Maria Loga, în război cu fiul Mariei Apostol

Binecunoscuta solistă de muzică populară Maria Loga e acuzată de fiul Mariei Apostol de abuz de încredere. Acesta spune că solista a cerut bunicului lui trofeul „Floarea din Grădină” câştigat în 1973 de mama sa, pentru a-l prezenta la o emisiune la TVR, iar acum refuză să-l înapoieze. Varianta Mariei loga diferă, însă, de a lui.

Maria Loga nu vrea să îi dea lui Mălin Apostol trofeul mamei sale
Maria Loga nu vrea să îi dea lui Mălin Apostol trofeul mamei sale

Mălin Apostol, care în prezent locuieşte în Portugalia, e profund nemulţumit de faptul că Maria Loga refuză să-i dea trofeul pe care mama sa, Maria Apostol, l-a câştigat la cel mai important concurs naţional pentru tinere talente din muzica populară, din acea vreme, „Floarea din Grădină”. Soacra lui Mălin, Rodica Pecingină, căreia tânărul i-a încredinţat dreptul de a-i reprezenta interesele, spune că acesta l-a cerut pentru muzeul înfiinţat de autorităţile din Runcu în memoria Mariei Apostol, dar nu i-a fost dat: „Mălin s-a dus acasă la doamna Maria Loga, care este şi naşa lui şi a fiicei mele de cununie, precum şi naşa copilului lor, dar aceasta nici măcar nu i-a băgat în curte. A spus că nu ştie pe unde are trofeul şi că, oricum, l-a primit de la bunicul lui ca să-l păstreze. Cu toate astea, eu ştiu de la Mălin că Maria Loga a venit să-l ceară, pentru că voia să-l prezinte la o emisiune la TVR, după care trebuia să-l aducă înapoi. Tatăl cuscrei mele a murit şi el, iar trofeul a rămas la Maria Loga. Eu sper, totuşi, ca aceasta să se răzgândească şi să-l dea, cu toate că şi domnul Morega a sunat-o şi a refuzat, pentru că noi am donat obiectele mamei lui Mălin la muzeu, iar trofeul „Floarea din Grădină” e cea mai mare distincţie pe care a primit-o şi e normal să fie piesa centrală a muzeului”.

Păreri similare
Casa muzeu „Maria Apostol„ a fost construită în 2009, cu bani alocaţi de la bugetul Consiliului Local  Runcu şi a fost inaugurată pe 8 septembrie 2009, de ziua numelui său şi la trei zile după ziua în care Maria Apostol a plecat dintre cei vii (5 septembrie 1993), la doar 39 de ani, răpusă de un cancer care i-a afectat gâtul şi plămânii. Construcţia a fost ridicată din bârne, pe malul drept al Sohodolului, chiar la intrarea în chei, iar autorităţile locale speră ca muzeul să intre în circuitul turistic în cel mai scurt timp. Asta, mai ales dacă, pe lângă celelalte obiecte donate de familie, ar fi adus şi trofeul „Floarea din Grădină”, singurul câştigat vreodată de un solist de muzică populară din Gorj: „Am înţeles că trofeul se află la Maria Loga şi sper ca aceasta să-l înapoieze familiei, care urmează să ni-l doneze la muzeu, ca şi pe cele obiecte personale al Mariei Apostol, marea artistă plecată din Runcu” (Adi Câmpeanu- primar comuna Runcu).
Gigi Lazăr, referent cultural în cadrul Primăriei Runcu şi responsabil al Casa Muzeu „Maria Apostol” spune, chiar, că a întrebat-o pe Maria Loga dacă vrea să dea trofeul: „Am întrebat-o pe doamna Maria Loga care ar fi şansele ca noi să putem avea în muzeu trofeul, dacă fiului Mariei Apostol nu i l-a dat. Am înţeles de la dumneaei că ar fi de acord, dar numai în anumite condiţii.”

