În timp ce sindicatele poliţiştilor „Pro Lex” şi SNPPC se calcă pe picioare la uşa preşedintelui României, Traian Băsescu, iar organizaţia profesională Corpul Naţional al Poliţiştilor tace ca porcu-n păpuşoi, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, Iulian Surugiu, spune „verde-n faţă” ce e putred în Ministerul de Interne. Acesta a dat pentru VERTICAL un interviu în exclusivitate, în care face dezvăluiri incendiare legate de diferenţele dintre agenţii de poliţie şi ofiţeri, când e vorba despre drepturi şi cere demisia ministrului Dan Nica.
Reporter: E mare fierbere printre poliţişti, unii protestează în stradă, două sindicate se bat să intre la preşedinte, dumneavoastră ce faceţi?
Iulian Surugiu: Deşi domnul ministru Dan Nica se comportă de parcă ar fi ministerul său de acasă, eu îi mulţumesc pentru declaraţia pe care a făcut-o, cum că are bani pentru salarii şi sporuri până la sfârşitul anului şi îi liniştesc pe agenţii de poliţie, anunţându-i că nu e nevoie să iasă în stradă.
R.: Să înţeleg că sunteţi mulţumit de activitatea administraţiei?
I.S.: Nicidecum, dar noi avem alte metode de manifestare, pentru a obţine drepturile membrilor de sindicat, nu aceea de a-i trimite să se umilească, cerşindu-şi drepturile în stradă. Soluţia este negocierea.
R.: Ce probleme sunt în Ministerul de Interne?
I.S.: Nenumărate! Una ar fi aceea că agenţii de poliţie nu au maşini fiabile pentru ieşirea în teren, ci Loganuri de 12.000 de euro. Cu banii ăştia se puteau cumpăra maşini mult mai bune de la alte mărci. Alta că se dau bani pentru chirii diferenţiat, nu la preţul pieţei, chiria fiind calculată la 50% din salariu. Astfel, un comisar primeşte pentru chirie 15-20 de milioane, în timp ce un agent 1-2 milioane. Ca să nu vă mai spun că sunt unii soţ- soţie, care lucrează în poliţie şi primesc ambii bani pentru chirie, de parcă ar plăti de două ori, cu toate că locuiesc împreună. Iar la sfârşitul lunii nu cere nimeni chitanţe justificative, banii ăştia fiind primiţi ca orice drept salarial.
R.: Sporurile se dau şi ele diferenţiat?
I.S.: La sporuri e şi mai grav. Puteţi să credeţi că poliţiştii care învârt hârtii prin birouri primesc spor de corupţie, în timp ce agenţii de poliţie, cei care sunt în linia I, în stradă şi au contact direct cu cetăţeanul, nu primesc acest spor? Cine ar trebui protejat de tentaţia de a lua mită, în primul rând, prin mărirea câştigurilor, după părerea dumneavoastră?
R.: De acord, dar asta ar însemna un buget mai mare, pentru că peste 70% dintre poliţişti sunt agenţi de poliţie. De unde ar trebui să vină banii ăştia?
I.S.: Problema e în minister. Ministrul e cel care trebuie să asigure banii pentru poliţişti, să caute soluţii. Indiferent cât ar vorbi politicienii, indiferent ce s-ar spune pe la colţuri, soluţia e în interiorul sistemului, chiar şi în acest an de criză.
R.: Dacă ştiţi soluţia, spuneţi-ne-o şi nouă!
I.S.: De exemplu, fără autoturisme de serviciu pentru şefi, cu care sunt trimişi şoferii la piaţă, sau sunt plimbate, uneori, amantele. Şi mai sunt multe alte moduri în care se risipesc banii. Să nu mai primească ofiţerii salarii şi sporuri uriaşe, comparativ cu oamenii din linia I, agenţii de poliţie. Eu am propus să nu existe salarii pentru şefi decât cu maxim 15% mai mari decât ale agenţilor de poliţie. Aşa, vor ajunge banii pentru tot ce e important.
