Războiul celor două roze

Cornel ŞomâcuLa acest început de an se înregistrează la nivelul Consiliului Judeţean Gorj o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru succesiunea lui Corneliu Popescu în funcţia de vicepreşedinte. Cele două partide care au în sigle trandafiri îşi dispută această poziţie iar lucrurile sunt departe de a fi tranşate, liberalii şi peremiştii putând înclina balanţa într-o parte sau în alta. Războiul este crâncen pentru că şi miza este foarte mare dacă ne gândim la banii care trec prin această instituţie şi primăriile care le are în judeţ fiecare dintre cele două partide.
După părerea noastră favoriţi la păstrarea funcţiei sunt tot pesediştii pentru că au cel mai mare număr de consilieri judeţeni şi cel puţin teoretic pot face un peremist sau penelist să voteze cu ei, există suficiente precedente. Din nefericire pentru PSD nu are un candidat viabil, toate candidaturile anunţate având probleme chiar în interiorul partidului. Se mai speculează, şi nu iese fum fără foc, că există „trădători” chiar în interior care ar fii pactizat cu „duşmanul” dar nu pot să facă cunoscut acest fapt pentru că ar risca pierderea mandatului. Cu toate acestea, tradiţia este de partea PSD-ului şi cu siguranţă că acest partid va face tot ce poate pentru a păstra controlul la nivel judeţean, lucru care durează de mulţi ani.
De partea cealaltă, PDL-ul are tot dreptul să revendice o funcţie de vicepreşedinte de vreme ce a fost a doua forţă a judeţului la ultimele alegeri iar liberalii deţin o asemenea funcţie. Doar că alianţa anti-PSD ar trebui să meargă ca unsă iar în politica gorjeană s-au văzut surprize şi după ce s-a mers la biserică. Ce să mai spunem de faptul că o alăturare Ion Călinoiu-Ionel Manţog a fost imposibilă şi pe timpul când cele două partide se aflau la guvernare. Aşa că surprizele pot fi posibile iar dacă PDL-ul va obţine funcţia de vicepreşedinte, misiune uşoară prin perspectiva amplei coaliţii de la Gorj, va fi o adevărată performanţă. Să nu uităm că PDL-ul părea şi anul trecut foarte aproape de obţinerea unei asemenea funcţii dar lucrurile au rămas bătute în cuie.
Cele două partide care fac cărţile, PNL şi PRM, au situaţii diferite şi contrare partidului la nivel central. Dacă la PRM totul e permis deoarece nici „tribunul” nu e prea stabil, la PNL e ceva mai delicat. Dan Ilie Morega nu va putea întinde coarda la infinit cu centrul, nici măcar Relu Fenechiu nu a făcut-o, iar o eventuală trecere în aripa Tăriceanu ce pare să se contureze la liberali este practic exclusă. La experienţa politicianului gorjean probabil că se va găsi o soluţie ca liberalii gorjeni să nu iasă şifonaţi dar nici să creeze precedentul modificării configuraţiei politice. Liberalii ar avea o problemă de credibilitate pentru viitor şi nu credem că şi-o doresc prea mult, fie chiar şi la Târgu-Jiu.
În concluzie, bătaia pe postul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean poate fi câştigată de oricare dintre cele două partide cu trandafiri la butonieră, să sperăm doar că gorjenilor le va fi mai bine!

One Comment on “Războiul celor două roze”

  1. Ati vrea voi, ciracii lui Mantog sa castige el vice la Consiliul judetean. Daca Calinoiu baga hotii in Consiliul Judetean va fi vai si amar de judetul nostru, e de ajuns sa ne uitam in minerit.M-ar interesa sa iti aflu parerea despre conflictul Condescu-Mantog pentru ca cine pierde va ajunge mai devreme sau mai tarziu la mititica, prietenii stiu de ce!

Comments are closed.