Investiții importante la Fărcășești

Loading

Comuna gorjeană Fărcășești e pe cale să ofere cele mai bune condiții cetățenilor săi, autoritățile locale având în plan să asigure toate utilitățile necesare, la fel ca și la oraș. În aceste condiții, primarul Constantin Drăgoescu ne-a declarat, zilele trecute, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru cititorii noștri, că numărul oamenilor care își cumpără casă în Fărcășești va continua să crească.

Reporter: De ce mai aveți nevoie pentru a asigura condiții optime cetățenii și ce faceți pentru asta?

Constantin Drăgoescu: Anul acesta am prevăzut în bugetul local un studiu de fezabilitate pentru gaze, pentru toată comuna, deja am făcut contractul cu o firmă de cadastru și face ridicările topo pe tot domeniul public, pentru proiectul pentru gaze. Am plătit din bugetul local suma și suntem în discuții cu primăriile din zonă, Negomir, Urdari, Bolboși și Borăscu să facem un parteneriat pentru a atrage fonduri europene.  

Am făcut precontracte cu cetățenii din comuna Fărcășești să știm, așa, în mare, cam câți cetățeni s-ar racorda la rețeaua de gaze și avem în jur de 900 de precontracte doar pe persoane fizice, iar pe persoane juridice cu societăți și primărie, școală și tot undeva la 25-30 de contracte. Lucrăm la cadastru drumuri comunale, avem drumul comunal Timișeni pe o lungime de 5 km, am finalizat cadastrul la drumul comunal Fărcășești- Moșneni, pentru care am și depus solicitare la CNI pentru bituminare 2 km, sperăm să prindem finanțare, dacă nu, îl depunem și pe PNDL 3. Am prins pe bugetul local 3 lucrări mai mari, avem Grădinița Peșteana de Jos reabilitare plus centrală încălzire, calorifere, tot, că era nemodernizată din 2005, am prins acolo un parc de joacă, care e, deja, în faza de proiect, s-a și predar, trebuie să aprobăm în consiliul local, împrejmuire grădiniță Peșteana de Jos, care o facem pe buget local.

R.: La liceu ce lurări aveți în vedere?

C.D.: La Liceul Roșia Jiu , deja am aprobat în consiliul local, am dat ordinul de începere, acolo lucrăm la grădinița din Roșia Jiu, avem toaletele reabilitare, pentru că erau foarte vechi, nu sunt afară, sunt înăuntru, dar erau tip turceșri. Modernizăm, gresie jos, schimbăm totul nou și am prevăzut finanțarea din bugetul local, sper, până pe data de 10 septembrie, până începe școala, să fie gata. Tot la Roșia Jiu avem grădinița pe care vreau s-o vopsim, să schimbăm gresia, lucrări pe care le facem cu societatea de gospodărire comunală, mă refer la lucrările astea mai mici, înclusiv gardul pe care-l avem de făcut la Grădinița Peșteana de Jos, toate le facem cu societatea noastră. Am, de asemenea, un drum sătesc, o uliță de vreo 200 m, sunt în faza de proiect, am vorbit cu doamna proiectant să mi le facă și să le dau tot la societatea noastră, să le dăm de lucru angajaților noștri.

R.: Rețea de canalizare aveți în comună?

C.D.: Depunem și dosatul pentru canalizare, după ce finalizăm cadastrul, avem studiul de fezabilitate făcut la satul Roșia Jiu, Rogojel, mai avem de finalizat în Peșteana de Jos, satul Valea cu Apa și Fărcășești. Dorim  să depunem proiectul pe PNDL3, să avem și noi canalizare și apă potabilă în comună, pentru că, deocamdată, apa nu e potabilă.

R.: Aveți satele de o parte și de alta a unei cariere, cum legați canalizarea?

C.D.: Roșia și Rogojel vor avea canalizarea separat de Valea cu Apa, Fărcășești și Peșteana. Vor fi două proiecte separate. Noi și pentru gaze și pentru canalizare depunem separat, pentru că nu putem să facem un singur proiect, e prea mare distanța. De exemplu, Roșia și Rogojel vor fi branșate la gaze de Rovinari, iar celelalte sate le legăm cu comnuna Urdari, după cum am discutat cu proiectantul de la gaze.

Depundem proiect mai multe primării vecine, ca să ne încadrăm în punctaj, cu 3500 de branșări, de aceea facem parteneriat, asociație, un ADIS, pentru mai multe localități.

R.: De ce nu e potabilă apa?

C.D.:  Pentru că nu avem stație de tratare. Am reușit, anul ăsta, cu toată seceta, să avem apă în toată comuna. O folosesc oamenii pentru spălat, pentru baie, animale, dar, o dată cu canalizarea, avem două bazine, doar trebuie stații de tratare să o facem potabilă. Bazinele le avem, în proiectul de canalizare avem prevăzută și apa potabilă. Voiam să ne racordăm la Izverna, dar e foarte greu si sunt costuri prea mari. Mergem pe varianta pe fonduri europene, canalizare și apă potabilă. Așa că avem foreje, bazine, mai trebuie să modernizăm rețeaua actuală și să facem stația de tratare, în cadrul proiectului de apă- canalizare, numai prin fonduri europene, nu pe buget local.

R.: Ce proiecte aveți pe termen scurt?

C.D.: Până pe 10 septembrie ne ocupăm de școli, cu deratizare, zugrăveli, tot ce trebuie, cu societatea noastră de gospodărire comunală și cu angajații de la întreținere de la școli. Avem Liceul Roșia Jiu și Școala Victor Popescu, de la Valea cu Apa. Mai avem grădinița la Peșteana de Jos, Valea cu Apa și cea de la Liceul de la Roșia. Avem undeva la 530 de copii care vin la noi la școală și la liceu.

R.: Care e populația localității?

C.D.: La ultimul recensământ erau 3150 de cetățeni, în cele 7 sate: Peșteana de Jos, Valea cu Apa, Fărcășești, Fărcășești- Moșneni, Timișeni, Roșia Jiu și Rogojel. Sperăm ca, la recensământul care va fi la anul, populația să crească. Au început oamenii să mai cumpere case, sperăm să rezolvăm problema cu drumul de la Timișeni, să finalizăm cadastrul și să-l depunem pe CNI, sau PNDL3. Dacă reușim să-l modernizăm, 5 km, foarte mulți cetățeni ne-au întrebat și vor să cumpere case la Timișeni. Au cumpărat multe case aici la Fărcășești, foarte mulți din Rovinari se mută la țară. Apă avem, dacă reușim gazele și canalizarea, cam asta ar fi. Ulițele le avem pe toate asfaltate, acum, drumul județean e în lucru și într-un an se finalizează și el.

R.: E un lucru bun ca la Rovinari au apărut fabrici. A crescut numărul locurilor de muncă în zonă.

C.D.: Da. Aici la noi, mai puțin, dar Rovinariul e foarte aproape.  Noi aveam sediul Minei Urdari pe Valea Călugăreni, dar am făcut adresă să ne-o predea, s-a rezolvat după un an de zile, apoi n-am mai luat-o noi. O cerusem cu titlu gratuit, clădirea, era interesat un investitor, voia să vină să facă o fabrică de brichetare, eram mulțumit dacă ar fi creat niște locurti de muncă. A durat procedura mult, iar investitoul s-a răzgândit. Nu am mai luat-o nici noi, să primim impozit, dacă e să avem solicitări din partea altor investitori, o preluăm, pentru că avem tot interesul să se creeze locuri de muncă în Fărcășești.