2000 RON, chirie de poliţist

Loading

În timp ce sindicatele poliţiştilor „Pro Lex” şi SNPPC se calcă pe picioare la uşa preşedintelui României, Traian Băsescu, iar organizaţia profesională Corpul Naţional al Poliţiştilor tace ca porcu-n păpuşoi, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, Iulian Surugiu, spune „verde-n faţă” ce e putred în Ministerul de Interne. Acesta a dat pentru VERTICAL un interviu în exclusivitate, în care face dezvăluiri incendiare legate de diferenţele dintre agenţii de poliţie şi ofiţeri, când e vorba despre drepturi şi cere demisia ministrului Dan Nica.

politistReporter: E mare fierbere printre poliţişti, unii protestează în stradă, două sindicate se bat să intre la preşedinte, dumneavoastră ce faceţi?
Iulian Surugiu:
Deşi domnul ministru Dan Nica se comportă de parcă ar fi ministerul său de acasă, eu îi mulţumesc pentru declaraţia pe care a făcut-o, cum că are bani pentru salarii şi sporuri până la sfârşitul anului şi îi liniştesc pe agenţii de poliţie, anunţându-i că nu e nevoie să iasă în stradă.
R.: Să înţeleg că sunteţi mulţumit de activitatea administraţiei?
I.S.:
Nicidecum, dar noi avem alte metode de manifestare, pentru a obţine drepturile membrilor de sindicat, nu aceea de a-i trimite să se umilească, cerşindu-şi drepturile în stradă. Soluţia este negocierea.
R.: Ce probleme sunt în Ministerul de Interne?
I.S.:
Nenumărate! Una ar fi aceea că agenţii de poliţie nu au maşini fiabile pentru ieşirea în teren, ci Loganuri de 12.000 de euro. Cu banii ăştia se puteau cumpăra maşini mult mai bune de la alte mărci. Alta că se dau bani pentru chirii diferenţiat, nu la preţul pieţei, chiria fiind calculată la 50% din salariu. Astfel, un comisar primeşte pentru chirie 15-20 de milioane, în timp ce un agent 1-2 milioane. Ca să nu vă mai spun că sunt unii soţ- soţie, care lucrează în poliţie şi primesc ambii bani pentru chirie, de parcă ar plăti de două ori, cu toate că locuiesc împreună. Iar la sfârşitul lunii nu cere nimeni chitanţe justificative, banii ăştia fiind primiţi ca orice drept salarial.
R.: Sporurile se dau şi ele diferenţiat?

Iulian Surugiu, un lider atipic pentru poliţiştii români
Iulian Surugiu, un lider atipic pentru poliţiştii români

