25 de ani de învățământ militar la UMF Târgu-Mureș

Loading

UMF 25   IIÎn aceste zile s-au împlinit 25 de ani de la înființarea Secției de pregătire medico-militară a Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș și a 70 de ani de la înființarea universității. Manifestările au presupus ca joi, 28 mai 2015, să fie prezent la Târgu-Mureș Mircea Dușa, ministrul Apărării Naționale. Universitatea de Medicină și Farmacie  Târgu Mureș a primit  de la ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, cea mai înaltă distincție a M. Ap.N., Emblema de Onoare a Armatei României cu Însemn de Pace.

 

 

În conformitate cu cele cuprinse în Ordinul de ninistru emis cu această ocazie, Emblema de Onoare a Armatei României cu Însemn de Pace s-a acordat UMF Târgu Mureș pentru contribuția adusă sistemului militar românesc, cu prilejul sărbătorii a 70 de ani de la înființarea universității, relatează Agerpres.

Mircea Dușa a declarat cu acest prilej: „Este un moment important pentru municipiul Târgu Mureș la 70 de ani de la înființarea uneia dintre cele mai titrate instituții de învățământ medical superior și sigur la 25 de ani de la înființarea secției Institutului de Medicină Militară. Am dorit ca prin acest ceremonial să felicit conducerea UMF Târgu Mureș, să îi felicit pe studenții militari pentru profesionalismul, pentru responsabilitatea de care dau dovadă în procesul medical și de pregătire. Am acordat cea mai înaltă distincție a Ministerului Apărării Naționale Universității de Medicină și Farmacie de la Târgu Mureș și i-am felicitat pentru ceea ce au făcut în timp pentru medicina românească”.

Mircea Dușa a subliniat că la UMF Târgu Mureș au terminat aproape 100.000 de medici în cei 70 de ani de la înființare. Pe lângă acordarea Emblemei de Onoare a Armatei României cu Însemn de Pace pentru Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, 12 studenți la medicină militară au primit diplome de merit pentru rezultate foarte bune la învățătură.

Ministrul Apărării Naționale a mai declarat  că în prezent sistemul medical românesc este organizat în 11 spitale militare, centre medicale militare de diagnostic și tratament, de medicină navală, de transfuzie sangvină, de recuperare la Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială, în care activează peste 4.500 de medici și asistenți medicali.

Potrivit ministrului Apărării, aproape 600 de medici și asistenți medicali au acționat în teatrele de operații după 1990, cele mai importante misiuni fiind cele în care spitalele românești de campanie au fost instalate în Angola, țară în care România a trimis în perioada 1991-1997 peste 60 de medici și 100 de subofițeri sanitari, și în Somalia, unde au activat aproximativ 150 de medici și subofițeri sanitari.