Cu rezultate proaste în 2017, ANAF pierde și aportul specialiștilor antifraudă

Loading

 

Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat că a decis demararea procedurii de retragere a celor  23 de ofiţeri  care activau în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, din ANAF. Hotărârea apare în plin scandal legat de faptul că ANAF are performanțe reduse față de anul trecut la colectarea banilor la buget.

 Potrivit unor informații devenite publice, mai multi angajați SRI au fost detașați în ultimii  ani la Fisc, la Departamentul Antifraudă, după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis că evaziunea fiscală este o amenințare la adresa securității naționale. Potrivit Mediafax, directorul Serviciul Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a demarat procedura de retragere a celor a celor 23 de ofiţeri SRI care activau în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, din ANAF din anul 2014. Retragerea specialiștilor antifraudă nu se face în cel mai favorabil moment pentru ANAF, această instituție înregistrând probleme la nivelul colectării în ultimele luni.

 Misiune îndeplinită

Ziariștii Mediafax au aflat, în urma unei solicitări către SRI, că Eduard Hellving-directorul acestei instituții-”a iniţiat demersurile legale pentru încetarea detaşării ofiţerilor în cadrul ANAF”. Tot în comunicatul SRI: ” Colaborarea SRI cu celelalte instituţii şi autorităţi publice, inclusiv cu Ministerul Finanţelor Publice se realizează în baza art.14 din Legea nr.14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI, cu modificările şi completările ulterioare. Decizia în acest caz a aparţinut tuturor decizionalilor din instituţiile statului român, reprezentate în CSAT, inclusiv preşedintele şi premierul României, Serviciul Român de Informaţii punând în aplicare, ulterior, hotărârea CSAT.

Victor Ponta pe vremea când era premier a recunoscut aceste detașări necesare în lupta antifraudă. Potrivit răspunsului SRI ”Specialişti militari din cadrul Serviciului Român de Informaţii au fost detaşaţi la ANAF, la solicitarea acestei instituţii, în conformitate cu prevederile Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, în baza unei hotărâri CSAT clasificate. Specialiştii detașaţi au contribuit la creșterea gradului de expertiză analitică, la consolidarea unor mecanisme şi proceduri de lucru unitare şi, de asemenea, la asigurarea unor standarde superioare de integritate.”

Încetarea detașării are ca motiv îndeplinirea misiunii. Aflăm asta din răspunsul SRI către Mediafax: ”Directorul SRI, dl. Eduard Hellvig, în baza unei analize, a iniţiat demersurile legale pentru încetarea detaşării ofiţerilor în cadrul ANAF. Instituţia noastră apreciază evoluţiile pozitive înregistrate de ANAF si susţine necesitatea continuării eforturilor pentru consolidarea capacitaţii administrative, inclusiv prin asigurarea unui nivel ridicat de integritate.

Se pare că nu doar SRI-ul și-a detașat specialiști în ANAF. Potrivit unor surse din sistem, citate de Mediafax,  tot în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală funcţionează, pe baza aceleiaşi decizii CSAT şi ofiţeri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care participă activ, la fel ca şi cei din SRI, la controalele echipelor DGAF.