I.S.: La sporuri e şi mai grav. Puteţi să credeţi că poliţiştii care învârt hârtii prin birouri primesc spor de corupţie, în timp ce agenţii de poliţie, cei care sunt în linia I, în stradă şi au contact direct cu cetăţeanul, nu primesc acest spor? Cine ar trebui protejat de tentaţia de a lua mită, în primul rând, prin mărirea câştigurilor, după părerea dumneavoastră?
R.: De acord, dar asta ar însemna un buget mai mare, pentru că peste 70% dintre poliţişti sunt agenţi de poliţie. De unde ar trebui să vină banii ăştia?
I.S.:
Problema e în minister. Ministrul e cel care trebuie să asigure banii pentru poliţişti, să caute soluţii. Indiferent cât ar vorbi politicienii, indiferent ce s-ar spune pe la colţuri, soluţia e în interiorul sistemului, chiar şi în acest an de criză.
R.: Dacă ştiţi soluţia, spuneţi-ne-o şi nouă!
I.S.:
De exemplu, fără autoturisme de serviciu pentru şefi, cu care sunt trimişi şoferii la piaţă, sau sunt plimbate, uneori, amantele. Şi mai sunt multe alte moduri în care se risipesc banii. Să nu mai primească ofiţerii salarii şi sporuri uriaşe, comparativ cu oamenii din linia I, agenţii de poliţie. Eu am propus să nu existe salarii pentru şefi decât cu maxim 15% mai mari decât ale agenţilor de poliţie. Aşa, vor ajunge banii pentru tot ce e important.
R.: Şi, cu absolvenţii de şcoli de poliţie pentru care nu sunt posturi ce trebuie făcut?
I.S.:
Trebuie angajaţi. Sunt 800 la Câmpina şi 400 la Cluj. S-au investit bani în ei. Dacă ministrul Nica nu găseşte soluţia, să-şi dea demisia!
R.: Mai sunt trei formaţiuni sindicale ale poliţiştilor în România. De ce aţi înfiinţat un nou sindicat?
I.S.:
Pentru că celelalte sunt făcute de şefi, pentru ei. SNPPC-ul (Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, n.n.) e menţinut pentru că sunt anumite interese. Pentru că zeci de agenţi de poliţie sunt cercetaţi abuziv, pentru că spun adevărul. Pentru a nu se mai întâmpla ce s-a întâmplat la Borşa. Pentru ca să nu se extindă Borşa în întreaga Românie, cu toate că, aşa cum declara liderul meu de la Maramureş, poliţia a devenit un SRL. Pentru a nu se aproba legea ca preşedinţii de sindicat să primească mandat de 5 ani, ci de 3 ani, mai ales că suntem ţara cu cei mai mulţi preşedinţi. Până şi preşedintele de bloc e mare şef şi cu pretenţii. Dar, cel mai important motiv pentru care am înfiinţat acest sindicat, e acela că dorim schimbarea atitudinii şefilor faţă de agenţii de poliţie.
R.: Cititorii vor trage concluzia că sunteţi un poliţist foarte curajos, dacă spuneţi toate astea. Trebuie să spunem că aţi fost agent de poliţie, dar acum lucraţi în mediul privat şi aţi rămas liderul agenţilor de poliţie.
I.S.:
De acord, dar citiţi ce declara sergentul major Iulian Surugiu în anul 1990, pentru România Liberă. Spuneam atunci, chiar dacă eram activ că „am fost trecut în rezervă pe vremea lui Ceauşescu, de către Olteanu, pentru că aveam un bunic legionar. M-a reactivat după revoluţie nenea Gelu Voican, dar tot cu gradul de sergent major. Dacă muream atunci, îmi rămâneau doi copii pe drumuri. Vă spun eu că băieţii noştri nu intervin pentru că nimeni nu face nimic în ţara asta pentru poliţie! Nici Iliescu, nici Roman, nici guvernul…Iar statutul poliţiştilor nu trebuie să fie făcut de cei care urmează să iasă la pensie, de vechii comunişti, ci trebuie să fim întrebaţi noi, cei care vrem să muncim şi nu avem cu ce!”
R.: Deşi nu mai lucraţi în poliţie, aveţi sediul sindicatului în incinta Secţiei de Poliţie a Sectorului 6 Bucureşti. Cum a acceptat conducerea Inspectoratului General de Poliţie?
I.S.:
N-a avut încotro. Deşi sindicatul nostru e înfiinţat de curând, are membrii de ordinul miilor, filiale în 10 judeţe, iar numărul lor creşte pe zi ce trece. Şi IGPR-ul e obligat să ne asigure sedii în toate judeţele în care numărul membrilor este semnificativ. Trebuie spus că suntem legal constituiţi de la începutul lui 2008 şi suntem afiliaţi la Federaţia Sindicală a Funcţionarilor Publici PUBLISIND, din cadrul Blocului Naţional Sindical.
R.: Aţi făcut furori cu declaraţia dumneavoastră de avere, când eraţi poliţist, în care erau trecuţi 800.000 euro bani lichizi, în afara celorlalte bunuri imobile şi mobile. Cum a fost posibil?
I.S.:
Soţia mea are o afacere care merge foarte bine, din 90, iar acum am trecut şi eu în mediul privat. N-a făcut nici ea şi n-am făcut nici eu afaceri cu statul, aşa că mi-a fost foarte uşor să merg în faţa procurorilor şi să dovedesc că nu mă fac vinovat de modul cum am făcut banii pe care-i am. Cei care fac afaceri cu statul trebuie verificaţi şi puşi să răspundă în faţa legii, dacă au încălcat-o. Eu n-am făcut aşa ceva.

12 Comments on “2000 RON, chirie de poliţist”

  1. Ma bucur ca s-a infiintat acest sindicat al agentilor! Adevarul e ca niciodata ofiterii de la snppc nu vor apara agentii de politie si nu se vor gandi la drepturile lor! E normal ca agentii sa fie reprezentati de unul de-al lor!

  2. Pentru respectarea drepturilor si obtinerea unor conditii civilizate si normale de munca trebuie sa fim UNITI …Felicitari conducerii sindicatului SNAP si delegatilor din tara pt realizarile obtinute intr-o perioada atit de scurta cu atitia dusmani pe urme „LA LUPTA SINDICALA INAINTE „

  3. Drepturile se obtin greu si se pierd foarte usor sau nu sunt respectate de catre angajator sindicatul tre sa lupte pt respectarea si mentinerea lor iar acolo unde sunt incalcate sa ia atitudine. Agentilor de politie le sunt incalcate flagrant drepturile si mai ales libertatile , luptati ,luptati,luptati si cistigati aceasta ar trebui sa fie DEVIZA sindicatului SNAP.

