Elevii de la CNSH la ”Zilele Euroscola” de la Strasbourg

Loading

Tinerii haretiști, componenți ai echipei Euroșcola 2015, au fost invitați, împreună cu profesoarele coordonatoare, să participe la ”Zilele Euroscola” organizate la Strasbourg de reprezentanții administrativi ai Parlamentului European.

Elevii haretiști și însoțitorii lor care s-au aflat la Strasbourg
Elevii haretiști și însoțitorii lor care s-au aflat la Strasbourg

Instituția europeană a alocat o sumă considerabilă pentru participarea, pe 26 februarie 2015, la activitățile special derulate pentru tinerii din cele 28 de state ale Uniunii Europene, calificați în urma etapei naționale a competiției.  Entuziaști, participanții au sosit în zorii zilei programate în clădirea Louise Weiss. Au fost întâmpinați cu zâmbete de reprezentanții instituției, au primit legitimații, li s-a explicat programul zilei pe care urmau să o petreacă în Parlamentul European.

La Parlamentul European

Coordonați de funcționarii europeni, tinerii au luat parte la constituirea grupurilor multilingve. Apoi, s-au reunit în Sala plenară a Parlamentului European, unde a început sesiunea solemnă. Mai întâi, emoționați, au ascultat Imnul Europei, apoi au ocupat locurile europarlamentarilor. După cuvântul de salut si prezentarea Parlamentului European si a Uniunii Europene de către reprezentanții administrativi, câte un elev din fiecare țară a prezentat, într-un discurs fulger, localitatea si școala de proveniență. Despre Târgu-Jiu și Colegiul National Spiru Haret a vorbit Larisa Clement, eleva in clasa a X-a, la specializarea matematica-informatică-engleza bilingv.
Au urmat dezbateri despre construcția europeană, fotografii de grup, masa de prânz, prilej de a savura specialitățile rafinate ale bucătăriei franceze, dar si de a socializa cu tinerii din Uniunea Europeană. Derularea Eurogame-ului si reuniunea grupurilor de lucru în comisii au fost contexte în care și-au putut împărtăși cunoștințe, opinii, experiențe.
Pentru raportarea în ședința plenară, tinerii au lucrat în comisii asemenea parlamentarilor europeni. Rapoartele realizate în grupurile de lucru, multilingve, au fost prezentate în ședința plenară, analizate și sintetizate. S-au făcut propuneri si s-au luat decizii. Peste câteva momente s-au anunțat componenții echipelor finaliste ale Eurogame-ului.
S-a auzit și numele Cristina Ularu – Romania, desigur, prilej de bucurie și de emoție. Emoția s-a intensificat, dar finalul nu a fost atât de bucuros pe cât ne-am fi dorit.
Pentru oportunitatea pe care au avut-o, tinerii haretiști ar trebui să mulțumească inițiatorilor programului și, desigur, profesoarelor coordonatoare.

Alina Cosmulescu