R.: Şi, cu absolvenţii de şcoli de poliţie pentru care nu sunt posturi ce trebuie făcut?
I.S.: Trebuie angajaţi. Sunt 800 la Câmpina şi 400 la Cluj. S-au investit bani în ei. Dacă ministrul Nica nu găseşte soluţia, să-şi dea demisia!
R.: Mai sunt trei formaţiuni sindicale ale poliţiştilor în România. De ce aţi înfiinţat un nou sindicat?
I.S.: Pentru că celelalte sunt făcute de şefi, pentru ei. SNPPC-ul (Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, n.n.) e menţinut pentru că sunt anumite interese. Pentru că zeci de agenţi de poliţie sunt cercetaţi abuziv, pentru că spun adevărul. Pentru a nu se mai întâmpla ce s-a întâmplat la Borşa. Pentru ca să nu se extindă Borşa în întreaga Românie, cu toate că, aşa cum declara liderul meu de la Maramureş, poliţia a devenit un SRL. Pentru a nu se aproba legea ca preşedinţii de sindicat să primească mandat de 5 ani, ci de 3 ani, mai ales că suntem ţara cu cei mai mulţi preşedinţi. Până şi preşedintele de bloc e mare şef şi cu pretenţii. Dar, cel mai important motiv pentru care am înfiinţat acest sindicat, e acela că dorim schimbarea atitudinii şefilor faţă de agenţii de poliţie.
R.: Cititorii vor trage concluzia că sunteţi un poliţist foarte curajos, dacă spuneţi toate astea. Trebuie să spunem că aţi fost agent de poliţie, dar acum lucraţi în mediul privat şi aţi rămas liderul agenţilor de poliţie.
I.S.: De acord, dar citiţi ce declara sergentul major Iulian Surugiu în anul 1990, pentru România Liberă. Spuneam atunci, chiar dacă eram activ că „am fost trecut în rezervă pe vremea lui Ceauşescu, de către Olteanu, pentru că aveam un bunic legionar. M-a reactivat după revoluţie nenea Gelu Voican, dar tot cu gradul de sergent major. Dacă muream atunci, îmi rămâneau doi copii pe drumuri. Vă spun eu că băieţii noştri nu intervin pentru că nimeni nu face nimic în ţara asta pentru poliţie! Nici Iliescu, nici Roman, nici guvernul…Iar statutul poliţiştilor nu trebuie să fie făcut de cei care urmează să iasă la pensie, de vechii comunişti, ci trebuie să fim întrebaţi noi, cei care vrem să muncim şi nu avem cu ce!”
R.: Deşi nu mai lucraţi în poliţie, aveţi sediul sindicatului în incinta Secţiei de Poliţie a Sectorului 6 Bucureşti. Cum a acceptat conducerea Inspectoratului General de Poliţie?
I.S.: N-a avut încotro. Deşi sindicatul nostru e înfiinţat de curând, are membrii de ordinul miilor, filiale în 10 judeţe, iar numărul lor creşte pe zi ce trece. Şi IGPR-ul e obligat să ne asigure sedii în toate judeţele în care numărul membrilor este semnificativ. Trebuie spus că suntem legal constituiţi de la începutul lui 2008 şi suntem afiliaţi la Federaţia Sindicală a Funcţionarilor Publici PUBLISIND, din cadrul Blocului Naţional Sindical.
R.: Aţi făcut furori cu declaraţia dumneavoastră de avere, când eraţi poliţist, în care erau trecuţi 800.000 euro bani lichizi, în afara celorlalte bunuri imobile şi mobile. Cum a fost posibil?
I.S.: Soţia mea are o afacere care merge foarte bine, din 90, iar acum am trecut şi eu în mediul privat. N-a făcut nici ea şi n-am făcut nici eu afaceri cu statul, aşa că mi-a fost foarte uşor să merg în faţa procurorilor şi să dovedesc că nu mă fac vinovat de modul cum am făcut banii pe care-i am. Cei care fac afaceri cu statul trebuie verificaţi şi puşi să răspundă în faţa legii, dacă au încălcat-o. Eu n-am făcut aşa ceva.