  4. Uniti vom fi „PUTERNICI” si numai asa vom ajunge acolo unde altii au ajuns cu multi ani in urma(vorbim de politistii din UE si nu numai).Politistii sunt obligati sa completeze diferite tipizate (conform manualului de bune practici prin dispozitia 643/2005,dispozitia IGPR nr 7/2008 ) care sunt suportate din buzunarul ag de politie siguranta publica intrucit nu se pun la dispozitie …dar sunt obligati sa le intocmeasca…altfel cercetarea prealabila ii asteapta.(SI DE AICI INCOLO VA PUTETI INCHIPUII CUM ISI FREACA SEFII MIINILE ….)

  5. Felicitari pt organizarea ireprosabila a congresului SNAP in statiunea Predeal si pt realegerea d-nului Iulian Surugiu in functia de presedinte….UNITI VOM FI PUTERNICI….

  6. Cineva din CNP zice: dute-n plm.
    Tovarase Iulian Surugiu, suntem mandri de dumneavoastra tovarase. Spuneti-ne unde ati facut scoala de supt ofiteri, ca ati uitat, cu atatea mii de agenti pe capul lu matali. Spune-le ca ai lucrat ca maistru la metrou, maistru acoperit zic, da nu le spune unde si in ce perioada ai facut scoala de maistri, ca se apuca si ei de meserie. Ai trecut absolvirea liceului la patru ani lumina dupa absolvirea scolii de tablagii cu epuleti albastri, dar asta asa din greseala, ca la cata invatatura ai bagat in capu lu matali e normal sa le mai incurci.
    Spune-le amarastenilor ca esti cumatru cu generalul Anghel Andreescu, fost nr.2 in MAI pana la a doua descalecare a lui Fatuloiu, care Andreescu ti-a botezat un copil, nu stim cu ce nume l-a botezat el pe copil dar stim ca Andreescu a fost botezat Andreescu de catre nanasu’ Mihalea Velicu pe cand Anghel se numea Ologu, dar asta-i mai de demult, pe vremea cand Emil Barbulescu juca singur tenis iar pe cumatru-tu-l durea in penis.Buun baiat Emil Barbulescu, puternica femeie maica-sa, pe multi a ajutat toarasa. Dar sa nu mai vorbim de ea ca acush intram in Schenghen si nu e voie cu Ologi, cu Barbulesti si cu Ceausesti.
    Utiti ce zice Aurora Stoenescu: „organizaţia profesională Corpul Naţional al Poliţiştilor tace ca porcu-n păpuşoi”
    Utiti ce zice Razvan Popa: Ia de la Basescu :
    “Un şef al sindicaliştilor din Poliţia Română e un… afacerist cu trese. Agentul şef principal Iulian Surugiu este vicepreşedinte al Corpului Naţional al Poliţiştilor (CNP) din IGPR. În timpul în care nu se află în patrulă pe stradă – fiindcă e la Serviciul Ordine Publică – sau nu rezolvă problemele sindicale ale poliţiştilor din România, Surugiu se dedică imobiliarelor, agriculturii şi, până de curând… fierului vechi. Pe pagina sa de internet, agentul şef principal Iulian Surugiu îşi prezintă ascensiunea în poliţie – din maistru la metrou, omul a devenit lucrător la Secţia 22 Poliţie, Sector 6 şi a fost avansat de două ori consecutiv la excepţional! Aşa a ajuns agent şef principal şi vicepreşedinte al CNP”.
    Maaare scula de bascula ai fost la noi la CNP Iulica bre, te-n plm, dar te-am dat afara, Javra ordinara. Pe tine si pe Sfantu Vieriu Botosineanu Nasparliu.
    Iulica oi, esti un ghertzoi.
    Pacaliciule, pensionarule inapt, presedinte la tigaia cu placinte, caricatura ce esti. Sa ne spui povesti .
    Bai Iulica, vezi ca Petrica este suparat ca nu i-ai luat bani dup ace i-ai zugravit cambudza. Maare magar esti, la toata lumea te lauzi, batzi toba sa priceapa roba.
    Iuliane, zi dupa noi:
    – Jos Guvernul
    Nu zici ? De ce ? Nu Guvernul ne-a taiat salariile, nu Guvernul ne umileste ?
    Tu esti licheaua puterii, moldovean natarau, parvenit de BC. Nu ii mai pacali pe agenti ca-s si astia taligenti.
    Iuliane, ia si fa un doctorat, dupa care termina-ti liceul si scoala de maistri, apoi vopseste-ti ipuletii.

