Sfântul Cuvios Irodion, comemorat la Lainici în prezența mitropolitului Olteniei

Loading

 

Mii de credincioși sunt așteptați joi, 3 mai 2018,  la Mănăstirea Lainici, pentru a-l cinsti pe Sfântul Cuvios Irodion, ocrotitorul străvechiului aşezământ monahal din Defileul Jiului, ale cărui sfinte moaşte se găsesc în incinta lăcaşului de cult. Se împlinesc 118 ani de la trecerea în nemurire a fostului stareț de la Lainici.

Potrivit informațiilor oficiale, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un numeros sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Este unul dintre cele mai importante evenimente duhovnicești care se petrec în Gorj în acest an.

 

Un nume dedicat credinței

Sfântul Irodion a fost canonizat în anul 2011 și face parte, potrivit canoanelor bisericești, dintr-o pleiadă de sfinți ai Ortodoxiei românești ca Sfântul Vasile de la Poiana Mărului, Sfântul Paisie de la Neamţ (Velicikovski), Cuviosul stareţ Gheorghe de la Cernica, Sfântul Grigorie Dascălul, mitropolitul Ţării Româneşti, şi Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, mai întâi duhovnic, apoi ucenic al Sfântului Irodion. Potrivit tradiției ortodoxe, Sfântul Irodion-”Luceafărul de la Lainici” a săvârșit numeroase minuni pentru cei credincioși.

S-a născut la București în 1821. S-a călugărit la Mânăstirea Cernica în 1841. A primit numele Irodion în 1846 când a devenit monah sub oblăduirea starețului Calinic. Monahul Irodion va fi detașat în 1851 la Schitul Lainici, acolo unde va deveni stareț în 1854. Devine faimos chiar în epocă, având se pare puterea de a alunga duhurile necurate din oameni, îi radiografia la prima vedere, spunându-le păcatele lor şi cele ale înaintaşilor lor.

La data de  3 mai 1900,  Cuviosul Irodion pleca la cele veșnice. La 7 ani de la mutarea sa la Domnul, stareţul Teodosie Popescu, la insistenţele ucenicului Cuviosului Irodion – ieromonahul Iulian Draghicioiu, cere epsicopului Râmnicului blagoslovenia pentru a-l dezgropa. Aceasta fiind o foarte veche tradiţie monahală, care se păstrează mai ales în Muntele Athos până azi ca la 7 ani de la moartea monahului se dezgroapă şi i se face din nou slujba înmormântării.  Este dezgropat, însă cu toţii au rămas surprinşi deoarece trupul era întreg şi neputrezit. Mormântul a mai fost dezgropat odată prin 1930.

Mitropoliţii Olteniei de după 1990, Î.P.S. Nestor si Î.P.S. Teofan au dorit să canonizeze pe Cuviosul Irodion cercetându-i viaţa plină de sfinţenie, cel care a reușit însă a fost Î.P.S. Irineu. După 109 ani Sfântul Irodion s-a lăsat a fi descoperit pentru a treia oară. O putem numi a treia aflare a moaştelor Sfântului Irodion de pe data de 10 aprilie 2009. De data aceasta au fost puse într-o raclă la închinare în biserică spre folosul duhovnicesc al tuturor doritorilor şi al cinstitorilor sfinţilor din ceruri. Din 2011, Sfântul Irodion de la Lainici a fost canonizat.