Maria Loga ripostează

Casa muzeu „Maria Apostol” îşi aşteaptă cea mai valoroasă piesă
Casa muzeu „Maria Apostol” îşi aşteaptă cea mai valoroasă piesă

Contrar declaraţiilor familiei Mariei Apostol, solista Maria Loga spune că trofeul i-a fost oferit spre păstrare: „Nu este adevărat că m-am dus eu să cer trofeul, ci tatăl Mariei Apostol a venit la mine şi mi l-a adus, pentru că era supărat pe nepotul lui, că  a mai înstrăinat şi alte obiecte ale mamei sale şi că măcar trofeul să-l păstrez eu, că la mine sigur stă mai bine. Tot el m-a rugat, cu ani în urmă să-l cunun pe Mălin, i-am botezat şi copilul… Probabil pentru că mama Mariei Apostol m-a chemat, după moartea ei şi mi-a dat de pomană piese din costumele sale populare, pentru că mi-a spus că aşa a lăsat Maria, cu limbă de moarte.”
Aceste informaţii nu le-am putut verifica, la fel cum nu am putut verifica nici declaraţia fiului Mariei Apostol, pentru că mama ei a murit la un an în urma sa, iar tatăl a murit şi el cu câţiva ani în urmă, iar documente de donaţie a costumelor, un testament al Mariei Apostol, sau documente de donaţie a trofeului nu există. Există doar dreptul de proprietate al lui Mălin Apostol asupra trofeului, ca moştenire de la mama sa, chiar dacă acesta nu are valoare materială, ci sentimentală şi morală.

Ultimul cuvânt
La prima discuţie telefonică pe care am avut-o cu Maria Loga în legătură cu acest subiect, ea ne-a declarat că nu va da trofeul, pentru că l-a primit spre păstrare, deci consideră că trebuie să-l păstreze. De asemenea, aceasta spune că e supărată că Dan Ilie Morega, care i-a fost şef la cooperaţie cu mulţi ani în urmă şi i-a devenit naş de cununie, a sunat-o să-i ceară să dea trofeul. Ea spune că intervenţia a venit de la primarul Adi Câmpeanu, care e din acelaşi partid cu Morega şi că trebuia să vină el să i-l ceară, nu să facă presiuni.
Se pare, însă, că noaptea e un sfetnic bun, într-adevăr, pentru că a doua zi, când ne-am văzut faţă în faţă cu Maria Loga, care a promis că ne dă un punct de vedere în faţa camerei video şi ne aduce trofeul să-l fotografiem, aceasta ne-a oferit o surpriză: „Nu-i dau trofeul lui Mălin, pentru că nu ştiu ce va face cu el şi nu mă sună nici de Sfânta Maria să-mi spună La mulţi ani, deşi sunt naşa lui. Sunt de acord să-l dau pentru muzeu, dacă vine primarul Câmpeanu personal la mine, i-l dau cu proces verbal şi să scrie acolo, pe el, că eu l-am donat muzeului.”

Maria Apostol, un glas măiestru şi de neuitatmaria-apostol
• A debutat în muzică la vârsta de 5 ani pe scena Căminului cultural Runcu
• Până la 14 ani a obţinut numai locul întâi la toate concursurile ţinute în judeţ
• La 16 ani, în tabăra de copii de la Năvodari, a obţinut locul întâi pe ţară din 600 de concurenţi
• În 1973, la doar 19 ani, fiind încă elevă la Liceul Peştişani, într-o emisiune televizată în direct şi moderată de faimosul profesor Mihai Florea, Maria a obţinut Trofeul „Floarea din grădină”, cea mai înaltă distincţie naţională acordată unui tânăr artist
• Din toamna lui 1973 şi până în anul 1990 a activat la Ansamblul Artistic „Rapsodia Română” din Bucureşti avându-i colegi pe Aneta Stan, Elena Merişoreanu, Gheorghe Turda sau Nelu Bălăşoiu
• Repertoriul său conţine peste 200 de cântece de mare sensibilitate artistică
• A cântat cu mult succes pe scenele din Polonia, Anglia, Franţa, Germania, Italia, Grecia, Israel, Rusia, Iugoslavia, Cehoslovacia, Austria, Ungaria şi Bulgaria
Dorin Brozbă

17 Comments on “Maria Loga, în război cu fiul Mariei Apostol”

 1. MA NUMESC NATALIA SI NU CRED NIMIC DIN CE SPUNETI VOI.AM O PARERE FOARTE BUNA DESPRE FRUMOASA DOAMNA MARIA LOGA SI CRED DOAR CE SPUNE DANSA SI NU CE O CRITICA ALTII CARE NU AU LOC DE EA.AM CUNOSCUT-O SI ESTE O FEMEIE EXTRAORDINARA CARE NU AR FACE NICIODATA ASA CEVA.

