Pentru Colegiul Tehnic Motru reuniune finală Comenius în Cipru

Loading

Ultima reuniune din cadrul proiectului de parteneriat multilateral Comenius « The European Tradesman » (2010-2012) s-a desfășurat în perioada 23-27 aprilie 2012 și a fost organizată de școala coordonatoare B’ TEXNIKI SXOLI LEMESOU din Limassol, Cipru. Acest proiectul multilateral şcolar este finanţat de Comisia Europeană, prin intermediul Programului de Învățare pe Tot Parcursul Vieții, iar valoarea grantului obţinut este de 15000 euro.

Cipru a găzduit ultima întâlnire din proiectul  Comenius  «The European Tradesman» (2010-2012)
Cipru a găzduit ultima întâlnire din proiectul Comenius «The European Tradesman» (2010-2012)

Școlile participante în cadrul acestui parteneriat sunt Colegiul Tehnic Motru – România, Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs – Belgia, B Texniki Sxoli Lemesou – Cipru, SPS Strojnicka Plzen – Cehia, Technisches Bildungszentrum Mitte Bremen – Germania, 13th Evening Vocational Lyceum of Thessaloniki – Grecia.
Delegația Colegiului Tehnic Motru, care a participat la această întâlnire de proiect, a fost formată din două cadre didactice (prof. Lungu Ramona-Maria – coordonator de proiect și prof. Gîlcescu Rocselana – membru al echipei de proiect) și doi elevi de la profilul electronică-automatizări (Vasilescu Cezar-Ovidiu – clasa a X-a H și Dița Constantin Bogdan – clasa a XI-a I).
Obiectivele acestei întâlniri de lucru s-au concretizat prin intermediul următoarelor activități: vizitarea liceului (laboratoare, lecții demonstrative, întâlnire cu directorul școlii); prezentarea sistemului de învățământ cipriot; dezbateri și discuții legate de finalizarea produselor finale ale proiectului (booklet-ul care cuprinde modulele din domeniul instalațiilor electrice rezidențiale și realizat în limbile locale, îmbunătățirea site-ul proiectului www.europeantradesman.eu) și de rezultatele obținute de elevii din cele șase licee tehnice la testul final; acordarea de certificate elevilor, în urma rezultatelor obținute de aceștia la testul final desfășurat în fiecare școală parteneră; vizite culturale în orașul Limassol, Nicosia – singura capitală divizată din Europa (“Linia Verde”), Troodos, situl antic Kourion, castelul Paphos și mozaicurile din Paphos (Casa lui Dionysos, Casa lui Tezeu, Casa lui Orfeu, Casa celor Patru Anotimpuri, Casa lui Aion).
Impactul acestei întâlniri de proiect a fost unul major, mai ales pentru elevii implicați în mobilitățile transnaționale, deoarece au avut oportunitatea să interacționeze și să comunice în limba engleză cu dascăli și elevi din alte țări europene (Cehia, Grecia, Cipru, Belgia, Germania), să cunoască un alt sistem educațional european și specificități legate de domeniul electric (prize de tip britanic etc.), dar mai ales să-și consolideze educația interculturală, toate acestea pentru o mai bună integrare socială și profesională la nivel european.
Prof. Ramona-Maria  Lungu