  7. Ia de la Basescu:
    R.: Mai sunt trei formaţiuni sindicale ale poliţiştilor în România. De ce aţi înfiinţat un nou sindicat?
    I.S.: Pentru că celelalte sunt făcute de şefi, pentru ei. SNPPC-ul (Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, n.n.) e menţinut pentru că sunt anumite interese.
    Ia de la tata:
    I.S.: Pentru ca magar asa cum sunt, si eu am facut parte din SNPPC alaturi de tovarasul fost presedinte al SNPPC Vieriu, pe care l-au dat jos rasculatii in 2007 la Brasov, iar la alegerile din octombrie 2007 la Voineasa am candidat si eu pe mai multe fonctii, si le-am dat zeci de sticle cu wischi sa ma aleaga sa nu raman fara coledzi, dar mi-au baut wischili si nu m-au ales c-au zis ca-s analfabet si m-am intors la Bucuresti cu coada-ntre picioare, mi-am lins putin ranile de pe orgoliu si la comanda lu cumatru Ologu am infiintat un sindicat al agentilor ca-s mai multi, apoi mi-am zis sa-mi vad de cariera. Mi-am cumparat diploma care este si am fugit la jandari sa ma fac colonel di jandari, numa ca-ntre timp cumatru Ologu o fost mazilit de pe fonctia de secretar de stat in stat iar eu mi-am dat seama ca nu mai am nici o sansa si m-am prefacut ca-s grav bolnav inapt c-o fi pace sau razboi, am dat la doctori ceva epuroi si m-am pensionat tablagiu bulangiu cum am fost si cum sunt de cand ma stiu. Nici nu stiu daca este legal sa fiu presedinte de sindicat, dar sa stiti ca mie-mi place, iar credulii vin la mine ca onanistii la MISA lui Bivolaru. Taare-mi place mie Bivolaru ca ne da sa bem, direct de la surub. Daca or sa ma mai intrebe mult astia cum m-am pensionat inapt pe caz de boala o sa ma autodenunt si am sa le spun ca am dat spaga la doctori si ca in realitate sunt o puslama buna de munca, puslama care primeste pensie pe caz de boala in mod fraudulos. da pana la urma tot imi gasesc eu o boala sa ma pensionez la loc. Aaaaaa, am gasit, eu am un handicap mai vechi, sunt analfabet. Oare ma pensioneaza pentru acest handicap, sau trebuie sa fac si doctoratul in banci si fier vechi ?

  8. La Politia Capitalei, a avut loc o consultare, ocazie cu care Surugiu Labagiu, reprezentantul SNAP , la solicitarea directa a dlui Fatuloiu a mers sa aduca niste apa.
    Panarama dracului ce esti. Asta faci tu bai kakanar analfabet? cari apa la Fatuloiu ? Mama ta de pensionar inapt pe timp de pace sau razboi.
    Jos Surugiu !
    Jos infractoru’!
    Jos vuvuzela puterii !

  9. Bai desteptule daca surugiu i-a adus apa lui fatuloiu nu poti sa ne arai si o poza, dobitocul dracului ce esti!!!!
    era u7n miting platit de PSD , miting electoral??? sau sindical???
    ce a vorbit gruia cu Ponta langa scena???
    desteptule care esti!!!!

  10. Adevaratul SINDICAT AL AGENTILOR DE POLITIE
    ADEVARATUL SINDICAT NATIONAL AL AGENTILOR DE POLITIE-LIGA PENTRU DREPTATE A AGENTILOR DE POLITIE Sindicatul care nu face parte din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor din Romania.

    NU SUNTEM MEMBRII AI ALTUI SINDICAT SI NU FACEM JOCURILE NIMANUI.

    Acest grup de agenti de politie sunt cei care doresc cu adevarat sa lupte pentru drepturile agentilor de politie. Toti facem parte, deocamdata din SNAP, dar nu se stie pana cand, intrucat consideram ca cei care conduc acest sindicat nu doresc de fapt sa apere agentii, nu lupta cu adevarat, ci doar mimeaza lupta sindicala, nu doresc sa deranjeze pe nimeni.
    Vom infiera in primul rand activitatea liderilor SNAP si vom incerca sa aducem la cunostinta tuturor agentilor ceea ce fac acestia si in primul rand a presedintelui Surugiu, pe care il intreb pana cand ii mai minte pe agentii de politie, pana cand mai profita de ei?