 2. Nu e frumos ce se intampla!!! Interpreta Maria Loga este o…DOAMNA…din toate punctele de vedere…Nu minte!!! Mi-amintesc ca a povestit la TV cum a primit mostenire costumele populare. Nu cred nimic din ce spune fiul! Pacat! Daca TROFEUL i-a fost dat, atunci asa este. Nu ar fi mintit cu asa ceva! Va rog sa nu mai loviti in ea! Gataaaa! Lasati-o in pace, si pe ea, si pe Maria Apostol! Lasati-o sa se odihneasca in pace!

 3. eu am un deosebit respect pentru doamna Maria Loga si o iubesc pentru nobletea si vocea deosebita a dansei.dar vad corect sa inapoieze acel trofeu comunei runcu pentru ca e o valoare deosebita pentru totii locuitori acesteia chiar daca o doare pierderea lui! in rest …Doamna Maria Loga are tot respectul din partea mea!!!

 4. INCERCI SA PARI O DOAMNA DAR I.TI DAI IN PETIC MAI CEVA DECAT UN TIGAN.ESTI ACCIDA SI FOARTE INGAMFATA.PASTREAZA CE STI CA AI CASTIGAT PRIN MUNCA TA.TEVEI DUCE AN IAD DIN MOTIVUL CA VREI SAREPREZINTI CEVA CE NU.TI APARTINE SI MAI CU SEAMA CA ACEA PERSOANA ZACE IN PAMANT.RUSINE SA.TI FIE!!!!!!!!!!!!!

 5. Malin are dreptate, nu minte. A fost un abuz de incredere din partea Mariei Loga. Daca mai are un pic de bun-simt, sa-i restituie trofeul lui Malin , e singurul lucru care i-a mai ramas de la maica-sa.E chiar o chestie de bun-simt, tot nu se poate mandri cu el, doar nu l-a castigat ea!!! cumnata Mariei Apostol

 6. Buna ziua
  Doresc sa va spun ca ati renascut din cenusa, iar in costumatia aceea rosu cu alb sunteti superba, parca aveti 30 de ani. Sa apareti cat mai des la tv si sa purtati astfel de costumatii ca va sta extraordinar. Ati aparut imbracaata asa pe Favorit.
  Felicitari

 7. uuuuuaaaaaaaaaaaa huliganilor sa va fie rusine sa aduceti in atentia publicului niste porcari fara nici un pic de noima ….Dna Loga este un om foarte respectos cu bun simpt si nu este in stare sa insele pe nimeni ….o cunosc de foarte multa vreme si pentru mine este si va fi exemplu ….un om generos…si-o comaoara a folclorului romanesc

 8. Maria Loga, are dreptate; trofeul; (FLOAREA DIN GRADINA), nu trebuie sa-l dea mai departe odata primit cadou! acest trofeu (FLOAREA DIN GRADINA) ii s-a oferit Mariei Loga, cu un sentiment din partea tatalui regretatei Maria apostol, sentiment de: prietenie, apreciere, respect si de suflet pentru folclorul autentic GORJENESC, pe care Maria Loga il valorifica si il mentine drept cult GORJULUI! Este de bun augur, ca Maria Loga; sa-s-i pastreze, cu sfintenie cadoul (FLOAREA DIN GRADINA)! IONELA VALCU, din CRAIOVA.

 9. Parerea mea este ca si D-na Maria Loga este o femaie deosebita cu un caracter deosebit si o interpreta foarte buna,… dar cred ca ar trebui categoric sa inapoieze acel trofeu Comunei Runcu , pentru ca acolo este un muzeu si ar trebui ca toti cetatenii comunei si nu numai , sa poata admira acel trofeu.
  In primul rand acel trofeu nu a fost obtinut de dansa , a fost doar primit, pentru ce…?…stie probabil doar dansa, dar cu toate astea eu zic sa-l inapoieze Muzeului din comuna Runcu.

