primăria Drăguţeşti investind sume importante la şcoala din centrul comunei.
La nivelul municipiului Târgu-Jiu după dispariţia Şcolii Generale Nr 10 iată că mai dispare o şcoală, Şcoala Generală Nr 7 urmând să fie comasată cu Nr. 2 –Ecaterina Teodoroiu. Camelia Bibere, inspector şcolar general adjunct al judeţului Gorj, a ţinut să ne asigure că în acest caz nici elevii şi nici profesorii nu vor avea de suferit. De asemenea, în tot judeţul cadrele didactice titulare îşi vor păstra posturile chiar dacă în unele cazuri vor fi silite să îşi schimbe locul de muncă.
Conducerea ISJ Gorj speră ca împreună cu Ministerul Educaţiei şi Consiliile Locale din mai multe localităţi să găsească soluţia achiziţionării unor microbuze pentru localităţile Alimpeşti, Bengeşti, Drăguţeşti, Stăneşti şi Cruşeţ, altfel fiind extrem de greu ca elevii să ajungă la noile şcoli.

Alte măsuri de reducere a costurilor în învăţământ
Potrivit aceluiaşi oficial al ISJ Gorj, Ministerul Educaţiei are în vedere şi alte măsuri de reducere a cheltuielilor în învăţământ: stabilirea obligaţiei de catedră pentru toţi directorii şi directorii adjuncţi 6-12 ore săptămânal în funcţie de mărimea şcolii (în medie 9 ore pe săptâmână); renunţarea la reducerea normei didactice de predare cu 2 ore/săptămânal pentru personalul didactic cu gr I cu o vechime în învăţământ de 25 de ani; majorarea efectivelor minime de preşcolari/elevi care permit dobândirea personalităţii juridice a unităţilor de învăţământ;  organizarea claselor I,V, si IX din unităţile de învăţământ din mediul urban, la limita maximă prevăzută de Legea învăţământului, dar nu se are in vedere depăşirea numărului legal de elevi la clasă.

One Comment on “267 de posturi reduse în învăţământul gorjean”

  1. Reducerea de posturi ale profeorilor nu credem ca ii bucura foarte mult ,poate mai putin

Comments are closed.