Radiografii post electorale

Loading

Unii veseli, alţii trişti. Vorbim desigur de clasa politică românească, în urma alegerilor locale din 10 iunie, nu şi de simplii cetăţeni, mult prea preocupaţi pentru ziua de mâine, ca să mai ia în calcul circul ieftin oferit de politicieni în timpul campaniei electorale. Acest lucru s-a văzut şi din prezenţa la vot, românii ne mai fiind interesaţi să îşi exercite dreptul prevăzut de Constituţie. Cuţitul nu a ajuns însă la os, rana se poate vindeca în timp, iar pentru aceasta trebuie şi un tratament adecvat. De acum înainte este nevoie de multă muncă. Am pierdut prea multe fabrici, uzine sau combinate şi suprafeţe întregi de teren arabil au fost lăsate de izbelişte. De la reprezentanţii F.M.I. la specialiştii noştri, cu toţii trăiesc într-o lume a lor, teoretică, despre economie. Nu înţeleg şi nici nu par dornici să înţeleagă mecanismele reale ale unei economii precum cea a României, care miroase a faliment de prea multă vreme. De ce este nevoie? De investiţii serioase. Investiţii în industrie, agricultură şi turism, dar care să nu mai miroase doar a iz politic, clientelă şi interese.
Judecând aşadar la rece, rezultatele scrutinului pentru alegerile locale 2012 demonstrează şi o sensibilă maturizare a electoratului. „Scorurile” şi surprizele, pe care sinceri să fim unii dintre noi nici nu le-am visat, arată că pentru români aprecierile subiective contează tot mai puţin. Dar de aici şi până la o maturitate conştient asumată mai este cale lungă. Oricum, după mai bine de 20 ani de alegeri libere, românii au înţeles că atunci când ai de unde alege, alegi… şi nu o faci oricum. Pentru prima oară de la debutul alegerilor democratice „votul politic” a ucis „votul pragmatic”.
Şi pentru că tot aminteam de politică, să spunem despre cea portocalie că are foarte multe cusături, majoritatea dintre ele cu aţă albă. Sigur, unele cusături nu sunt atât de rezistente pe cât şi-ar dori liderii P.D.L.-işti, dar aici intervine de regulă Traian Băsescu şi înlocuieşte vechile cusături cu noduri marinăreşti, meseriaş urzite. Doar că de această dată, şi vorbim despre alegerile locale, nodurile marinăreşti nu au mai reistat. Atunci când îşi pierd acuitatea, marinarii se cunosc după nodurile pe care le fac, adică din ce în ce mai prost.  Aşa se explică şi dezastrul P.D.L.-ist din alegerile locale, atât la nivel naţional, cât şi local.
În Gorj de pildă, zarurile erau aruncate cu mult înainte de campania electorală. Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, domnul Ion Călinoiu, cu realizările ultimului său mandat, a câştigat definitiv inimile nu doar voturile gorjenilor.
Rezultatele alegerilor erau unele previzibile. Contracandidaţii domniei sale, dar şi ai domnului Florin Cârciumaru (reales primar al Târgu-Jiului) au cheltuit degeaba fondurile destinate campaniei electorale din acest an, căci „lupta” a fost câştigată cu mult înainte de a începe.