    Noi membrii nemultumiti din SNAP, care ne vom numi in continuare LIGA PENTRU DREPTATE A AGENTILOR DE POLITIE, consideram ca SNAP a deviat de la drumul normal al unui sindicat din cauza noului concept asistential si clientelar construit de conducerea MAI, prin omul lor Iulian Surugiu.
    LIGA PENTRU DREPTATE A AGENTILOR DE POLITIE, prin membrii sai ramane consecventa principiilor democratice si luptei sindicale reale. Tinta actiunilor noastre este respectul fata de coleg, egalitatea in drepturi, si existenta unei politii puternice in aplicarea legii.
    Noi agentii de politie ne consideram iarasi inselati. Regula slugarniciei si a duplicitatii a fost instaurata si in SNAP, fapt ce ne revolta si naste in noi dorinta de lupta impotriva lasilor si tradatorilor.
    LIGA PENTRU DREPTATE A AGENTILOR DE POLITIE, considera ca reprezentarea corecta a intereselor agentilor de politie se poate face doar respectand cateva reguli simple:
    – luarea deciziilor in conformitate cu interesul agentilor de politie
    – respect fata de agentii de politie, prin incetarea subjugarii sindicatului conducerii ministeriale si incetarea duplicitatii liderilor.
    -lupta cu adevarat si nu mimarea actiunilor sindicale ( atentie d-le Surugiu)
    -incetarea colaborarii cu DGIPi (atentie d-le Surugiu).
    In actiunile noastre vom urmarii in permanenta respectarea acestor reguli si vom infiera de fiecare data pe cei patati si lipsiti de loialitate. ( atentie d-le Surugiu, stim foarte multe, stim de exemplu si ce ati uitat sa spuneti la ultima conferinta nationala si anume ca ati fost in Spania pe banii Sindicatului).
    Si ca sa nu spuneti d-le surugiu ca mintim si incercam sa manipulam oamenii, va rog sa va amintiti cand la conferinta nationala, ati dorit si chiar ati propus ca in sindicat sa patrunda ofiterii, chiar si in functii de comanda.
    Atentie aici ori sunteti un inconstient si pe dinafara, ori chiar nu va inteeseaza agentii de politie, ci doar persoana dvs. si doriti cu orice pret sa parveniti.
    Cu regret pt dvs va anunt ca nu o sa reusiti niciodata intrucat nu puteti. Nu va ajuta ceva… stiu aveti bani, dar banii nu inlocuiesc inteligenta. Nu este ca la piata sau pardon ca la fiare cand nu dati bonuri .
    Ia spuneti d-le Surugiu unde ati fost in dimineata mitingului din 27 octombrie? oare la DGIPI, sau poate pe la minister! Stii tu?
    Cat de curand ramai singur!

  11. Iulian Surugiu minte cum respiră. Oameni buni, această pațachină scrie în cv-ul său că a terminat Școala de Subofițeri cu durata de doi ani, nu trei luni, nu șase luni, nu un an ci DOI ANI. Vă dați seama, a ținut să specifice acest lucru. Ce s-a făcut că uită Surugiu Labagiu ? s-a făcut că uită ce fel de școală de subofițeri a terminat el. Cereți-i dumneavoastră să vă răspundă. A făcut școala de tanchiști, de geniști, de securiști, de cocalari sau de căcănari ?
    Mai întrebați-l de ce a terminat un amărât de liceu industrial la patru ani după terminarea școlii de subofițeri. Hahalera minte că din 1983 a lucrat ca maistru la metrou. Dar nu ne spune unde și când a făcut școala de maiștri. Ca să facă școala de maiștri îi trebuia liceul iar el a terminat liceul la patru ani de la terminarea școlii de subofițeri. Dacă recunoaște cum și de ce a lucrat ca maistru înseamnă că mintea lui mai are un grăunte de sinceritate, dacă nu, înseamnă că este irecuperabil. Trecând peste cum te-ai încumătrit cu Ologu și cum ai venit în poliție după 1989, trecând și peste misiunea pe care o ai, aceea de a dezmembra și de a bucățăli sindicatele puternice, ia spune tu cum te-ai pensionat pe caz de boală și cum ai fraierit statul pendsionându-te medical în timp ce tu ești sănătos tun și faci afaceri imobiliare de milioane de euro. Ești inapt medical Surugiule ? Ai înșelat statul ?

Comments are closed.