Târgu Jiu: Târgul Meşterilor Populari din România, la final

Loading

Timp de patru zile, târgujienii au făcut pelerinaj prin central oraşului, pentru a admira produsele tradiţionale expuse de peste 60 de meşteri popuari din întraga ţară. Autorităţile locale au fost şi ele la înălţime, oferind meşterilor toate condiţiile necesare.

Târgujienii au fost mai atraşi ca oricând de obiectele tradiţionale
Târgujienii au fost mai atraşi ca oricând de obiectele tradiţionale

Peste 60 de meşteri populari din 18 judeţe ale ţării au participat, zilele trecute, la Târgu Jiu, la Târgul meşterilor populari din România, aflat în acest an la a VI-a ediţie. Ei au beneficiat de cazare gratută, parcare gratuită, curent electric gratuit şi n-au plătit parcarea. De asemenea, deşi târgul, oficial, trebuie să ţină 4 zile, la deschidere, primarul Florin Cârciumar a anunţat că meterii sunt invitaţi, dacă doresc, să mai rămână o săptămână la Târgu Jiu, cu aceleaşi facilităţi, în zilele următoare având loc în municipiu Festivalul Berii.

Interes crescut
Aşa cum a promis directorul Târgului, Pompiliu Ciolacu, acesta a obţinut din partea oficialităţilor locale ca, pe perioada târgului tradiţional să nu mai fie permisă şi instalarea comercianţilor pe centrul oraşului, pentru ca târgujienii să fie atraşi numai de obiectele tradiţionale. Măsura a fost luată pentru ca acestea să nu mai intre în concurenţă cu cele fabricate industrial, care sunt mult mai ieftine, luînd, astfel, din clienţii târgului. Locuitorii oraşului Târgu Jiu au profitat din plin de prezenţa meşterilor în oraş şi de răcoarea plăcută a serilor de vară, făcând un adevărat pelerinaj pe centru. Şi, deşi e criză, mulţi dintre ei au plecat acasă cu obiecte tradiţionale.

Organizatorii au fost la înălţime, totul desfăşurându- se ca la carte
Organizatorii au fost la înălţime, totul desfăşurându- se ca la carte

Organizatori
Organizat de către Consiliul Judeţean Gorj, Centrul Judeţean pentru  Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Târgul meşterilor populari din România, aflat la cea de-a VI-a ediţie, târgul a adus meşteri populari reprezentând toate zonele tradiţionale româneşti, din judeţele Alba, Argeş, Bihor, Bucureşti, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Mureş, Maramureş, Prahova, Suceava, Vâlcea şi Timiş. Aceştia s-au declarat foarte mulţumiţi de modul cum au fost primiţi şi trataţi şi au declarat că vor mai veni şi la anul. De asemenea, aceşti au fost mulţumiţi de vânzările făcute, unul dintre ei declarând, chiar, că a vândut anul acesta la Târgu Jiu mai bine decât a vândut la Muzeul Ţăranului Romând de la Bucureşti, muzeu arhicunoscut pentru tradiţia de a organiza târguri şi unde oferta de clienţi e mult mai mare, aceasta fiind completată cu străini care se află în Bucureşti cu diverse treburi sau, pur şi simplu, în excursie.