Mausoleul dedicat Ecaterinei Teodoroiu restaurat de Centenar

Loading

 

La aproape 83 de ani de la inaugurare, Mausoleul construit la Târgu-Jiu în memoria eroinei Ecaterina Teodoroiu va fi restaurant prin efortul autorităților locale. Așa cum declară viceprimarul Adrian Tudor, coordonatorul acestui proiect demarat în urmă cu doi ani la Târgu-Jiu, restaurarea Mausoleului este o acțiune dedicată Centenarului Marii Uniri și memoriei eroinei noastre, Ecaterina Teodoroiu. Lucrările ar urma să fie gata pe 8 septembrie 2018, momentul aniversar  de la inaugurare.

Din perioada interbelică, municipiul Târgu-Jiu are chiar în centrul său mormântul și mausoleul dedicate eroinei Ecaterina Teodoroiu. Monumentul a intrat într-o stare de degradare, regimul comunist i-a adus modificări, așa că o restaurare se impune de ceva ani. Doar că abia acum s-au găsit resursele financiare pentru salvarea acestui monument unic în România dacă luăm în calcul și artistul căruia i-a fost încredințat, Militza Petraşcu, studenta lui Constantin Brâncuşi.
Monumentul de la Târgu-Jiu a fost ridicat în 1935 pe locul înhumării din 1921. Militza Petrașcu a realizat mausoleul din travertin italian. Mausoleul se află în Piața Prefecturii din Târgu-Jiu, pe o parte a acestuia fiind sculptate scene din copilăria eroinei de la Jiu, iar pe latura opusă a fost realizat un moment în care Ecaterina Teodoroiu salută cercetaşii din rândurile cărora a făcut parte. Celelalte două feţe o prezintă pe Eroina de la Jiu în război: pornind la atac şi la sfârşitul vieţii, când este purtată pe braţe de soldaţi spre locul de veci. În colțurile mausoleului se află femei îmbrăcate în straie naționale, acestea ținând în mână câte o cunună de lauri pentru faptele brave ale eroinei care își găsește odihna veșnică în Piața Prefecturii. Eroina, pe numele său adevărat Cătălina Toderoiu, a trecut în eternitate la data de 22 august 1917 și a fost reînhumată la Târgu-Jiu în iunie 1921.
Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu și cel care s-a bătut în ultimii ani pentru proiect, ne-a declarat în exclusivitate pentru VERTICAL: ”Mă ocup personal de acest proiect de doi ani, moment în care mi-a fost încredințat de către conducerea Primăriei, domnul primar Florin Cârciumaru. Doar procesul de realizare a proiectului și de obținere a avizelor a durat aproape un an de zile și aici trebuie să mulțumesc echipei de la Centrul Brâncuși și domnului director Doru Strâmbulescu pentru munca depusă și colaborarea exemplară. Într-o lună vom organiza licitația pentru lucrări și sperăm că totul va fi gata până pe 8 septembrie, atunci când se vor împlini 83 de ani de la inaugurare.

Vorbim de o lucrare complexă, mausoleul se va desface pe bucăți și se va înlocui placa acoperiș. Se va reface toată structura de rezistență, se va înveli temelia în membrană siliconată și se realizează dren. Foarte important: crucea de bronz de la căpătâiul eroinei noastre va fi repusă acolo de unde a fost dărâmată de comuniști acum câteva zeci de ani. De asemenea, va fi vorba și de o amenajare peisagistică a zonei.

Și dacă tot avem ocazia unică în timpul vieții noastre să desfacem mausoleul, o să încercăm să organizăm o acțiune de tipul ”Ziua Porților Deschise” pentru ca târgujienii să vadă istoria pe viu.”, a declarat Adrian Tudor pentru ”Vertical”.