Maria Loga, în război cu fiul Mariei Apostol

Binecunoscuta solistă de muzică populară Maria Loga e acuzată de fiul Mariei Apostol de abuz de încredere. Acesta spune că solista a cerut bunicului lui trofeul „Floarea din Grădină” câştigat în 1973 de mama sa, pentru a-l prezenta la o emisiune la TVR, iar acum refuză să-l înapoieze. Varianta Mariei loga diferă, însă, de a lui.

Maria Loga nu vrea să îi dea lui Mălin Apostol trofeul mamei sale
Maria Loga nu vrea să îi dea lui Mălin Apostol trofeul mamei sale

Mălin Apostol, care în prezent locuieşte în Portugalia, e profund nemulţumit de faptul că Maria Loga refuză să-i dea trofeul pe care mama sa, Maria Apostol, l-a câştigat la cel mai important concurs naţional pentru tinere talente din muzica populară, din acea vreme, „Floarea din Grădină”. Soacra lui Mălin, Rodica Pecingină, căreia tânărul i-a încredinţat dreptul de a-i reprezenta interesele, spune că acesta l-a cerut pentru muzeul înfiinţat de autorităţile din Runcu în memoria Mariei Apostol, dar nu i-a fost dat: „Mălin s-a dus acasă la doamna Maria Loga, care este şi naşa lui şi a fiicei mele de cununie, precum şi naşa copilului lor, dar aceasta nici măcar nu i-a băgat în curte. A spus că nu ştie pe unde are trofeul şi că, oricum, l-a primit de la bunicul lui ca să-l păstreze. Cu toate astea, eu ştiu de la Mălin că Maria Loga a venit să-l ceară, pentru că voia să-l prezinte la o emisiune la TVR, după care trebuia să-l aducă înapoi. Tatăl cuscrei mele a murit şi el, iar trofeul a rămas la Maria Loga. Eu sper, totuşi, ca aceasta să se răzgândească şi să-l dea, cu toate că şi domnul Morega a sunat-o şi a refuzat, pentru că noi am donat obiectele mamei lui Mălin la muzeu, iar trofeul „Floarea din Grădină” e cea mai mare distincţie pe care a primit-o şi e normal să fie piesa centrală a muzeului”.

Păreri similare
Casa muzeu „Maria Apostol„ a fost construită în 2009, cu bani alocaţi de la bugetul Consiliului Local  Runcu şi a fost inaugurată pe 8 septembrie 2009, de ziua numelui său şi la trei zile după ziua în care Maria Apostol a plecat dintre cei vii (5 septembrie 1993), la doar 39 de ani, răpusă de un cancer care i-a afectat gâtul şi plămânii. Construcţia a fost ridicată din bârne, pe malul drept al Sohodolului, chiar la intrarea în chei, iar autorităţile locale speră ca muzeul să intre în circuitul turistic în cel mai scurt timp. Asta, mai ales dacă, pe lângă celelalte obiecte donate de familie, ar fi adus şi trofeul „Floarea din Grădină”, singurul câştigat vreodată de un solist de muzică populară din Gorj: „Am înţeles că trofeul se află la Maria Loga şi sper ca aceasta să-l înapoieze familiei, care urmează să ni-l doneze la muzeu, ca şi pe cele obiecte personale al Mariei Apostol, marea artistă plecată din Runcu” (Adi Câmpeanu- primar comuna Runcu).
Gigi Lazăr, referent cultural în cadrul Primăriei Runcu şi responsabil al Casa Muzeu „Maria Apostol” spune, chiar, că a întrebat-o pe Maria Loga dacă vrea să dea trofeul: „Am întrebat-o pe doamna Maria Loga care ar fi şansele ca noi să putem avea în muzeu trofeul, dacă fiului Mariei Apostol nu i l-a dat. Am înţeles de la dumneaei că ar fi de acord, dar numai în anumite condiţii.”