 10. sarutmana doamna Maria Loga santeti o femeie frumoasa chiar frumoasa ,si nu meritati asa ceva .dar fie roata cat de patrata tot se mai invarte odata .va pup si va doresc multa sanatate.eu sant din timisoara si am vazut emisiunea la maruta.nu va pierdeti speranta multa sanatate si capul sus ca nu dv.ati gresit ci magureanu ,el umbla cu capul prin nori dar o sa aiba numai ceata.multa sanatate la toata familia.

 11. Draga d na Maria Loga,imi sunteti foarte draga,sunteti o femeie frumoasa,cintati foarte frumos,va imbratisez si va doresc multa sanatate,putere de munca ,fericire alaturi de cei dragi.imi pare tare rau de d-voastaca a-ti avut atitea dezamagiri in viata,dar am o ruga minte nu mai raspundeti la provocari,mai ales acum cind v-ati gasit linistea alaturi de cei dragi.In legatura cu acel trofeu eu va dau un sfat,inapoiati-lcelui in drpt ca sa-l pastreze sau sa-l predeaacelui muzeu.sa va dea bunul D-zeu multa sanatate.

 12. Am urmarit recent scandalul doamnei Maria Loga cu fostul sau sot.Pacat ca domnul Magureanu a ales sa spele rufele in public,parerea mea e ca daca nu exista mariajul cu Maria Loga,ei cinta la ora actuala prin vreo bomba de cartier,cit despre scandalul legat de trofeul Mariei APOSTOL ,nu cred ca e nimic adevarat,aici se vrea altceva atita timr cit se implica si politicul.CAPUL SUS DOAMNA LOGA,NU MOR CAII CIND VOR CIINII……..

 13. sinteti omare doamna a cintecului popular,dumnezeu sa va ocroteasca mai departe in viata,nu aveti voie sa suferiti,respectiva ,,cioara,,nu are dreptul nici sa va treaca prin fata duv.am urmarit din germ unde locuiesc de f multi ani,uritania este lipsita de caracter de cuvinte ,,scoala ei a cumparato nu a invatat,un om cu scoala nici de cum nu vorbeste ca ea,,prostia intruchipata,,saraca romanie,,,dinsul,,,sa/i cinte ,,cioarei ,,la ureche dar nu cintecile lui regretatul dolanescu,,

 14. va admir ca interpreta, aveti o tinuta scenica deosebita si un repertoriu deosebit.Va ascult cantecele in fiecare zi ,cu o mare placere.Stiu ca a-ti trecut prin momente grele in viata dvs dar DUMNEZEU o sa fie de partea dvs.Va admir si va respect foarte mult.

 15. Vrajitoare nenorocita,sa dai trofeul inapoi.Chiar nu ti-e rusine? Sa vi la biserica sa scoatem dracii din tine baba flescaita ce esti !

 16. nu stiu daca este adevarat dar am avut ocazia,,copil fiind..sa stau la un fiilm la caminul cultural runcu linga maria apostol,,anul1972,,an vizitat satul in anul 2012 trecind pe la mormintul bunicilor mei,,stefan si rucsandra pavalanescu,,am vazut mormintul mariei apostol..in cimitirul satului ..mormint simplu fara marmura sau alte bizbrizuri,mam intristat pt ca totusi a fost o celebritate care nu ar trebui uitata ,,d,zeu sa o odihneasca in pace,,,, titel stoichita ,,mehedinti

 17. imi pare rau de comentariul celui ce pretinde a fi parintele roibu,,daca ai fi preot tiai iubi aproapele ca pe tine insuti,,,,dupa cum spune biblia,,,daca treceti pe valea sohodolului treceti si pe la mormintul mariei apostol ,,,ducetii o floare,,,veti vedea in acest sat oameni ce nu prea mai sint,,,femei in virsta respectind prin salutul lor tinerii si mai ales trecatorii straini

Comments are closed.