Maria Loga ripostează

Casa muzeu „Maria Apostol” îşi aşteaptă cea mai valoroasă piesă
Casa muzeu „Maria Apostol” îşi aşteaptă cea mai valoroasă piesă

Contrar declaraţiilor familiei Mariei Apostol, solista Maria Loga spune că trofeul i-a fost oferit spre păstrare: „Nu este adevărat că m-am dus eu să cer trofeul, ci tatăl Mariei Apostol a venit la mine şi mi l-a adus, pentru că era supărat pe nepotul lui, că  a mai înstrăinat şi alte obiecte ale mamei sale şi că măcar trofeul să-l păstrez eu, că la mine sigur stă mai bine. Tot el m-a rugat, cu ani în urmă să-l cunun pe Mălin, i-am botezat şi copilul… Probabil pentru că mama Mariei Apostol m-a chemat, după moartea ei şi mi-a dat de pomană piese din costumele sale populare, pentru că mi-a spus că aşa a lăsat Maria, cu limbă de moarte.”
Aceste informaţii nu le-am putut verifica, la fel cum nu am putut verifica nici declaraţia fiului Mariei Apostol, pentru că mama ei a murit la un an în urma sa, iar tatăl a murit şi el cu câţiva ani în urmă, iar documente de donaţie a costumelor, un testament al Mariei Apostol, sau documente de donaţie a trofeului nu există. Există doar dreptul de proprietate al lui Mălin Apostol asupra trofeului, ca moştenire de la mama sa, chiar dacă acesta nu are valoare materială, ci sentimentală şi morală.

Ultimul cuvânt
La prima discuţie telefonică pe care am avut-o cu Maria Loga în legătură cu acest subiect, ea ne-a declarat că nu va da trofeul, pentru că l-a primit spre păstrare, deci consideră că trebuie să-l păstreze. De asemenea, aceasta spune că e supărată că Dan Ilie Morega, care i-a fost şef la cooperaţie cu mulţi ani în urmă şi i-a devenit naş de cununie, a sunat-o să-i ceară să dea trofeul. Ea spune că intervenţia a venit de la primarul Adi Câmpeanu, care e din acelaşi partid cu Morega şi că trebuia să vină el să i-l ceară, nu să facă presiuni.
Se pare, însă, că noaptea e un sfetnic bun, într-adevăr, pentru că a doua zi, când ne-am văzut faţă în faţă cu Maria Loga, care a promis că ne dă un punct de vedere în faţa camerei video şi ne aduce trofeul să-l fotografiem, aceasta ne-a oferit o surpriză: „Nu-i dau trofeul lui Mălin, pentru că nu ştiu ce va face cu el şi nu mă sună nici de Sfânta Maria să-mi spună La mulţi ani, deşi sunt naşa lui. Sunt de acord să-l dau pentru muzeu, dacă vine primarul Câmpeanu personal la mine, i-l dau cu proces verbal şi să scrie acolo, pe el, că eu l-am donat muzeului.”

Maria Apostol, un glas măiestru şi de neuitatmaria-apostol
• A debutat în muzică la vârsta de 5 ani pe scena Căminului cultural Runcu
• Până la 14 ani a obţinut numai locul întâi la toate concursurile ţinute în judeţ
• La 16 ani, în tabăra de copii de la Năvodari, a obţinut locul întâi pe ţară din 600 de concurenţi
• În 1973, la doar 19 ani, fiind încă elevă la Liceul Peştişani, într-o emisiune televizată în direct şi moderată de faimosul profesor Mihai Florea, Maria a obţinut Trofeul „Floarea din grădină”, cea mai înaltă distincţie naţională acordată unui tânăr artist
• Din toamna lui 1973 şi până în anul 1990 a activat la Ansamblul Artistic „Rapsodia Română” din Bucureşti avându-i colegi pe Aneta Stan, Elena Merişoreanu, Gheorghe Turda sau Nelu Bălăşoiu
• Repertoriul său conţine peste 200 de cântece de mare sensibilitate artistică
• A cântat cu mult succes pe scenele din Polonia, Anglia, Franţa, Germania, Italia, Grecia, Israel, Rusia, Iugoslavia, Cehoslovacia, Austria, Ungaria şi Bulgaria
Dorin Brozbă